Παρασκευή, Ιούλιος 19

Το πιο παχύσαρκο παιδί στον κόσμο έχει χάσει ήδη το μισό βάρος του και θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής

Ο 12χρονος Arya Permana, που ζύγιζε 192 κιλά, υποβλήθηκε σε επέμβαση, άλλαξε την διατροφή του κι άρχισε να ασκείται 

Το αγόρι από την Ινδονησία, που είχα γίνει πριν δυο χρόνια διάσημο ως το πιο παχύσαρκο παιδί στον κόσμο ζυγίζοντας 192 κιλά, υποβλήθηκε σε επέμβαση κι έχει χάσει ήδη το μισό του βάρος μέσω διατροφής και άσκησης.

Ο 12χρονος σήμερα Arya Permana σταμάτησε την κατανάλωση ζάχαρης και πλέον ονειρεύεται να γίνει ποδοσφαιριστής. Σε ηλικία 10 ετών ζύγιζε περισσότερα από 190 κιλά και έκτοτε έχει καταφέρει να χάσει πάνω από 95. Η περίπτωσή του είχε ανησυχήσει τότε τους γιατρούς όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες του από την δύσκολη καθημερινότητά στο μικρό χωριό Cipurwasari της Ινδονησίας. Το νεαρό αγόρι κατανάλωνε πέντε γεύματα την ημέρα –με ρύζι, ψάρι, μοσχάρι, σούπα λαχανικών και μια διπλή μερίδα πίτα σόγιας, αρκετά για να χορτάσουν δυο ενήλικες.

Το αφύσικο βάρος του είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην βρίσκει ρούχα να ντυθεί, αλλά να κινείται με τεράστια δυσκολία, οπότε περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας φορώντας ένα σαρόνγκ και καθισμένος σε μια μικρή δεξαμενή νερού για να δροσίζεται.

Γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό, ζυγίζοντας ως βρέφος περίπου 2.5 κιλά αλλά σε ηλικία 2 ετών άρχισε να παίρνει ξαφνικά και πολύ γρήγορα βάρος. Οι γιατροί που τον εξέταζαν δεν έβρισκαν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας που να προκαλεί την υπερφαγία και οι γονείς του δεν ήξεραν τι να κάνουν.

Τελικά αποφασίστηκε πέρυσι να κάνει «γαστρικό μανίκι» (gastric sleeve) και έγινε το νεαρότερο σε ηλικία άτομο που υποβάλλεται σε αυτήν την επέμβαση. Σήμερα, ζυγίζοντας πλέον 95 κιλά, είναι ένα δραστήριο αγόρι που καθημερινά περπατάει τρία μίλια και παίζει μπάντμιντον με τους φίλους του.

Οι πρόσφατες φωτογραφίες του να φοράει μία από τις παλιές μπλούζες του αποκαλύπτουν την εντυπωσιακή του μεταμόρφωση. «Πλέον είμαι χαρούμενος, μπορώ να περπατάω, να παίζω και είμαι πιο ευέλικτος από ποτέ. Μου αρέσει που παίζω ποδόσφαιρο.

Μπορώ να περπατήσω 5 χιλιόμετρα με τους φίλους μου και κάθε απόγευμα παίζουμε μπάλα. Θέλω να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, Η αγαπημένη μου ομάδα είναι η Liverpool και αγαπημένος μου παίκτης ο Roberto Firmino. Θέλω να του μοιάσω», δήλωσε ο ανανεωμένος Arya.

Όπως εξήγησε ο πατέρας του, ο 12χρονος ακολουθεί αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και δεν τρώει «απαγορευμένες τροφές». «Απαγορεύεται να φάει γλυκά ή να πιει αναψυκτικά. Πρέπει να κρατηθεί μακριά από την ζάχαρη. Πλέον είναι πολύ δραστήριο και παίζει με τους φίλους του, πηγαίνει ακόμη και βόλτες, ενώ έχει βελτιωθεί επίσης ο ύπνος του.

Παλιά είχε αναπνευστικά προβλήματα. Κοιμάται στις 10 κάθε βράδυ και τις Κυριακές του επιτρέπουμε να πηγαίνει για ύπνο μια ή δυο ώρες αργότερα», είπε ο πατέρας του. Ο 12χρονος Arya έμαθε μέχρι να οδηγεί μοτοσικλέτα, την οποία παίρνει περιστασιακά επειδή είναι μικρός σε ηλικία. «Ετοιμάζεται για το γυμνάσιο, το οποίο είναι πολύ μακριά από το σπίτι μας, περίπου 10 χιλιόμετρα και δεν υπάρχει δημόσιο μέσο μεταφοράς οπότε θα πηγαίνει με την μοτοσικλέτα», προσθέτει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης