Site icon Hallocy

Πρώτη φορά στο Λονδίνο; Τι να δείτε

Πολλές φορές σαν λέμε τι να μην κάνετε στο Λονδίνο και ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται κάποια αξιοθέατα που όμως αν κάποιος επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Βρετανική πρωτεύουσα δε γίνεται να μην τα δει. Οι πρωτάρηδες σε κάθε πόλη ας μην νοιώθουν πολλές τύψεις για τα αξιοθέατα που επισκέπτονται. Κάποια από αυτά λένε την ιστορία της πόλης.

Δείτε τα διάσημα αξιοθέατα του Λονδίνου, αλλά φροντίστε να τους αφιερώσετε όσον τον δυνατόν λιγότερο χρόνο για να εξερευνήσετε παράλληλα και την πραγματική ατμόσφαιρα της πόλης, αυτή που κρύβεται στις γειτονιές μακριά από τους τουρίστες.

Tower Bridge

Η Tower Bridge είναι ίσως η διασημότερη γέφυρα της Ευρώπης, κατασκευαστικό θαύμα που ανάγεται στη βικτωριανή περίοδο στο τέλος του 19ου αιώνα και θα σας προσφέρει θέα που τα παιδιά σας θα θυμούνται. Στο χώρο της έκθεσης το ασανσέρ θα σας ανεβάσει 42 μέτρα πάνω από τον Τάμεση, όπου θα βγάλετε φωτογραφίες με φόντο το δυτικό ή το ανατολικό Λονδίνο, ενώ παράλληλα θα μάθετε την ιστορία της. Επίσης, είναι αρκετά εντυπωσιακό αν την πετύχετε να ανοίγει για να περάσουν τα πλοία από τον Τάμεση. (τηλ. 0 20 7403 3761, www.towerbridge.org.uk) Συνδυάστε την εμπειρία με μια επίσκεψη στον γειτονικό Πύργο του Λονδίνου (Τοwer of London).

Tate Modern

Το 2000 ο παλιός ηλεκτρικός σταθμός μετατράπηκε σε λίκνο της τέχνης και αγαπημένη ατραξιόν του Λονδίνου, το Tate Modern. Μπορείτε να περάσετε αρκετές ώρες θαυμάζοντας τη μόνιμη συλλογή που περιλαμβάνει 60.000 περίπου κλασικά έργα (Πικάσο, Νταλί, Γουόρχολ κ.ά.), χωρισμένα ανά θεματικές, χωρίς να πληρώσετε ούτε ένα ευρώ. Highlight το café του με φανταστική θέα στον Τάμεση (Bankside, London SE1 9TG, Κυριακή-Πέμπτη 10.00 π.μ.- 6 μ.μ., Παρασκευή & Σάββατο 10 π.μ.- 10 μ.μ., www.tate.org.uk). Extra tip: Πολύ κοντά του βρίσκεται μια από τις καλύτερες υπαίθριες αγορές της πόλης, η Borough. Επισκεφτείτε για καλό και τίμιο street food. (8 Southwark St)

Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είναι η έδρα της Βρετανικής μοναρχίας. Βρίσκονται κοντά στο πάρκο St. James και κατασκευάστηκαν το 1703 για λογαριασμό του Σέφιλντ, δούκα του Μπάκιγχαμ, και αγοράστηκαν το 1761 από τον βασιλιά της Αγγλίας, Γεώργιο τον Γ΄. Τα ανάκτορα διαθέτουν 600 δωμάτια, εκ των οποίων 19 είναι αίθουσες τελετών, 52 βασιλικά δωμάτια και δωμάτια προσκεκλημένων, 188 δωμάτια προσωπικού και 78 μπάνια. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ για τον εαυτό της έχει κρατήσει 12 δωμάτια και έτσι οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στο μεγαλύτερο μέρος των ανακτόρων. Τα δωμάτια και οι αίθουσες κοσμούνται με έργα τέχνης των Ρέμπραντ, Ρούμπενς, Βαττώ, Βαν Ντάικ κ.α. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ άνοιξαν τις πύλες τους για το κοινό το 1993. Αξιοθέατο αποτελεί και η αλλαγή της φρουράς που διαρκεί 45 λεπτά.

Βρετανικό Μουσείο

Ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του Λονδίνου. Το μουσείο που υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 5 εκατομμύρια επισκέπτες, προσφέρει δωρεάν είσοδο. Οι αμύθητοι θησαυροί του καλύπτουν 2 εκατομμύρια χρόνια παγκόσμιας ιστορίας και περιλαμβάνουν αιγυπτιακές μούμιες, τον Άνθρωπο του Λίντοου (που το δέρμα του διατηρήθηκε επί 2.000 χρόνια), τα μάρμαρα του Παρθενώνα κ.ά. Δοκιμάστε τις μικρές ξεναγήσεις των 30-40 λεπτών, που προσφέρονται επίσης δωρεάν (καθημερινά 10.00 π.μ.-17.30 μ.μ. Great Russell Street, τηλ. 020 7323 8299, www.britishmuseum.org)

Victoria & Albert Museum

To Victoria & Albert Museum από το 1852 αποτελεί ένα από τα πιο πρωτοποριακά μουσεία του κόσμου, αφιερωμένο σε κάθε μορφή τέχνης. Φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας για να δείτε εντυπωσιακά ιαπωνικά όπλα και ασιατικούς θησαυρούς, σύγχρονα ρούχα υψηλής ραπτικής μαζί με κομψά φορέματα του 18ου αιώνα και βρετανική τέχνη από το 1500 έως το 1900, μεταξύ άλλων. Οι μόνιμες συλλογές έχουν ελεύθεροι είσοδο, αλλά κάθε άνοιξη μια μεγάλη έκθεση διοργανώνεται εδώ και συνήθως γίνεται αντικείμενο συζήτησης για όλη την Ευρώπη. Ψάξτε το αν βρεθείτε εκεί. (Cromwell Rd, London SW7 2RL, καθημερινά 10.00 π.μ.- 5.45 μ.μ., έως τις 10 μ.μ. Παρασκευή, www.vam.ac.uk).

Madame Tussauds

Υπάρχουν φορές που λέμε πως πρέπει να προσπεράσετε το Madame Tussauds και τα κέρινα ομοιώματα διάσημων προσωπικοτήτων που φιλοξενεί, γιατί το βρίσκουμε λίγο κιτς, ακριβό και υπερτιμημένο ως εμπειρία. Όμως, αν δεν σπαταλήσετε πολύ χρόνο ίσως μια φωτογραφία με την Βασίλισσα ή τους Beatles να αποτελεί ένα χαρούμενο ενθύμιο από την επίσκεψη σας στην Βρετανική πρωτεύουσα. Για να μη χάσετε χρόνο στις ουρές, φροντίστε να έχετε κλείσει ηλεκτρονικά το εισιτήριό σας όχι μόνο γιατί είναι πιο οικονομικό αλλά θα γλιτώσετε και την αναμονή στην ουρά. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να κλείσετε συνδυαστικό εισιτήριο και για το London Eye που έχει ισχύ 30 ημέρες από την αγορά του, κερδίζοντας παράλληλα μεγάλη έκπτωση και για τα δύο αξιοθέατα (περίπου €50). (είσοδος μόνο για το Madame Tussauds από €30). ( Marylebone Road,τηλ. 0871 894 3000, www.madametussauds.com)

Κτίρια του Κοινοβουλίου

Τα νεογοτθικού ρυθμού κτίρια του Κοινοβουλίου (Westminster), ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα στον κόσμο. Ολοκληρώθηκαν το 1860 και φέρουν την υπογραφή του Charles Barry, φιλοξενούν 1.000 δωμάτια, 100 σκάλες και 11 αυλές. Το πιο διάσημο κομμάτι τους είναι, φυσικά, το Big Ben. (τιμή εισιτηρίου: €16, www.parliament.uk). Φυσικά, μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα με μια επίσκεψη στο London Eye.

Exit mobile version