Τρίτη, Ιούνιος 18

Συμπληρώνεται επταετία από τη φονική έκρηξη στο Μαρί – Τρισάγιο για τους ήρωες

– Η έκρηξη οφειλόμενη σε μια μείξη ατυχών παραγόντων όσο και ανθρωπίνων λαθών και κάκιστων εκτιμήσεων, πέραν των απωλειών σε έμψυχο δυναμικό, ουσιαστικά στάθηκε και μια από τις γεννεσιουργούς αιτίες της οικονομική καταστροφής του τόπου – Μικροπολιτικές ιδεοληψίες αναφορικά με την διεθνή θέση της Κύπρου συνέτειναν καθοριστικά στο να αφεθούν τα εκρηκτικά να αλλοιώνονται υπό παντελώς ακατάλληλες συνθήκες.

Μια επταετία συμπληρώνεται σήμερα από την καταστροφική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, όπου έπεσαν στην εκτέλεση του καθήκοντος και με πλημμελή μέσα αντιμετώπισης οι παρακάτω ήρωες: Αρχιπλοίαρχος, Ανδρέας Ιωαννίδης, Πλοίαρχος, Λάμπρος Λάμπρου, Ανθυπασπιστής, Κλεάνθης Κλεάνθους, Επικελευστής, Μιχάλης Ηρακλέους, Κελευστής, Αντώνης Χαραλάμπους, οι Λοχίες Σπύρος Τταντής, Βασίλης Κρόκος, Γιώργος Γιακουμής, Παναγιώτης Θεοφίλου, Αδάμος Αδάμου, οι στρατιώτες Μίλτος και Χρίστος Χριστοφόρου, καθώς και ο Υπαστυνόμος, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Η έκρηξη πέραν του γεγονότος ότι προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού σε πρώτη φάση, είχε εκ παραλλήλου και μακροπρόθεσμες ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, όντας μια εκ των γενεσιουργών αιτιών της κρίσης που κορυφώθηκε το 2013 και μετουσιώθηκε σε Μνημόνιο.

Στις 8:30 τελείται παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, τρισάγιο στο εκκλησάκι, το οποίο έχει ανεγερθεί στο χώρο όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη, στη Ναυτική Βάση του Μαρί. Το παρόν θα δώσει και ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης.

Παράλληλα, στις 20:00 το βράδυ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα πραγματοποιήσει εκδήλωση μνήμης και τιμής στους πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, οι οποίοι έπεσαν εν ώρα καθήκοντος στο Μαρί, στο αμφιθέατρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Βορόκλινης στη Λάρνακα.

Εξάλλου, κόμματα με σειρά ανακοινώσεών τους αποτίουν φόρο τιμής στους 13 ήρωες.

Διαβάστε επίσης