Τετάρτη, 18 Μαΐου

Ρωσία: Συλλήψεις στην πρεμιέρα της αμφιλεγόμενης ταινίας «Ματίλντα»

Μετά από μήνες απειλών, έντονων αντιδράσεων και εμπρηστικών επιθέσεων σε κινηματογράφους από κύκλους φανατικών Ορθοδόξων η ταινία «Ματίλντα» για την ερωτική ζωή του τελευταίου τσάρου προβλήθηκε τελικά σε σκοτεινή αίθουσα της Ρωσίας.

Η πρεμιέρα του φιλμ του Ρώσου σκηνοθέτη Αλεξέι Ουτσίτελ, που έχει ως θέμα το ειδύλλιο του τσάρου Νικολάου Β’ με την διάσημη τότε μπαλαρίνα Ματίλντα Ξεσίνσκαγια πριν τη στέψη και το γάμο του, έγινε στη Μόσχα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ συνελήφθησαν επτά ακτιβιστές που επιχείρησαν να διαδηλώσουν έξω από τον κινηματογράφο.

Οι πολέμιοι της ταινίας καταγγέλλουν ότι προσβάλλει τα θρησκευτικά ήθη και αμαυρώνει το κύρος της τσαρικής οικογένειας, τα μέλη της οποίας εκτελέστηκαν από τους μπολσεβίκους το 1918 και αγιοποιήθηκαν από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το 2000.

Η ταινία παρουσιάζει τον Νικόλαο ως έναν αναποφάσιστο άνδρα και περιλαμβάνει ερωτικές σκηνές.

Η διανομή της συμπίπτει με την εκατοστή επέτειο των δύο επαναστάσεων της Ρωσίας.

Μια βουλευτής και πρώην εισαγγελέας της Κριμαίας, η Νατάλια Πακλόνσκαγια, που έχει πορτρέτο του τσάρου Νικολάου Β΄στο γραφείο της, ηγήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα της εκστρατείας κατά της προβολής της ταινίας.

Αλλά το 48% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του All-Russia Public Opinion Research Center δηλώνουν αντίθετοι με τις ενέργειές της. Ένας στους τρεις Ρώσους είπαν ότι θα πάνε να δουν το φιλμ και το 37% παραδέχθηκε ότι το ενδιαφέρον του αναζωπυρώθηκε από τον ντόρο που έχει γίνει.

«Οι Χριστιανοί πιστοί είναι η πλειοψηφία στην κοινωνία μας, αλλά οι απόψεις τους δεν συνάδουν με εκείνες της Πακλόνσκαγια», είπε ο διευθυντής του δημοσκοπικού ινστιτούτου, Βαλερί Φεντόροφ, σχολιάζοντας τα ευρήματα της σφυγμομέτρησης.

Ο σκηνοθέτης Αλεξέι Ουτσίτελ (κέντρο) και βασικοί συντελεστές της ταινίας πριν την πρεμιέρα στη Μόσχα

Η ταινία θα προβληθεί στους ρωσικούς κινηματογράφους αύριο Πέμπτη. «Νομίζω ότι η διανομή του φιλμ δεν συνιστά νίκη μόνον για την ίδια την ταινία και τον Αλεξέι Ουτσίτελ, αλλά για όλους τους αξιοπρεπείς ανθρώπους, που είναι η απόλυτη πλειοψηφία στη Ρωσία», δήλωσε ο σκηνοθέτης πριν την πρεμιέρα στη Μόσχα.


Source: Iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης