Σάββατο, Αύγουστος 24

Έντεκα σοβαρά περιστατικά και 8 νεκροί από την γρίπη Α

Αυξημένη παραμένει η δραστηριότητα της γρίπης κατά την περίοδο 8-13 Φεβρουαρίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του Υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας πως τις τελευταίες δυο βδομάδα παρατηρήθηκε μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες.

Το Δίκτυο Επιτήρησης των σοβαρών περιστατικών γρίπης του Υπουργείου Υγείας κατέγραψε από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα 47 σοβαρά περιστατικά, εκ των οποίων τα 11 νοσηλεύονται, τα οκτώ κατέληξαν και τα υπόλοιπα απολύθηκαν.

Σήμερα καταγράφηκε το 8ο θανατηφόρο περιστατικό σε ασθενή που νοσηλευόταν ήδη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρατικό νοσηλευτήριο. Ο ασθενής ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και παρουσίαζε υποκείμενα νοσήματα.

Οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας ήδη έχουν ενεργοποιήσει περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης με βάση το υπάρχον Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση εξάρσεων της εποχιακής γρίπης. Μεταξύ άλλων έχουν κυκλοφορήσει επιπλέον οδηγίες για την διαχείριση των περιστατικών γρίπης στα νοσοκομεία και τα ιατρεία και έχουν επιδοθεί σε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη μετάδοσης της  γρίπης.

«Η κατάσταση αν και απαιτεί εγρήγορση, εντούτοις δεν εμπνέει πανικό, δεδομένου ότι δεν σημαίνει ότι αν κάποιος νοσήσει με γρίπη θα καταλήξει σαν σοβαρό περιστατικό στο νοσοκομείο. Είναι γεγονός ότι στα νοσοκομεία νοσηλεύεται ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιστατικών γρίπης. Η γρίπη προσβάλλει χιλιάδες ασθενείς αυτή την εποχή και η τεράστια πλειοψηφία περνάει μια σχετικά ήπια νόσο στο σπίτι με οδηγίες για αντιπυρετικά, άφθονα υγρά και ανάπαυση».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι τα άτομα με πιο βαριά συμπτώματα, όπως είναι ο παρατεταμένος υψηλός πυρετός, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος, η σύγχυση, η υπνηλία, ο σοβαρός πονοκέφαλος και η εξάντληση, πρέπει να επισκέπτονται οπωσδήποτε τον γιατρό τους.

Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην πρόληψη της μετάδοσης, γιατί είναι η μόνη που μπορεί να ανακόψει το κύμα της εποχιακής γρίπης αποτελεσματικά.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης παραμένει ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νόσο κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα 65 ετών και πάνω, άτομα με χρόνια νοσήματα, άτομα με ανοσοκαταστολή και έγκυες γυναίκες. Στις ομάδες αυτές του πληθυσμού δίνεται προτεραιότητα στα Κέντρα Εμβολιασμού.

Περαιτέρω μέτρα προσωπικής υγιεινής που θα πρέπει να εφαρμόζονται είναι:
1.    Φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε,
2.    Αποφεύγονται οι κλειστοί πολυσύχναστοι χώροι,
3.    Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλο μπροστά από το πρόσωπο και μετά πλένουμε τα χέρια μας,
4.    Πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας,
5.    Δεν καπνίζουμε, και
6.    Όταν το παιδί μας ασθενεί δεν το στέλνουμε στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο για τουλάχιστον 48 ώρες μετά που υποχωρεί ο πυρετός και αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Δεν υπάρχει επιδημία

Η Υπεύθυνη Μονάδας Επιτήρησης Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας, Μαρία Κολιού δήλωσε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση πως δεν τίθεται θέμα επιδημίας αλλά έξαρση της εποχιακής γρίπης. Η κ. Κολιού, επιβεβαίωσε το θάνατο του άτυχου 72χρονου από τη Λεμεσό.

alphanews.live

Διαβάστε επίσης