Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου

6 συμπτώματα του θυρεοειδούς που πρέπει να προσέξετε

Έρευνες αποκαλύπτουν, ότι 25 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με τη νόσο του θυρεοειδούς και όμως το 50% δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν πρόβλημα και οι περισσότεροι είναι γυναίκες.

Τι είναι όμως ο θυρεοειδής;

Είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στο κέντρο του μπροστινού τμήματος του λαιμού σας, περίπου στη μέση, μεταξύ του κάτω μέρος του πηγουνιού σας και του μπροστινού του λαιμού σας. Αυτός ο αδένας ρυθμίζει την θερμοκρασία, την ενέργεια και τον μεταβολισμό. Επίσης, ο θυρεοειδής μέσα από μια σειρά χημικών αντιδράσεων που βασίζονται σε μέταλλα, όπως το ιώδιο και σελήνιο, ελέγχει τη διάθεσή σας μέχρι τις θερμίδες που καίτε. Ωστόσο εκτός από τα εμφανή συμπτώματα υπάρχουν και κάποια που μπορεί να εμφανίσετε και να μην τα γνωρίζατε μέχρι σήμερα.

1. Η επιδερμίδα σας μπορεί να γίνει λεπτή. Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, επιβραδύνεται ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος, καθιστώντας το πιο αδύναμο. Επίσης μπορεί να παρουσιάσετε ερυθρότητα στο πρόσωπο ή στα χέρια ή να έχετε χλωμή επιδερμίδα.

2. Μπορεί να νιώθετε ότι ζεσταίνεστε. Ο υπερθυρεοειδισμός επιταχύνει τις φυσιολογικές διαδικασίες του σώματός σας, αυξάνοντας το μεταβολικό ρυθμό. Και δεδομένου ότι καίτε ενέργεια γρηγορότερα, ζεσταίνεστε και περισσότερο. Επίσης μπορεί να ξυπνήσετε τη νύχτα εξαιτίας της εφίδρωσης.

3. Μπορεί να νιώθετε υπερευαίσθητοι. Όταν ο θυρεοειδής είναι υπερδραστήριος μπορεί να σας δημιουργήσει υπερβολική συναισθηματικότητα και άγχος. Ενώ ο θυρεοειδής που υπολειτουργεί συνδέεται με αισθήματα κατάθλιψη και μείωση της συγκέντρωσης.

4. Επηρεάζεται η ενέργεια σας. Αν νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι μπορεί να σχετίζεται με πολλά προβλήματα, όπως είναι αναιμία, οι ιογενείς λοιμώξεις, αλλά μια από τις πιο κοινές αιτίες είναι η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς. Αν όμως, αυτός ο αδένας είναι υπερδραστήριος, τότε νιώθετε λίγο ταραγμένοι και μια μικρή σύγχυση.

5. Επηρεάζεται το πεπτικό σας σύστημα. Όσοι έχουν υπερθυρεοειδισμό επισκέπτονται πολύ συχνά την τουαλέτα, περισσότερο από δυο φορές την ημέρα. Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί δυσκοιλιότητα, γιατί επιβραδύνονται οι κινήσεις του εντέρου.

6.Αλλάζει το σχήμα ματιών. Έχετε δει φωτογραφίες με άτομα που έχουν διογκωμένα μάτια; Πιθανότατα πάσχουν από τη νόσο του Graves, έναν τύπο υπερθυρεοειδισμού, που μπορεί να προκαλέσει εξογκωμένα μάτια.

 

Διαβάστε επίσης