Δευτέρα, 23 Μαΐου

Σε πολεμική διάθεση οι δικαστές: Κανένας Κατρούγκαλος και καμιά Αχτσιόγλου δεν θα μας κατατροπώσουν

Πολεμικό είναι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των λειτουργών της Θέμιδας και της κυβέρνησης, με αφορμή τις περικοπές στις αποδοχές των συνταξιούχων, που είδαν το εισόδημα τους να μειώνεται αυτόν τον μήνα έως και 980 ευρώ, όπως φανερώθηκε με τα όσα ακούστηκαν χθες στην πανδικαστική συνέλευση των ενώσεων των δικαστών.

«Κανένας Κατρούγκαλος και καμία Αχτσιόγλου δεν θα μας κατατροπώσουν», «Κάποιοι ερωτοτροπούν με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος», «Μεταξύ F16 και ευημερίας των πολιτών, το δεύτερο είναι σημαντικότερο», είναι μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις που ακούστηκαν.

Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά θεσμικό, είπαν με μία φωνή, όλοι οι ομιλητές, υποστηρίζοντας ότι οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις έχουν ως μοναδικό σκοπό την θεσμική τους απαξίωση, αλλά και χτύπημα στην λειτουργική τους ανεξαρτησία.

Τα νομικά όπλα έχουν ήδη ακονιστεί, και οι προσφυγές είναι έτοιμες. Όπως όλα δείχνουν, οι συνταξιούχοι θα προσφύγουν στο Μισθοδικείο, έχοντας την υποστήριξη στον αγώνα τους, όλων των δικαστικών ενώσεων, και των εν ενεργεία δικαστών.

Οι συνταξιούχοι θα προσφύγουν σε βάρος του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) βάση του οποίου όχι μόνο είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται, αλλά πρέπει να επιστρέψουν και ποσά-σε δόσεις- από τον Ιούνιο του περσινού έτους μέχρι και τον Ιούλιο του 2017.

Στην φαρέτρα τους έχουν την απόφαση του ανωτάτου ειδικού δικαστηρίου (Μισθοδικείο) αλλά και δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, με τις οποίες κρίθηκε ότι σε περιόδους δημοσιονομικής κρίσης, η δυνατότητα του νομοθέτη να περικόπτει μισθούς και συντάξεις δεν είναι απεριόριστη, αλλά οριοθετείται από τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

«Οι παράγοντες που υπονόμευσαν το ασφαλιστικό σύστημα είναι η διαχρονική αξιοποίηση από το Κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για σκοπούς άσχετους με τον φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία, και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Για το λόγο αυτό πρέπει το κράτος και όχι οι συνταξιούχοι, να πληρώσει για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων» καταλήγουν οι δικαστές.


Source: Iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης