Κυριακή, Απρίλιος 21

Cobalt Air: Οργισμένοι επιβάτες «ξεκρέμαστοι» στο αεροδρόμιο Λάρνακας – Απόγνωση εργαζομένων: Από το κλείσιμο της Eurocypria τώρα για δεύτερη φορά πάλι άνεργοι»

– Έντονη δυσαρέσκεια και χάος επιβατών πτήσεων για Τελ Αβίβ και Βηρυτό που είχαν ήδη παραδώσει αποσκευές, για τις 23:15 και 23:30, όταν πλέον στις 00:30 ενημερώθηκαν από τα μεγάφωνα ότι έκλεισε η εταιρεία – Άνθρωποι βρέθηκαν να μην έχουν που να πάνε – Στην ιστοσελίδα χθες μέχρι τα μεσάνυχτα της Cobalt ακόμα κάποιος μπορούσε να κάνει κράτηση για πτήσεις προς Αθήνα! Χθες βράδυ η εταιρεία ετοίμαζε τις επιστολές απόλυσης, ενώ η Cobalt είχε καλέσει αστυνομία υπό τον φόβο επεισοδίων – Η τελευταία πτήση της Cobalt έφτασε στη Λάρνακα λίγο πριν τα μεσάνυκτα από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου – Η τελευταία ανακοίνωση της Colbat για το κλείσιμο της εταιρείας – Το ιστορικό και η αρχή του τέλους μετά το «πάγωμα» της χρηματοδότησης από κινεζικό fund.

Εντονη δυσαρέσκεια εξέφρασαν χθες βράδυ οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, που θα ταξίδευαν με αεροσκάφη της αεροπορικής εταιρείας Cobalt Air, όταν ενημερώθηκαν ότι η εταιρεία έκλεισε και δεν θα πραγματοποιούνταν οι πτήσεις τους. Πολλοί εκ των επιβατών αυτών δεν είχαν που να πάνε, κάποιοι δεν είχαν και χρήματα, με την εταιρεία να δηλώνει απλά αδυναμία περαιτέρω εξυπηρέτησής τους.

Δείτε το ρεπορτάζ της Αργυρούς Ζουπανιώτου από το αεροδρόμιο Λάρνακας:

Οι επιβάτες δύο πτήσεων που θα αναχωρούσαν στις 23.15 για Τελ Αβίβ και 23.30 για Βηρυτό είχαν ήδη δώσει τις αποσκευές τους και μεταφέρθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων όταν ενημερώθηκαν για το κλείσιμο της εταιρείας.

Οι αποσκευές των επιβατών αποβιβάστηκαν από τα αεροσκάφη και κλήθηκαν να τις παραλάβουν όπως και να κάνουν από μόνοι τους διευθετήσεις για ξενοδοχεία και αναχωρήσεις με άλλες αερογραμμές.

Αρκετοί επιβάτες, με μικρά παιδιά και βρέφη, δήλωσαν ότι απλά τους ενημέρωσαν ότι η πτήση τους ακυρώθηκε επειδή έκλεισε η εταιρεία και ότι θα έπρεπε να βρουν μόνοι τους ξενοδοχείο για να μείνουν μέχρι να δουν τι θα γίνει με τις πτήσεις τους.

Ξένοι επιβάτες που μετέβαιναν στη Βηρυτό ανέφεραν ότι «μας λέχθηκε πως η εταιρεία σταμάτησε να λειτουργεί, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, απλά μας είπαν πηγαίνετε να βρείτε ξενοδοχείο. Θα πάμε σε ξενοδοχείο αλλά υπάρχουν άτομα που δεν έχουν χρήματα και δεν γνωρίζουν που να πάνε. Δεν μας έχουν δώσει καμία εναλλακτική λύση και καμιά δικαιολογία για την ακύρωση της πτήσης μας».

Δύο φοιτητές από τη Σρι Λάνκα οι οποίοι θα αναχωρούσαν στις 2 τα ξημερώματα για Αμπου Ντάμπι και μετά στη Σρι Λάνκα δήλωσαν «σοκαρισμένοι αφού δεν γνώριζαν τίποτε για το κλείσιμο της εταιρείας και έμαθαν από τους δημοσιογράφους τα τεκταινόμενα».

Αρκετοί Κύπριοι που μετέφεραν δικούς τους στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσουν για το Αμπου Ντάμπι ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν για το κλείσιμο της εταιρείας από τα τηλεοπτικά κανάλια, χωρίς όμως κανένας από την εταιρεία να τους ενημερώσει για την ακύρωση της πτήσης τους ή με ποιο τρόπο θα πάνε στον προορισμό τους.

Σημειώνεται ότι οι πιλότοι και τα πληρώματα των πτήσεων για Τελ Αβίβ και Βηρυτό ήταν συγκεντρωμένοι στο αεροδρόμιο χωρίς να πιστεύουν, όπως ανέφεραν, «αυτό που έγινε με το κλείσιμο της εταιρείας. Ζήσαμε το κλείσιμο της Eurocypria και τώρα για δεύτερη φορά, είμαστε πάλι άνεργοι» ανέφεραν μερικοί.

Τα αεροσκάφη της εταιρείας ήταν σταθμευμένα σε χώρο που βρίσκεται πίσω από τα τουριστικά λεωφορεία ενώ η τελευταία πτήση της Cobalt έφτασε στη Λάρνακα λίγο πριν τα μεσάνυκτα από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.

Η τελευταία ανακοίνωση της Cobalt Air

Μεγάλη λύπη εκφράζει η αεροπορική εταιρεία COBALT AIR για την αναστολή της λειτουργίας της, επισημαίνοντας ότι δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για τη συνέχιση της πορείας της παρ’όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν.

Η εταιρεία, με ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε, εκφράζει επίσης «βαθύτατη λύπη» για την οποιαδήποτε ταλαιπωρία των επιβατών της.

«Με μεγάλη μας λύπη σας ανακοινώνουμε ότι η αεροπορική εταιρεία COBALT AIR αναστέλλει τη λειτουργία της τα μεσάνυκτα της 17ης Οκτωβρίου 2018 και προχωρά σε διαδικασία διαχείρισης μετά από 2 χρόνια και 3 μήνες λειτουργίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «είναι μια θλιβερή μέρα για όλο το προσωπικό και τους επιβάτες της COBALT AIR».

“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η εταιρεία εργαζόταν απρόσκοπτα και αδιάλειπτα έτσι ώστε να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική της επάρκεια. Παρ´ όλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν αλλά και τη σκληρή δουλεία και αφοσίωση στο να κτιστεί και να εδραιωθεί η εταιρεία αυτή, δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι που ήταν αναγκαίοι για τη συνέχιση της πορείας της» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η εταιρεία, καταλήγει η ανακοίνωση, «επιθυμεί να ευχαριστήσει το προσωπικό της για τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση, το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών, τους πελάτες της που την στήριξαν και ταξίδεψαν μαζί της με ασφάλεια καθώς επίσης και όλους τους συνεργάτες της».

Το παρασκήνιο ενός προαναγγελθέντος θανάτου και το ναυάγιο με τον εξ ευρώπης επενδυτή

Το τελευταίο διάστημα επικρατούσε ένα όργιο φημολογιών, παραφιλολογίας, αλλά και έγκυρων πληροφοριών για σοβαρό ζήτημα που είχε ανακύψει με την χρηματοδότηση της εταιρείας, μέσω κινεζικών funds, τα οποία ένεκα του οικονομικού πολέμου που έχει κηρυχθεί μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, με τις πληροφορίες του Economy Today, να εστιάζονται σε μια «τρύπα» της τάξεως των €5 εκ., με τους υφιστάμενους μετόχους, κινεζικής καταγωγής, να μην προβαίνουν πλέον σε ικανοποίηση των μετοχικών τους υποχρεώσεων. Εντούτοις η εικόνα φαινόταν να αλλάζει άρδην τα τελευταία 24ωρα, με την εμφάνιση ενός ευρωπαίου επενδύτη, γνωστού στον χώρο της εμπορικής αεροπλοΐας.

Τα σοβαρά ως και δυσεπίλυτα προβλήματα της εταιρείας αερομεταφορών, σύμφωνα και με τις πληροφορίες του Economy Today, εστιάζονταν σε μια «τρύπα» της τάξεως των €5 εκ., με τους υφιστάμενους μετόχους, κινεζικής καταγωγής, να μην προβαίνουν πλέον σε ικανοποίηση των μετοχικών τους υποχρεώσεων.

Πηγές που επικαλείτο ο αρθρογράφος, Σωκράτης Ιωακείμ, ανέφεραν ότι το όλο ζήτημα σχετιζόταν με την επίσημη πλέον κρατική γραμμή του Πεκίνου, με την οποία καλούνται να συμμορφωθούν οι επενδυτές και επιχειρηματίες, για «πάγωμα» επενδυτικών δραστηριοτήτων σε τρίτες χώρες, ένεκα του «οικονομικού πολέμου» τον οποίο, μέσω των δασμών, αλλά και άλλων πολιτικών, κήρυξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ στην Κίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Economy Today (Σίγμα) η αεροπορική εταιρεία, μετά την εκτεταμένη φημολογία περί δυσεπίλυτων οικονομικών προβλημάτων, τα οποία μάλιστα ενδέχετο να αποβούν μοιραία για την λειτουργία της, εν τέλει κατάφερε να έρθει τις προηγούμενες ημέρες σε μια πρωκαταρκτική συμφωνία με ευρωπαίο επενδύτη.
Οι ίδιες πληροφορίες χθες το πρωί ανέφεραν ότι ο συγκεκριμένος επενδυτής, με το οποίον η Cobalt Air είχε ήδη υπογράψει μια αρχική συμφωνία, έχει υφιστάμενη δραστηριότητα στον κλάδο των αερομεταφορών έχοντας να επιδείξει μεταξύ άλλων και σημαντικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες του χώρου.
Αντ’ αυτού μέχρι χθες το απόγευμα είχε επέλθει πλήρες ναυάγιο, με αποτέλεσμα πλέον οι εξελίξεις να αποκτήσουν χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας.

Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα της Cobalt Air, είχαν αρχίσει να καθίστανται ορατά και «δια γυμνού οφθαλμού», καθώς τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που είχαν προκύψει οδήγησαν την αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία η οποία νοικιάζει στην Cobalt επιβατικά αεροσκάφη δέσμευσε δύο εξ αυτών, δικαιολογώντας την απόφασή της αυτή, λόγω του ότι η κυπριακή εταιρεία αερομεταφορών δεν κατόρθωσε να καταβάλλει το μηνιαίο μίσθωμα.

Η εκδοχή της Cobalt όμως για δέσμευση των δύο αεροσκαφών ήταν ότι η μη καταβολή μισθωμάτων δεν έγινε ένεκα έλλειψης ρευστότητας, αλλά λόγω εμπορικής διαφοράς που προέκυψε μεταξύ των δύο συμβαλλομένων μερών.

newsit.com.cy

Διαβάστε επίσης