Site icon Hallocy

Πρόωρες εκλογές στην Καταλονία; Ο Πουτζδεμόν κάνει ανακοινώσεις από στιγμή σε στιγμή

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν αναμένεται να κάνει δηλώσεις στις 15:30 ώρα Ελλάδος με πιθανότερο το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου.

Το καταλανικό πρακτορείο ειδήσεων από την πλευρά του μετέδωσε ότι ο Πουτζδεμόν πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών – κίνηση που θα μπορούσε να συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου που προκλήθηκε εδώ και ένα μήνα μεταξύ της Μαδρίτης και των Καταλανών αυτονομιστών.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι θα προχωρήσει στην απόφασή του να αναλάβει η Μαδρίτη τη διακυβέρνηση της Καταλονίας ή θα ζητήσει την έγκριση της Γερουσίας αύριο να το κάνει, χωρίς ωστόσο να εφαρμόσει το μέτρο.

Η κυβέρνησή του είπε προ ημερών ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν θα αρκεί κι ότι ο Πουτζδεμόν θα πρέπει να ανακαλέσει τα σχέδια για κήρυξη ανεξαρτησίας.

Η εφημερίδα La Vanguardia της Βαρκελώνης λέει ότι ο Πουτζδεμόν έλαβε την απόφαση προκειμένου να πείσει την κυβέρνηση Ραχόι να μην αναλάβει τη διακυβέρνηση της πλούσιας περιφέρειας.

Αναλυτές λένε ότι οι εκλογές είτε θα ενισχύσουν τον Πουτζδεμόν, εφόσον επικρατήσουν τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, ή θα του επιτρέψουν να αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι, ή θα εντείνουν το ρήγμα στο στρατόπεδο των αυτονομιστών και θα ανασχέσουν την εκστρατεία τους υπέρ της απόσχισης.

Ρωγμές εμφανίστηκαν στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Βαρκελώνη καθώς ορισμένα μέλη στήριξαν την προσφυγή στις κάλπες, ενώ άλλες επέμεναν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την κήρυξη της ανεξαρτησίας.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα El Periodico έδειξε ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών θα προκύψει αποτέλεσμα ανάλογο με της τελευταίας ψηφοφορίας το 2015, όταν ένας συνασπισμός κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας σχημάτισαν κυβέρνηση μειοψηφίας.

Επιστολή Πουτζδεμόν: Η Καταλονία υπό επιτροπεία αντιβαίνει στο ισπανικό σύνταγμα

Στο μεταξύ ο Κάρλες Πουτζδεμόν υποστήριξε σήμερα σε επιστολή που απηύθυνε προς την ισπανική Γερουσία πως τα μέτρα, που θέτουν την Καταλονία υπό επιτροπεία και τα οποία επιθυμεί η ισπανική κυβέρνηση, αντιβαίνουν «μετωπικά» σε πολλά άρθρα του ισπανικού συντάγματος, «θα αποστερήσουν τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσουν «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση στην περιοχή».

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν διαβεβαιώνει σ’ αυτό το κείμενο πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι παραβιάζουν κυρίως τα άρθρα σε σχέση με «το δικαίωμα των περιφερειών στην πολιτική αυτονομία».

«Για να επιλύσουμε αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει έκτακτη σοβαρή κατάσταση, θα δημιουργήσομε μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση αρπάζοντας από την Καταλονία την πολιτική αυτονομία της», γράφει ως συμπέρασμα στο κείμενο αυτό, αφού διαβεβαιώνει πως το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία αντιβαίνει στο ισπανικό σύνταγμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Source: Iefimerida.gr

Exit mobile version