Τρίτη, 26 Ιανουαρίου

Η συνουσία δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση του ικανοποιητικού σεξ

Αν και είναι πολλοί αυτοί που ταυτίζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα με τη συνουσία, στην πραγματικότητα η ικανοποιητική σεξουαλική επαφή όχι μόνο δεν περιορίζεται στη διείσδυση του πέους στον κόλπο, αλλά δεν χρειάζεται καν να την περιλαμβάνει.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, πολλές είναι οι γυναίκες που αναφέρουν ότι χρειάζονται κλειτοριδικό ερεθισμό για να καταφέρουν να φτάσουν σε οργασμό. Η μελέτη διεξήχθη από το Κέντρο Προαγωγής της Σεξουαλικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Indiana σε συνεργασία με το Kinsey Institute. Σ’ αυτήν συμμετείχαν 1.055 γυναίκες, ηλικίας 18-94 ετών, που απάντησαν σε ένα λεπτομερές διαδικτυακό ερωτηματολόγιο σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή. Ο σκοπός ήταν η καλύτερη κατανόηση της γυναικείας σεξουαλικής εμπειρίας και του πώς ο κολπικός και ο κλειτοριδικός ερεθισμός συμβάλλουν στον οργασμό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πλειονότητα των γυναικών δεν καταφέρνει να φτάσει σε οργασμό μόνο με τη συνουσία, γεγονός που καταδεικνύει ότι η συνουσία δεν είναι η αρχή και το τέλος της σεξουαλικής δραστηριότητας, και ότι τα ζευγάρια έχουν πολλές δυνατότητες σεξουαλικής ευχαρίστησης που μπορούν να εξερευνήσουν.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη βρήκε ότι περίπου το 18% των γυναικών ανάφερε επίτευξη οργασμού μόνο μέσω της συνουσίας, το 36% χρειαζόταν επιπλέον κλειτοριδικό ερεθισμό και ένα ακόμα 36% δήλωσε ότι ο κλειτοριδικός ερεθισμός ενίσχυε τη σεξουαλική εμπειρία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλές είναι οι γυναίκες που ακόμα υποκρίνονται οργασμό κατά τη διάρκεια της συνουσίας κυρίως για να φαίνονται φυσιολογικές και να κάνουν τους συντρόφους τους να αισθάνονται καλά με τη σεξουαλική τους επίδοση. Πολύ συχνά είναι γυναίκες ελλιπώς ενημερωμένες και ανασφαλείς, οι οποίες ενδεχομένως εκφοβίζονται από συντρόφους αγνώμονες και αντιμετωπίζουν την αδυναμία τους να φθάσουν σε οργασμό μόνο μέσω της συνουσίας με ντροπή και ενοχή. Οι άνδρες, από την άλλη, συχνά ανακουφίζονται στην ιδέα ότι η σύντροφός τους ανήκει στην κατηγορία των γυναικών που μπορεί να έρθει σε σεξουαλική κορύφωση μέσω της συνουσίας.

Ακόμα ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι δεν είναι όλοι οι οργασμοί ίδιοι. Υπάρχουν οι οργασμοί που χαρακτηρίζονται ως καλύτεροι και η υπεροχή τους δεν συνδέεται απαραίτητα με τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Στην πραγματικότητα λιγότερες από μία στις πέντε γυναίκες πίστευαν ότι η μεγάλη διάρκεια σεξουαλικής επαφής οδηγεί σε καλύτερους οργασμούς.

Αντιθέτως, ως σημαντικοί παράγοντες που συνεισφέρουν στην επίτευξη ενός καλού οργασμού αναδείχθηκαν ο χρόνος που διατίθεται για τη σεξουαλική διέγερση, το να γνωρίζουν οι σύντροφοι τι αρέσει ο ένας στον άλλο, η συναισθηματική οικειότητα και ο κλειτοριδικός ερεθισμός κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Επίσης, σημαντικό ρόλο βρέθηκε να παίζει η διάθεση της γυναίκας, το στρες που αντιμετωπίζει καθώς και σε ποιο βαθμό μπορεί να αφεθεί στη σεξουαλική εμπειρία και να απορροφηθεί από το παρόν της σεξουαλικής πράξης.

Οι ειδικοί με αφορμή τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν για ακόμη μία φορά ότι η σεξουαλική δραστηριότητα όχι μόνο δεν περιλαμβάνει κατ’ αποκλειστικότητα τη συνουσία, αλλά μπορεί να υφίσταται ακόμα και χωρίς αυτή. Εναλλακτικές όπως το φιλί, η αγκαλιά, το άγγιγμα, το ερωτικό μασάζ και η χρήση ερωτικών παιχνιδιών-βοηθημάτων είναι μόνο μερικές από αυτές που μπορεί να προσφέρουν σεξουαλική απόλαυση σε ένα ζευγάρι. Οι εναλλακτικές αυτές ενισχύουν τη σεξουαλική εμπειρία και αυξάνουν την πιθανότητα επίτευξης οργασμού, είτε η σεξουαλική δραστηριότητα περιλαμβάνει τη συνουσία είτε όχι.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι δύο σύντροφοι να κάνουν μέρος της ρουτίνας τους το στοματικό σεξ και τη συνουσία και να αφήνουν όλους τους άλλους τρόπους σεξουαλικής διέγερσης αναξιοποίητους. Οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει, για παράδειγμα, ποσό διεγερτικό μπορεί να είναι το άγγιγμα των γεννητικών οργάνων.

Τέλος, αξίζει να γίνει αναφορά σε ακόμη ένα εύρημα της μελέτης, σύμφωνα με το οποίο το 41% των γυναικών προτιμά ένα μόνο στυλ αγγίγματος. Αυτό υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία της επικοινωνίας των δύο συντρόφων αναφορικά με τις σεξουαλικές προτιμήσεις του καθενός. Οι δύο σύντροφοι είναι απαραίτητο να συζητούν συχνά για αυτά που τους αρέσουν, για αυτά που δεν τους αρέσουν, για αυτά που τους προσφέρουν ευχαρίστηση και οδηγούν σε οργασμό, καθώς και για αυτά που τους προσφέρουν ευχαρίστηση αλλά δεν οδηγούν σε οργασμό. Η συζήτηση βοηθά τη σεξουαλική εμπειρία να εξελίσσεται και να ξεφεύγει από το πλαίσιο μιας ρουτίνας που περιχαρακώνει την ευχαρίστηση.

Πηγή: zougla.gr

Διαβάστε επίσης