Παρασκευή, Ιούλιος 19

Η δίαιτα των 8 ωρών: Τι είναι, ποια τα θετικά και πως βοηθάει στο γρήγορο αδυνάτισμα

Τα τελευταία χρόνια ακούμε – διαβάζουμε συνεχώς για τη δίαιτα των 8 ωρών ή αλλιώς δίαιτα 16:8 ή διαφορετικά δίαιτα νηστείας. Τη συγκεκριμένη διατροφή την ακολουθούν πολλές διάσημες, πολλές fitness influencers που έχουν καταφέρει να “μεταμορφώσουν” το σώμα τους με αυτή, αλλά και πολλοί που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό “διατροφικά”.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια διατροφή που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους, χωρίς να στερηθείς κάτι. Το μυστικό βρίσκεται στις ώρες και όχι στο τι θα φας! Ντάξει, δεν είπαμε να καταναλώσεις κι ένα ολόκληρο παστίτσιο μόνη σου. Όλα θέλουν μέτρο. Επίσης, δεν θέλω να σε φοβίζει και να σε προκαταβάλλει η λέξη “νηστεία” που σου ανέφερα στην αρχή. Όπως σου είπα δεν θα στερηθείς κάτι, αλλά θα πρέπει να τρως συγκεκριμένες ώρες.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τους κανόνες, τα οφέλη, τα αρνητικά, καθώς και τι είναι ακριβώς αυτή η δίαιτα!

Τι είναι αυτή η δίαιτα ακριβώς:
Έχουμε συνηθίσει να τρώμε 5 γεύματα την ημέρα: ένα πλούσιο πρωινό, ένα ελαφρύ δεκατιάνο, ένα θρεπτικό μεσημεριανό, ένα σνακ το απόγευμα, κι ένα ελαφρύ βραδινό. Η δίαιτα των οχτώ ωρών όμως, λέει κάτι εντελώς διαφορετικό, μιας και τα γεύματα δεν είναι συχνά, ούτε μικρά.

Όλα όσα τρως πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 8 ώρες και το βραδινό με το πρωινό θα πρέπει να καταναλωθούν σε απόσταση 16 ωρών το ένα με το άλλο. Για την ακρίβεια, όσοι την ακολουθούν θα πρέπει να τρώνε πρωινό στις 10 π.μ, μεσημεριανό στις 2 μ.μ , και βραδινό στις 6 μ.μ και μετά ξανά την επόμενη μέρα.

Οι τρεις βασικοί κανόνες:

  • Πρέπει να κάνεις τρία γεύματα την μέρα
  • Να αποφεύγεις τα γεύματα αργά το βράδυ
  • Για να μειώσεις την πείνα και να έχεις ενέργεια θα πρέπει να τρως ολοκληρωμένα γεύματα, καλά λιπαρά και φαγητά πλούσια σε πρωτεΐνες και όχι φτωχά, χωρίς θερμίδες γεύματα.

Η δυσκολία που θα αντιμετωπίσεις:
Μπορεί σε εμάς όλο αυτό να φαίνεται κάπως ξένο και τρομακτικό, αλλά δεν είναι και πολύ “έξω” από τα δικά μας δεδομένα. Τι εννοώ; Αν το καλοσκεφτείς έτσι και αλλιώς μένουμε κάποιες ώρες νηστικές τις ώρες που κοιμόμαστε. Απλά θα πρέπει να “επεκτείνουμε” αυτόν το χρόνο και να μένουμε νηστικές λίγο περισσότερο.

Όσοι ακολουθούν τη δίαιτα των οχτώ ωρών, έχουν δηλώσει ότι οι δύο πρώτες εβδομάδες είναι λίγο δύσκολες. Νιώθεις πεινασμένη και κάπως νευριασμένη, αφού από το απόγευμα και μετά δεν μπορείς να φας κάτι. Μετά τις δύο εβδομάδες όμως, ο οργανισμός το συνηθίζει και δεν ζητάει πλέον έξτρα φαγητό. Νιώθεις καλύτερα με το σώμα σου και βλέπεις αμέσως την αλλαγή.

Τα θετικά της δίαιτας:

  • “Καθαρίζει” τον οργανισμό (αποτοξίνωση)
  • Λειτουργεί καλύτερα το πεπτικό σύστημα με αποτέλεσμα να χωνεύεις καλύτερα
  • Αυξάνει την ταχύτητα της ανακύκλωσης και της αναγέννησης των κυττάρων
  • Μειώνεται η αρτηριακή πίεση
  • Ομαλοποιούνται οι ορμόνες που προκαλούν πείνα

Τα αρνητικά της δίαιτας:
Σε γενικές γραμμές η δίαιτα αυτή δεν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σώμα και την υγεία σου. Στην μόνη περίπτωση που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο είναι αν τρως φτωχά γεύματα και δεν καλύπτεις με αυτά τις ανάγκες σου.

Ποιοι ΔΕΝ μπορούν να ακολουθήσουν αυτή τη δίαιτα;
Εκείνοι που δεν πρέπει να ακολουθούν αυτό το πρόγραμμα είναι όσοι έχουν κάποιο ιστορικό ή υποφέρουν από κάποια διατροφική διαταραχή.

 

Διαβάστε επίσης