Site icon Hallocy

Μάθε στο σκύλο σου να μην δαγκώνει!

Οι σκύλοι πολλές φορές όταν παίζουν μπορεί λίγο να σε δαγκώσουν. Όχι για να σου κάνουν κακό και να σε πονέσουν αλλά για παιχνίδι.

Μην ξεχνάς ότι και ο σκύλος, ζωάκι είναι και έχει ένστικτα.

Τα σκυλάκια όταν παίζουν μεταξύ τους, συνηθίζουν να δαγκώνουν για παιχνίδι. Στον άνθρωπο όμως δεν είναι το ίδιο και μπορεί το παιχνίδι,να αφήσει τραύματα.

Είναι νέος ιδιοκτήτης και δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να κάνεις το σκύλο σου να μην δαγκώνει. Ειδικά άμα είναι κουτάβι, το δάγκωμα είναι ακόμα χειρότερο. Τα βρεφικά δόντια ενός σκύλου είναι πολύ μικρά μεν αλλά πολύ κοφτερά δε. Μπορεί το σκυλάκι αθώα να ανοίγει το στόμα του για να παίξει αλλά για σένα αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο.

Για να μην τρομάξεις πρέπει να ξέρεις ότι τα κουτάβια δαγκώνουν γιατί τους πονάνε τα ούλα τους επειδή αρχίζουν να βγαίνουν τα άλλα από μέσα. Οπότε νιώθουν μια φαγούρα, ας πούμε και θέλουν συνέχεια κάτι να δαγκώνουν. Δεν είναι κάτι φοβερό αλλά δεν πρέπει να το αφήσεις έτσι. Αν ο σκύλος σου μάθει ότι το δάγκωμα είναι παιχνίδι, τότε θα το κάνει και όταν μεγαλώσει και τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά. Εκτός ότι μπορεί να τραυματίσει εσένα μπορεί να τραυματίσει κάποιον φίλο σου ή ακόμα χειρότερα κάποιον που δεν τον γνωρίζεις καν!

Μην πελαγώνεις υπάρχει λύση αρκεί να ακολουθήσεις τα εξής βήματα.

-Πρώτα από όλα όπως είπαμε και πριν, μην ανησυχείς για την συμπεριφορά αυτή του σκύλου σου. Είναι μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης και με τη σωστή εκπαίδευση αυτό θα σταματήσει όταν το κουτάβι μεγαλώσει. Βέβαια δεν είναι το ίδιο το μάσημα των επίπλων με το δάγκωμα. Το πρώτο και βασικό βήμα είναι να του δείξεις ότι το δάγκωμα δεν είναι αποδεκτό.

-Το κλειδί είναι να συνειδητοποιήσει το σκυλάκι ότι δεν είναι καλό αυτό που κάνουν. Κάθε φορά που το κουτάβι δαγκώνει τότε με αυστηρή φωνή πρέπει να πεις «Όχι» ή «Κακό». Μετά αγνόησε το. Αν το επόμενο δάγκωμα είναι πολύ δυνατό τότε φώναξε δυνατά για να καταλάβεις ότι πόνεσες. Τα κουταβάκια συνηθίζουν να δαγκώνουν τα αδέρφια τους για να παίξουν. Αν εκείνα φωνάξουν τότε καταλαβαίνουν ότι τα πόνεσαν.

-Όταν ηρεμήσει πρέπει να του μιλήσεις ήρεμα και απαλά. Κράτα το χέρι σου μακριά από το στόμα του και εξήγησε ότι δεν πρέπει να δαγκώνει. Μπορεί να σου φαίνεται ανόητο αλλά σιγά σιγά θα καταλάβει. Για να συνδεθείς με το κουτάβι σου μπορεί να το γαργαλίσεις στην κοιλιά. Αν σε ξαναδαγκώσει επαναλαμβάνεις το παραπάνω βήμα.

-Μην ενθαρρύνεις το κουτάβι σου να σε δαγκώσει. Όταν δηλαδή παίζετε μην το βάζεις το χέρι μέσα στο στόμα γιατί έτσι θα του λες «δάγκωσε με και άλλο».

-Σε περιπτώσεις που το φαινόμενο είναι πολύ έντονο τότε πρέπει να πάρεις δραστικά μέσα. Μπορείς να του ρίχνεις λίγο νερό με σπρέι όταν σε δαγκώνει. Αυτό θα τρομάξει το κουτάβι σου και σιγά σιγά θα σταματήσει να το κάνει.

-Πρέπει το κουτάβι από πολύ μικρό να καταλάβει τι είναι καλό και τι κακό. Πάντα πρέπει να επαινείς την καλή συμπεριφορά με χάδια και με κάποιες λιχουδιές.

Exit mobile version