Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου

Στο πλευρό του Ραχόι Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ε.Ε. -«Μοναδικός συνομιλητής μας η Ισπανία»

Τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εξέφρασαν το απόγευμα της Παρασκευής Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την ανακήρυξη της καταλανικής αναξαρτησίας.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας από την καταλανική βουλή, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας.

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

«Έχω πει πάντα ότι έχω έναν μόνο συνομιλητή στην Ισπανία και αυτός είναι ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι. Υπάρχει ένας κανόνας δικαίου στην Ισπανία με συνταγματικούς νόμους. Ο Ραχόι θέλει αυτοί οι νόμοι να είναι σεβαστοί και έχει την πλήρη υποστήριξή μου», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, ΕμανουέλΜακρόν, από τη Γαλλική Γουιάνα.

Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο ΣτέφενΖάιμπερτ.

«Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Το Βερολίνο διατυπώνει την ελπίδα «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προωθήσουν τον διάλογο με στόχο την άμβλυνση της κατάστασης».

«Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει την απόφαση της καταλανικής βουλής να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της» δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της ΤερέζαΜέι, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Βρετανία επιθυμεί ενωμένη Ισπανία.

Και η Ε.Ε. δίπλα στον Ραχόι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ΝτόναλντΤουσκ, τόνισε πως για την Ευρώπη δεν αλλάζει τίποτα. «Ο μοναδικός συνομιλητής μας είναι η Ισπανία» έγραψε στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η ΕΕ δεν αντέχει άλλα ρήγματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», είπε με τη σειρά της η εκπρόσωπος της Επιτροπής ΜίναΑντρέεβα.


Source: Iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Comments are closed.