Τετάρτη, Ιούλιος 17

O σκύλος μου μένει πολλές ώρες μόνος του – Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις;

Πόσες ώρες μπορεί ο σκύλος μου να μένει μόνος στο σπίτι;

Είναι μία ερώτηση που μου κάνουν σχεδόν όλοι οι πελάτες μου, αλλά κυρίως εκείνοι που έχουν μόλις υιοθετήσει κουτάβι. Δεν υπάρχει μία απάντηση αφού οι παράγοντες είναι πολλοί. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι σκύλοι μένουν πολλές ώρες μόνοι τους. Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν έχει μόνο αντίκτυπο στην δικής μας καθημερινότητα αλλά και των σκύλων.

Ο σκύλος μου μένει 10 ώρες μόνος του και δεν είχε ποτέ πρόβλημα…

Το έχω ακούσει πολλές φορές και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Κάποια σκυλιά φυσικά και μπορούν. Εδώ υπάρχει ένα θέμα. Οι περισσότεροι σκύλοι καταφέρνουν και προσαρμόζονται σε μία κατάσταση επειδή απλά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Δεν είναι επιλογή τους.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ο σκύλος δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση και το εκφράζει με διάφορες συμπεριφορές. Γάβγισμα, καταστροφές, ούρηση και αφόδευση κ.α Υπάρχουν και σκυλιά που κάτω από τις συνθήκες έντονου στρες κάνουν κακό στον εαυτό τους. Μασάνε την ουρά τους, γλύφουν τα πόδια τους κάνοντας πληγή. Οι αιτίες είναι πολλές αλλά δεν αφορούν το παρόν κείμενο αφού απαιτούν λεπτομερή ανάλυση.

Πολλά επίσης σκυλιά (που μένουν μόνα τους πολλές ώρες) παρουσιάζουν υπερδιέγερση από την στιγμή που γυρίζουμε στο σπίτι. Κάτι που πολλοί κηδεμόνες χαρακτηρίζουν «ατίθασο σκυλί».

Δεν είναι καλό για έναν σκύλο να κάθεται μόνος του σπίτι για 10 – 12 ώρες. Οι σκύλοι είναι κοινωνικά θηλαστικά και έχουν ανάγκη την επαφή τους με τον άνθρωπο. Πόσο μάλλον εάν μιλάμε για κουτάβια!

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις ώρες που μένει μόνος στο σπίτι. Οι περισσότεροι από εμάς γυρνάμε κουρασμένοι στο σπίτι χωρίς διάθεση να ασχοληθούμε με τον σκύλο μας. Εκεί είναι που πρέπει να κάνουμε την «υπέρβαση». Να πάμε μία μεγάλη βόλτα, να παίξουμε μαζί του, να του μάθουμε να κάνει κάτι καινούριο (εκπαίδευση).

Δεν μπορούμε να έχουμε πολλές απαιτήσεις από τον σκύλο μας εάν η μοναδική μας επαφή είναι 15 λεπτά βόλτα το πρωί και άλλα 30 λεπτά το βράδυ. Δεν αναπτύσσουμε καμία ουσιαστική σχέση μαζί του εάν δεν αλληλεπιδράσουμε κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα.

Υπάρχουν λύσεις ώστε να κάνουμε τη ζωή του σκύλου μας καλύτερη;

Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από έναν φίλο να περνάει έστω και μία ώρα μαζί του όσο εμείς είμαστε στη δουλειά.
Με ένα μικρό ποσό μπορεί κάποιος επαγγελματίας να τον πηγαίνει μία βόλτα και ίσως να του κάνει λίγη παρέα.
Υπάρχουν επιχειρήσεις που προσφέρουν Day Care για σκύλους. Αφήνεται δηλαδή τον σκύλος πριν πάτε στη δουλειά και τον παίρνετε γυρνώντας σπίτι.

Υπάρχουν στην αγορά προϊόντα με φερομόνες (Δεν είναι φάρμακο) που βοηθούν σκύλους να αντεπεξέλθουν σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Εάν πάρετε την απόφαση να αφήνεται τον σκύλο σας μόνο στο σπίτι για πολλές ώρες ζητήστε από έναν επαγγελματία να σας ενημερώσει για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε. Το να τον εκθέσετε σε μία τέτοια κατάσταση από τη μία μέρα στην άλλη, είναι κάτι που μπορεί να μην έχει καλή εξέλιξη. Κάποιοι σκύλοι αναπτύσσουν συμπεριφορές αποχωρισμού που, σε κάποιες περιπτώσεις – είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν στη συνέχεια.

Διαβάστε επίσης