Τετάρτη, 18 Μαΐου

Αυτά είναι τα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα φρούτα και λαχανικά για φέτος

Αν χρειάζεστε ακόμα ένα λόγο για να επιλέξετε βιολογικά προϊόντα σας τον έχουμε.

Τα οφέλη που παίρνουμε από την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων είναι πολλαπλά και έχουν τεκμηριωθεί από αρκετές έρευνες. Ενώ όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες η καλλιέργεια τους δεν βλάπτει τον πλανήτη.

Αν χρειάζεστε ακόμα ένα λόγο για να επιλέξετε βιολογικά προϊόντα η νέα έκθεση της Environmental Working Group (EWG), έρχεται να σας τον προσφέρει. Συγκριμένα η EWG δίνει στη δημοσιότητα μια λίστα με τρόφιμα που είναι πιο πιθανό να μολυνθούν με φυτοφάρμακα και με εκείνα που έχουν τα λιγότερα φυτοφάρμακα.

Για να διεξαχθεί αυτή λίστα το Υπουργείο Γεωργίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έκανε δοκιμές σε περισσότερα από 36.000 δείγματα από 48 διαφορετικούς τύπους καλλιεργούμενων προϊόντων.Τονίζουμε ότι η λίστα που θα δείτε παρακάτω περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται στις ΗΠΑ.

Καθώς εκεί υπάρχουν στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας τους, μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για το τι συμβαίνει. Σε κάθε περίπτωση οι τιμές ενδέχεται να διαφέρουν στη χώρα μας, καθώς διαφέρουν οι κανονισμοί, οι πρακτικές και τα ίδια τα φυτοφάρμακα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η EWG διαπίστωσε πως οι φράουλες είναι για φέτος τα πιο μολυσμένα φρούτα, ενώ πέρσι στη πρωτιά κατείχαν τα μήλα. Επίσης τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων ήταν αυξημένα στις φράουλες εκτός εποχής. Η πιο μολυσμένη φράουλα είχε ίχνη 20 διαφορετικών φυτοφαρμάκων. Πάνω πάνω στη λίστα είναι και τα νεκταρίνια και το σπανάκι. Ποια όμως συμβατικά τρόφιμα είναι πιο ασφαλή; Σύμφωνα με την EWG το γλυκό καλαμπόκι και το αβοκάντο δεν είχαν ανιχνεύσιμα φυτοφάρμακα.

Επίσης είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμα και τα ποιο χαμηλά επίπεδα έκθεσης των τροφίμων σε φυτοφάρμακα μπορεί να είναι επιβλαβή για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Γι αυτό και οι γονείς πρέπει να λάβουν τα μέτρα του και να επιλέγουν εκτός από τα συμβατικά προϊόντα και μερικά βιολογικά.

Δείτε τη λίστα με τα δώδεκα πιο μολυσμένα και πιο ασφαλή φρούτα και λαχανικά σύμφωνα με την EWG .

Τα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα φρούτα και λαχανικά

Φράουλες
Σπανάκι
Νεκταρίνια
Μήλα
Ροδάκινα
Αχλάδια
Κεράσια
Σταφύλια
Σέλινο
Ντομάτες
Γλυκιά πιπεριές
Πατάτες
Τα πιο ασφαλή

Γλυκό καλαμπόκι
Αβοκάντο
Ανανάδες
Λάχανο
Κρεμμύδια
Γλυκά μπιζέλια κατεψυγμένα
Παπάγια
Σπαράγγι
Μάνγκο
Μελιτζάνα
Ακτινίδια
Κουνουπίδι

Σε αντίθεση όμως με την Αμερική, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πλειονότητα των φυτικών προϊόντων συμμορφώνεται με τα νομοθετημένα όρια για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Συγκεκριμένα περισσότερο από το 97% των δειγμάτων που συλλέχθηκαν από κράτη-μέλη της ΕΕ το 2015 από ήταν μέσα στα νομοθετημένα όρια

. Ασφαλή επίσης βρέθηκαν και τα τρόφιμα για βρέφη και παιδιά, αφού το 96,5% ήταν χωρίς υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ή εντός των νομοθετημένων ορίων.

Διαβάστε επίσης