Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου

Bloomberg: Το Βερολίνο προσπαθεί να κλείσει τις «κάνουλες» της διεθνούς χρηματοδότησης προς την Τουρκία

Με τις σχέσεις Βερολίνου-Αγκυρας να επιδεινώνονται, η Γερμανία ασκεί πιέσεις σε διεθνείς θεσμούς, προκειμένου να περιορίσουν τη χρηματοδότησή τους προς την Τουρκία, αναφέρει το Bloomberg.

Το Βερολίνο εργάζεται ενεργά στη διακοπή της χρηματοδότησης προς την Τουρκία από την κρατική τράπεζα KfW, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με δεκάδες κυβερνητικούς και τραπεζικούς αξιωματούχους, που μίλησαν στο Bloomberg ζητώντας να μην κατονομαστούν. Επίσης, κάποιες από τις γερμανικές εμπορικές τράπεζες αναθεωρούν το πόσο εκτεθειμένες είναι στην Τουρκία.

Αν και κανένας από αυτούς τους θεσμούς ή τις τράπεζες δεν έχει «παγώσει» επίσημα τη χρηματοδότηση, όλοι έχουν επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, κάτι που επηρεάζει ιδιαίτερα τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που θεωρείται ότι έχουν διασυνδέσεις με την τουρκική κυβέρνηση ή επηρεάζονται από αυτή.

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί και η Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα προσπαθήσει να περικόψει την προενταξιακή χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Τουρκία. «Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις πολιτικές και νομικές εξελίξεις στην Τουρκία. Υπουργεία συντονίζουν τις θέσεις τους και πιθανά συμπεράσματα για την επενδυτική πολιτική των διεθνών αναπτυξιακών τραπεζών, ενώ δάνεια του για πρότζεκτ του ιδιωτικού τομέα εξετάζονται σε ξεχωριστή βάση», αναφέρει δήλωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Bloomberg.

Επειτα από γερμανική προτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έβαλε στην αναμονή τα τουρκικά πρότζεκτ της, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Επίσης, η KfW αυστηροποίησε τις διαδικασίες χρηματοδότησης και οι εγκρίσεις έρχονται απευθείας από την κυβέρνηση, ενώ η Commerzbank AG τροποποίησε τις σχέσεις της με κάποιες τουρκικές τράπεζες για να μετριάσει τον κίνδυνο που θα μπορούσαν να ενέχουν αυτές.


Source: Iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης