Τρίτη, Μάρτιος 26

Πρόστιμα τσουνάμι – Κατάσχεση οχήματος, €300 για ζώνη

Αλλεπάλληλες συσκέψεις Νομικής Υπηρεσίας και υπουργείου Δικαιοσύνης πραγματοποιούνται τις τελευταίες δύο ημέρες για τις νέες ποινές-φωτιά που έρχονται για τροχαίες παραβάσεις.

Χθες και προχθές, λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας είχαν συναντήσεις με λειτουργούς του υπουργείου Δικαιοσύνης και εξετάστηκαν κάποια νομικά ζητήματα που προκύπτουν. Αναζητείται φόρμουλα για την κατάσχεση οχήματος από τους αστυνομικούς για υπερβολική ταχύτητα ή μεθυσμένους οδηγούς και στέρηση της άδειας οδήγησης, που επίσης ζητείται να δικαιούνται να επιβάλλουν οι αστυνομικοί εκτός δικαστηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», φαίνεται ότι βρίσκεται η φόρμουλα ώστε να δοθούν εξουσίες στους αστυνομικούς να κατακρατούν οχήματα και να αφαιρούν προσωρινά τις άδειες οδήγησης παραβατών οδηγών, υπό προϋποθέσεις.

Το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, αυξάνονται όλα τα εξώδικα που σχετίζονται με σοβαρές παραβάσεις, με στόχο να αναχαιτιστεί το τροχαίο πρόβλημα.

Για την ταχύτητα, το εξώδικο πρόστιμο από ένα ευρώ ανά χιλιόμετρο και μέχρι 2 βαθμούς ποινής, προτείνεται η αύξηση του σε €5 ανά χιλιόμετρο υπέρβασης καθώς και αύξηση των βαθμών ποινής από 2 μέχρι 4. Για υπέρβαση ταχύτητας κατά 50% προτείνεται αύξηση του εξώδικου σε €5 ανά χιλιόμετρο υπέρβασης όπως και αύξηση βαθμών ποινής από 3 μέχρι 6. Η υπέρβαση ταχύτητας κατά 75% τιμωρείται σήμερα με εξώδικο πρόστιμο ύψους €3 ανά χιλιόμετρο υπέρβασης και 3-6 βαθμούς ποινής. Προτείνεται η αύξηση του εξώδικου σε €5 ανά χιλιόμετρο υπέρβασης όπως και η αύξηση των βαθμών ποινής από 4 μέχρι 8.

Στην περίπτωση που οδηγός συλληφθεί για υπερβολική ταχύτητα και είναι μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ναρκωτικών, προτείνεται ποινή φυλάκισης μέχρι 4 έτη ή και χρηματικό πρόστιμο μέχρι €15.000. Σε περίπτωση επανάληψης εντός 3 ετών, οι παραπάνω ποινές διπλασιάζονται συν στέρηση άδειας οδηγού 2 μέχρι 12 μήνες. Τα εξώδικα για κράνος και ζώνη αυξάνονται από €85 στα €300 συν 3 – 6 βαθμούς ποινής. Στα €300 πάει και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και μπορούν να επιβάλλονται 5 – 10 βαθμοί ποινής. Για την παραβίαση φώτων τροχαίας το εξώδικο αυξάνεται από €85 στα €200 και οι βαθμοί ποινής από 2 – 4 σε 3 – 6. Η στάθμευση σε χώρους αναπήρων και σε πεζοδρόμια πάει από τα €85 στα €150.

philenews

Διαβάστε επίσης