Δευτέρα, 15 Αυγούστου

Γάλα σόγιας: Όλα όσα δεν ήξερες!

Σίγουρα το έχεις ακούσει στη περίοδο της νηστείας σαν υποκατάστατο του γάλακτος. Το γάλα από σόγια όμως έχει να σου προσφέρει πολλά περισσότερα από ότι πίστευες και ίσως μετά από αυτό το άρθρο αποφασίσεις να το υιοθετήσεις στη καθημερινότητά σου.

Ξεκίνησε σαν προϊόν που προτιμούν οι vegans για να καταφέρουν να αφαιρέσουν από τη ζωή τους το λιπαρό και ζωικό γάλα. Συνέχισε να επικρατεί στην αγορά σαν trend για τους ”ψαγμένους” ή σαν λύση σε όσους δεν ήταν fan της γεύσης και της οσμής του ζωικού γάλακτος.

Γνωρίζοντας τα υψηλά λιπαρά, πολλοί στράφηκαν εναντίον του ζωικού γάλακτος και υιοθέτησαν στη δίαιτά τους το γάλα σόγιας, σαν ένα διαιτιτικό προϊόν που μπορεί να συνοδέψει τον καφέ, τα δημητριακά ή το αγαπημένο τους smoothie. Ποια είναι τα θετικά όμως του λεγόμενου soy milk; Πάμε να δούμε!

Βελτιώνει το προφίλ των λιπιδίων
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι βελτιώνει το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα, καθώς το λίπος του είναι κυρίως ακόρεστο με μηδενική χοληστερόλη. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στη σόγια μπορούν να εμποδίσουν την μεταφορά της χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος, να μειώσουν τα τριγλυκερίδια και τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας. Αυτόματα το καθιστούν ιδανικό για άτομα με υψηλή χοληστερόλη ή στεφανιαία νόσο.

Ενισχύει το αίμα
Η σόγια περιέχει Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα με αντιοξειδωτικές ουσίες, κάτι που προστατεύει αποτελεσματικά τα αιμοφόρα αγγεία από βλάβες ή αιμορραγία. Η σύνθεση αυτών των θρεπτικών ουσιών βελτιώνουν την ρευστότητα και την ευελιξία των αιμοφόρων αγγείων, ώστε να είναι πιο ανθεκτικά στις αλλαγές πίεσης τους αίματος.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους
Το γάλα σόγιας έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα από το κανονικό γάλα. Το αγελαδινό γάλα περιέχει περίπου 12γρ σακχάρων ανά φλιτζάνι, σε αντίθεση με το γάλα σόγιας που περιέχει μόλις 7γρ. Ένα φλιτζάνι γάλα σόγιας έχει 80 θερμίδες, το οποίο είναι ισοδύναμο του αποβουτυρωμένου γάλακτος. Επιπλέον τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μπορούν και αναστέλλουν την εντερική απορρόφηση του λίπους, κάτι που εντάσσεται στα μεγάλα πλεονεκτήματα για απώλεια βάρους.

Αποτρέπει το μετεμμηνοπαυσιακό σύνδρομο
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης η παραγωγή οιστρογόνων πέφτουν στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρκετά προβλήματα στον γυναικείο οργανισμό. Μερικά από τα προβλήματα είναι η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Επίσης είναι πιο ευάλωτες στις ψυχολογικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, αϋπνία και μεταβολές στη συμπεριφορά. Τα φυτοοιστρογόνα στη σόγια όμως και η συχνή κατανάλωση μπορούν να αντικαταστήσουν τα οιστρογόνα της γυναίκας και να αντιμετωπίσουν αυτά τα μετεμμηνοπαυσιακά σύνδρομα.

Καταπολεμά την οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση είναι μια άλλη ασθένεια που σχετίζεται με τις ορμόνες. Τα φυτοοιστρογόνα μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της απορρόφησης του ασβεστίου και να αποτρέψουν την απώλεια της οστικής μάζας. Για μέγιστο όφελος φρόντισε να αγοράσεις γάλα σόγιας εμπλουτισμένο με βιταμίνη D και ασβέστιο.

Διαβάστε επίσης