Τετάρτη, Φεβρουάριος 20

Νιώθεις διαρκώς εξάντληση; Τι σημαίνει για την υγεία σου και πώς να το αντιμετωπίσεις!

Νιώθεις εξαντλημένη διαρκώς και ανυπομονείς να φτάσει το βράδυ για να πέσεις για ύπνο;

Η κατάσταση της κόπωσης αποτελεί μια συχνή παθολογική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από πτώση των επιπέδων ενέργειας του σώματος, η οποία μπορεί να είναι τόσο σημαντική που να παρακωλύει την ομαλή τέλεση καθημερινών συνήθων δραστηριοτήτων.

Για να αντλήσει φυσιολογικά την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός πρέπει να λειτουργούν ομαλά τα επίπεδα παραγωγής ενέργειας του κυττάρου, τα μιτοχόνδρια και κυρίως να παρέχεται στα μιτοχόνδρια μέσω της κυκλοφορίας του αίματος επαρκές οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες για την λειτουργία τους.

Συνήθεις παράγοντες και νοσήματα που προκαλούν παροδική κόπωση είναι οι κοινές ιώσεις, το στρες, τα πολύωρα ταξίδια ιδιαίτερα μεταξύ χωρών με διαφορά ώρας, οι περίοδοι ανεπαρκούς ύπνου, η περίοδος, η εμμηνόπαυση και η χρήση τοξικών ουσιών.

Τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις;

Απόφυγε τη καθιστική ζωή

Το καθημερινό περπάτημα, ιδιαίτερα όταν γίνεται υπό το φυσικό φως του ήλιου έχει πολλές ευεργετικές δράσεις στα σύνδρομα κόπωσης. Με το περπάτημα σταθεροποιείται το νευροφυτικό και ορμονικό σύστημα, τονώνεται η κυκλοφορική επάρκεια ενώ η βιταμίνη D, η παραγωγή της οποίας γίνεται κατά την έκθεση στο ηλιακό φως έχει ευεργετικές επιδράσεις σε όλο το σώμα.

Απόφυγε τις εξαντλητικές δίαιτες

Είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις να κάνεις διατροφή ισορροπημένη σε θερμίδες και χαμηλή σε κορεσμένα και λιπαρά τα οποία βρίσκονται στο βούτυρο, τα ζωικά λίπη, τις μαργαρίνες αλλά και στα φυτικά έλαια των τυποποιημένων προϊόντων και των εστιατορίων. Θυμήσου να αποφεύγεις το αλκοόλ, την πόση ποτών τύπου cola και τα πολλά γλυκά.

Να έχεις ένα σταθερό ωράριο ύπνου

Το σταθερό ωράριο ύπνου σταθεροποιεί τον νυχτερινό βηματοδότη ύπνου και την ορμονική έκκριση. Το σύνηθες ωράριο που συνιστάται είναι το γνωστό 8ωρο.

Απόφυγε τις αγχολυτικές δραστηριότητες

Προσπάθησε όσο είναι δυνατόν να μένεις μακριά από άγχη και στρες. Χαλάρωσε και άσε τον εαυτό σου να ξεκουραστεί. Κάνε και καμιά βόλτα που και που για να φεύγουν τα νεύρα της ημέρας!

Διαβάστε περισσότερα