Hallocy

Οι τελευταίες λύσεις για την τριχόπτωση

Σήμερα υπάρχουν πλέον αρκετές θεραπείες και λύσεις για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, ενώ πολλές άλλες βρίσκονται ήδη στα σκαριά. Μάθε πότε οι τελευταίες θα είναι διαθέσιμες και τι υπόσχονται. Επίσης, εκτός από τις θεραπείες αντιμετώπισης, υπάρχουν και τρόποι να προλάβεις ή να καθυστερήσεις την εμφάνιση του προβλήματος, όπως είναι, για παράδειγμα, μια ισορροπημένη διατροφή, που θα σου προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα μαλλιά σου για να είναι υγιή.

Ποιες λύσεις υπάρχουν σήμερα

1. Διατροφή

Η σωστή διατροφή από μόνη της δεν θα σώσει τα μαλλιά σου, αλλά έως ένα βαθμό ισχύει η λαϊκή ρήση «είμαστε ό,τι τρώμε». «Δεν πρόκειται να έχεις υγιή μαλλιά αν τρέφεσαι συνεχώς με ντόνατς και πίτσες, καθώς οι τροφές που δεν έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά αποδυναμώνουν τις τρίχες» λέει η Denise Kernan, ειδική στη μεταμόσχευση μαλλιών. «Παρόλο που η ισορροπημένη διατροφή δεν πρόκειται να επαναφέρει τα χαμένα μαλλιά σου, με το να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και καλά λιπαρά θα δώσεις περισσότερη δύναμη και λάμψη στις τρίχες σου». Ειδικά οι βιταμίνες Β έχουν την ικανότητα να παρεμβαίνουν στα κύτταρα της τρίχας. Οι κύριες πηγές βιταμίνης Β είναι το κοτόπουλο, το ψάρι, τα αυγά, το χοιρινό, αλλά και οι πρασινάδες, όπως το σπανάκι (αυτές οι τροφές σε βοηθούν επίσης να κάψεις λίπος στην κοιλιά, οπότε μιλάμε για win-win κατάσταση).

2. Θεραπείες με λέιζερ

Συσκευές με λέιζερ ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή της κεφαλής. «Αυτά τα λέιζερ, βέβαια, δεν θα σου δώσουν νέες τρίχες, απλώς θα ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες στο να παραμείνουν στο κεφάλι σου λίγο καιρό ακόμη» λέει ο Frederic Joyce, ειδικός σε θέματα τριχόπτωσης. Αυτές οι συσκευές, για να έχουν αποτελέσματα, απαιτούν συνεχή χρήση για πολύ καιρό. Είναι λύση στα πρώτα στάδια αραίωσης.

3. Mεταμόσχευση μαλλιών

Μακράν η καλύτερη λύση, μέχρι στιγμής. Οι επιλογές είναι πολλές. Μια μέθοδος είναι αυτή της τούφας, κατά την οποία ο γιατρός αφαιρεί χειρουργικά μια τούφα τρίχες από το πίσω μέρος της κεφαλής σου, τεμαχίζει κάθε μόσχευμα κάτω απ’ το μικροσκόπιο και ύστερα φυτεύει -με μικροσκοπικές τομές- το κάθε μόσχευμα στις περιοχές με αδύνατη τρίχα. «Αν κουρεύεις κοντά τα μαλλιά και δεν θες να φαίνονται οι ουλές στο κεφάλι σου, υπάρχει και η μέθοδος FUE που δεν αφήνει σημάδια» λέει ο Joyce. Αυτό που πραγματοποιείται είναι η μεταφορά μεμονωμένων τριχοθυλακίων. «Αν έχεις τόσο μεγάλη φαλάκρα ώστε οι τρίχες του κεφαλιού σου δεν φτάνουν για την εγχείρηση, μπορούμε να πάρουμε μοσχεύματα τριχών από άλλα μέρη του σώματός σου». Αυτή η μέθοδος, εκτός του ότι είναι σχεδόν το ίδιο αποτελεσματική με τη συμβατική μεταμόσχευση, χρειάζεται και λιγότερο χρόνο ανάρρωσης (3-5 μέρες σε σχέση με τη μεταμόσχευση που θέλει 10 μέρες).

4. Φιναστερίδη

Το φάρμακο αυτό αρχικά προοριζόταν για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, αλλά μπορεί επίσης να εμποδίσει την παραγωγή μιας αρσενικής ορμόνης του κεφαλιού, η οποία «σκοτώνει» τους θύλακες και προκαλεί αραίωση. «Ουσιαστικά η ουσία αυτή λειτουργεί σαν λίπασμα για το κεφάλι και βοηθάει τις τρίχες να μεγαλώσουν πιο αποτελεσματικά» λέει η Kernan. «Πρέπει, όμως, να ξέρεις ότι απαιτεί αφοσίωση. Αν σταματήσεις να το χρησιμοποιείς, οι τρίχες που θα έχανες -αν δεν το χρησιμοποιούσες- θα πέσουν μέσα σε 3-8 μήνες». Να ξέρεις όμως ότι έχει παρενέργειες, όπως μειωμένη λίμπιντο.

5. Μινοξιδίλη

Αυτή η δραστική ουσία βρίσκεται σε σπρέι τοπικής χρήσης. «Η μονοξιδίλη είναι πολύ καλή λύση αν θες να καθυστερήσεις την τριχόπτωση» υποστηρίζει η Kernan. Ο,τι έσωσες όσο το χρησιμοποιούσες, θα χαθεί μόλις το σταματήσεις. Αν και σπάνιο, στις παρενέργειες περιλαμβάνεται η φαγούρα.

Προσεχώς επί…κεφαλής

1. Αναστολέας ενζύμων JAK

Αναμονή: 3-5 χρόνια

Σύμφωνα με έρευνα του Columbia University Medical Center, περιορίζοντας τα ένζυμα μες στα τριχοθυλάκια, τα οποία έχουν παραμείνει στάσιμα, αναπτύσσεται τριχοφυΐα. Η καθηγήτρια του Columbia University, Angela Christiano, που ειδικεύεται σε θέματα τριχόπτωσης, άρχισε να χρησιμοποιεί το φάρμακο που αναστέλλει τα ένζυμα JAK, το οποίο έχει την ιδιότητα να ξαναζωντανεύει τους θύλακες, ώστε να βγάζουν δυνατές τρίχες.

2. Βλαστοκύτταρα

Αναμονή: 5 χρόνια

Οι ερευνητές ποντάρουν εδώ και πολλά χρόνια στη χρήση των βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης. Βέβαια, παρόλο που οι θύλακες με βλαστοκύτταρα που αναπτύσσονται στα εργαστήρια λειτουργούν κανονικά, δεν κάνουν το ίδιο όταν βρίσκονται στο ανθρώπινο κεφάλι. Ο λόγος; Δεν διαθέτουν αρκετή ενέργεια για να φυτρώσουν μαλλιά. Οι ειδικοί προσπαθούν να αναπτύξουν αυτούς τους θύλακες μέσα σε ειδικών συνθηκών εργαστήρια, έτσι ώστε να «γεννηθούν» με την ενέργεια που χρειάζεται.

3. Παράγοντας Fgf9

Αναμονή: περίπου 8 χρόνια

Ο George Costarelis, δερματολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας, κατέγραψε έναν ανορθόδοξο τρόπο, που μπορεί να «γεννήσει» νέους θύλακες: να τραυματίσεις το κεφάλι και να αντιμετωπίσεις τον τραυματισμό με την ουσία Fgf9 (αυξητικός παράγοντας ινοβλαστών 9). Η διαδικασία έκανε τα ποντίκια πιο τριχωτά δημιουργώντας νέα θυλακοειδή βλαστοκύτταρα. Ο Costarelis προτείνει μια θεραπεία με σκόπιμο «μικροτραυματισμό» της κεφαλής και χορήγηση Fgf9.

4. Κλωνοποίηση θυλάκων

Αναμονή: 5-8 χρόνια

Τι θα γινόταν, όμως, αν μπορούσες να πάρεις 100 θύλακες, να τους κλωνοποιήσεις σε 100 χιλιάδες (με τόσες γεννιούνται οι περισσότεροι άντρες) κι έπειτα να τους τοποθετήσεις στα σημεία που έχουν… έλλειψη; Το 2012, η απόπειρα μιας ομάδας Ιαπώνων ερευνητών να κλωνοποιήσουν θύλακες στέφθηκε με επιτυχία. Σύμφωνα με την Christiano, o συγκεκριμένος τομέας της ιατρικής εξελίσσεται ραγδαία, οπότε ίσως και να προλάβεις να τη δοκιμάσεις.

5. Μηχανισμός διακυτταρικής χημικής επικοινωνίας

Αναμονή: τουλάχιστον 10 χρόνια

Τον περασμένο χρόνο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι, αν αφαιρέσεις περίπου 200 μεμονωμένες τρίχες, θα προκαλέσεις την αναγέννηση περίπου 1.200 ανενεργών τριχών. Δυστυχώς, όμως, αυτό ισχύει μέχρι στιγμής μόνο για τα ποντίκια.


Source: Menshealth.gr

Exit mobile version