Hallocy

Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για το σπέρμα

Από τι αποτελείται το σπέρμα;

Το σπέρμα αποτελείται από τα σπερματοζωάρια και τις εκκρίσεις των επικουρικών γεννητικών αδένων, δηλαδή του προστάτη και των σπερματικών κύστεων. Αυτές οι εκκρίσεις είναι απαραίτητες για να δώσουν ενέργεια στα σπερματοζωάρια.

Το σπέρμα στην αρχή σχηματίζει μια στερεή μάζα που μοιάζει με ζελέ. Συνήθως ρευστοποιείται μέσα σε 30 λεπτά και τότε τα σπερματοζωάρια ελευθερώνονται στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας.

Πόσα σπερματοζωάρια απελευθερώνονται σε κάθε εκσπερμάτωση;

Σύμφωνα με την παγκόσμια οργάνωση υγείας, ο φυσιολογικός αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι περισσότερα από 15 εκατομμύρια ανά κυβικό εκατοστό. Οι υγιείς άνδρες εκσπερματώνουν 1,5-5 κυβικά εκατοστά σπέρματος κάθε φορά.

Τι συμβαίνει κατά την εκσπερμάτωση;

Κατά τον οργασμό οι μύες που βρίσκονται στη βάση του πέους, συσπώνται βίαια και αντλούν το σπέρμα προς τα έξω, για να γίνει η εκσπερμάτωση.

Γιατί χρειάζονται τόσα εκατομμύρια σπερματοζωαρίων, όταν μόνο ένα θα γονιμοποιήσει το ωάριο;

Γιατί τα σπερματοζωάρια εκτελούν μια πολύ επικίνδυνη αποστολή και τα περισσότερα θα πεθάνουν πριν φτάσουν στο ωάριο. Κατ’ αρχήν ένας μεγάλος αριθμός θα κυλήσει έξω από το κόλπο. Η οξύτητα του κόλπου είναι επίσης εχθρική για τα σπερματοζωάρια. Περίπου 5% από τα σπερματοζωάρια φθάνουν στη τραχηλική βλέννη. Μια μυστηριώδης διαδικασία λαμβάνει χώρα κατά την επαφή του σπερματοζωαρίου με τη βλέννη, η οποία λέγεται ενεργοποίηση του σπερματοζωαρίου. Η τραχηλική βλέννη δρα σα δεξαμενή σπερματοζωαρίων, ελευθερώνοντάς τα σταδιακά. Υπολογίζεται ότι τα σπερματοζωάρια επιβιώνουν μέχρι 5 μέρες στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Μόνον 1-2 εκατομμύρια σπερματοζωάρια εισέρχονται στη μήτρα και από αυτά υπολογίζεται ότι περίπου μόλις 200 σπερματοζωάρια θα πλησιάσουν το ωάριο.

Πόσο μεγάλα είναι τα σπερματοζωάρια;

Από την κεφαλή μέχρι την ουρά, τα ανθρώπινα σπερματοζωάρια είναι περίπου 50 μικρά ή 0,05 χιλιοστά. Το μικρότερο αντικείμενο που μπορούμε να δούμε με γυμνό οφθαλμό είναι 0,1 χιλιοστά. Επομένως για να παρατηρήσουμε τα σπερματοζωάρια χρειαζόμαστε μικροσκόπιο. Σε αντίθεση με το σπερματοζωάριο, το ανθρώπινο ωάριο είναι το μεγαλύτερο κύτταρο του οργανισμού μας και αρκετά μεγάλο για να το δούμε με γυμνό οφθαλμό.

Ποια είναι τα βασικά τμήματα ενός σπερματοζωαρίου;

Το σπερματοζωάριο αποτελείται από τρία βασικά τμήματα. Την κεφαλή, η οποία περιέχει το DNA, το μέσο τμήμα, που περιέχει μιτοχόνδρια που παράγουν την ενέργεια και την ουρά.

Μπορούμε να φανταστούμε το σπερματοζωάριο σαν ένα πύραυλο:

Η κεφαλή μοιάζει με τη κεφαλή του πυραύλου και φέρει το γενετικό υλικό του σπερματοζωαρίου. Όπως και το ωάριο, το σπερματοζωάριο έχει 23 χρωμοσώματα. Η κεφαλή καλύπτεται από το ακρόσωμα που αφαιρείται κατά την ενεργοποίηση του σπερματοζωαρίου, οπότε και είναι έτοιμο να γονιμοποιήσει το ωάριο. Το μεσαίο τμήμα μοιάζει με τις αποθήκες καυσίμων του πυραύλου και τα συστήματα ελέγχου της κίνησης του.

Ακολουθεί η ουρά, που κουνιέται σα μαστίγιο και προωθεί το σπερματοζωάριο. Η ταχύτητα του αυξάνεται σημαντικά καθώς πλησιάζει το ωάριο.

Πόσο γρήγορα κινούνται τα σπερματοζωάρια;

Τα σπερματοζωάρια κινούνται περίπου 20 εκατοστά την ώρα. Μπορεί η ταχύτητα αυτή να φαντάζει μικρή, αλλά αν λάβουμε υπόψιν το μέγεθος του σπερματοζωαρίου, η ταχύτητα αυτή είναι πολύ σημαντική.

Πως τα σπερματοζωάρια ξέρουν που είναι το ωάριο;

Υπάρχουν σύνθετοι μηχανισμοί που κατευθύνουν τα σπερματοζωάρια προς το ωάριο. Ένας από αυτούς είναι η χημειοταξία και κατ’αυτήν το σπερματοζωάριο κατευθύνεται προς το ωάριο ακολουθώντας ορισμένα μόρια που απελευθερώνονται από το ωάριο.

Ένας άλλος παράγων είναι η θερμοταξία, δηλαδή τα σπερματοζωάρια κολυμπούν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης θερμοκρασίας μέσα στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, όπου βρίσκονται τα ωάρια.

Πότε αρχίζει η παραγωγή σπερματοζωαρίων;

Η παραγωγή σπερματοζωαρίων αρχίζει κατά την εφηβεία και συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του άνδρα.

Ποιος ανακάλυψε τα σπερματοζωάρια;

Ο Ολλανδός επιστήμονας και κατασκευαστής φακών Anthony Van Leeuwenhoek είναι ο εφευρέτης του μικροσκοπίου και ο πρώτος άνθρωπος που παρατήρησε τα δικά του σπερματοζωάρια το 1677.

Γρήγορα έγινε της μόδας στις συγκεντρώσεις της τότε καλής κοινωνίας οι άνδρες να εξετάζουν το σπέρμα τους. Η φαντασία τους οργίαζε και μερικοί πίστευαν ότι έβλεπαν ένα πλήρως σχηματισμένο ανθρωπάκι στη κεφαλή του σπερματοζωαρίου, που ονόμασαν Homunculus. Άλλοι πάλι περιέγραψαν σπερματοζωάρια που έκαναν έρωτα και μερικοί ακόμη σπερματοζωάρια που ήταν έγκυοι!

Πόσο επιβιώνουν τα σπερματοζωάρια;

Τα σπερματοζωάρια επιβιώνουν το πολύ μερικές ώρες εκτός σώματος, ενώ στο σώμα της γυναίκας μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και πέντε ημέρες.

Τι γίνονται τα σπερματοζωάρια που δεν εκσπερματώνονται;

Αυτά απορροφώνται από το σώμα του άντρα.

Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ελαττώνεται;

Μία μελέτη από τη Δανία το 1992 έδειξε ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ελαττώθηκε κατά 50% ανάμεσα στο 1938 και 1990. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ελαττώθηκε από 113 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά κυβικό εκατοστό στα 66 εκατομμύρια ανά κυβικό εκατοστό. Πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μία πτώση στις παραμέτρους του σπέρματος, ενώ άλλες μελέτες δείχνουν ότι έχουν παραμείνει σταθερές.

Η συχνή σεξουαλική επαφή αδυνατίζει το σπέρμα;

Αντίθετα σήμερα πιστεύουμε ότι δυναμώνει το σπέρμα. Ένα γόνιμο ζευγάρι κατά μέσο όρο θα χρειαστεί για να μείνει η γυναίκα έγκυος 3.5 μήνες εάν έχει επαφή 20 φορές το μήνα και 43 μήνες εάν έχει επαφή 1 φορά το μήνα.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο μου «Γίνε Γονιός», Εκδόσεις Brainfood

Source: Menshealth.gr

Exit mobile version