Τρίτη, 17 Μαΐου

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Νιώθετε φουσκωμένοι και δεν κουμπώνει το παντελόνι;

Αισθάνεσαι ένα φούσκωμα και η κοιλιά σου πονάει. Το παντελόνι δεν κουμπώνει, νιώθεις πρησμένη, ενώ δεν έχεις φάει πολύ. Τι συμβαίνει;

Είναι κάτι που έφαγες; Μήπως ευθύνεται το υπερβολικό άγχος; Πως θα μπορούσες να απαλλαγείς από τους πόνους; Κάνε το τεστ της εβδομάδας, φρόντισε να εντάξεις κάποιες συγκεκριμένες τροφές στη διατροφή σου και σύντομα το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου θα είναι παρελθόν.

Τι είναι ακριβώς;
“Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια διαταραχή η οποία πλήττει το έντερο και κυρίως το παχύ έντερο. Καλείται ως σύνδρομο διότι περιλαμβάνει διάφορα συμπτώματα. Όπως: το φούσκωμα της κοιλιακής χώρας, η διάρροια, οι κράμπες της κοιλιακής χώρας και ο έντονος ρυθμός αποβολής αερίων” αναφέρει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

Όταν λοιπόν τρως λίγο παραπάνω ή καταναλώνεις κάποιες συγκεκριμένες τροφές νιώθεις ενοχλήσεις που μπορεί να καταλήξουν σε πολύ έντονους πόνους. “Το αίσθημα του πόνου εμφανίζεται πρωτίστως στην κοιλιά λόγω του αυξημένου ρυθμού συστολών όπου πραγματοποιούνται στη κοιλιακή χώρα με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μυϊκές κράμπες” εξηγεί ο κ. Κριαράς.

Το άγχος επιδεινώνει το πρόβλημα
Είναι όμως και φορές που αισθάνεσαι την ίδια δυσφορία και από το άγχος. Όταν το άγχος σε κυριεύει μπορεί το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου να “ξαναχτυπήσει”, στην πρώτη ευκαιρία που θα φας κάποιο ύποπτο τρόφιμο.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνεις;
Προκειμένου να είσαι σίγουρη πως υποφέρεις από ευερέθιστο έντερο, καλό θα ήταν να επισκεφθείς έναν ειδικό γαστρεντερολόγο. Ο γιατρός σου θα σου υποδείξει την κατάλλη θεραπεία με ενδοσκόπηση και εξέταση του παχέος εντέρου.

Ρύθμισε κατάλληλα τη διατροφή σου
Η διαιτητική θεραπεία στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, περιλαμβάνει:

– Βγάλε από το καθημερινό μενού τροφές με πολλά λιπαρά.

– Απόφυγε τα τηγανητά που μπορεί να σε ενοχλήσουν.

– Δυστυχώς ίσως θα πρέπει -αν όχι να κόψεις- να περιορίσεις τη σοκολάτα αλλά και τον καφέ. Στην απαγορευμένη λίστα περιλαμβάνονται και τα διάφορα αναψυκτικά με ανθρακικό.

– Επέλεγε στο σύνολο της ημέρας, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Τέτοια είναι τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα. Με τον τρόπο αυτό θα τονώσεις την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.
Μην ξεχνάς πως με τον τρόπο αυτό θα μειώσεις και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεις καθημερινά. Και τους πόνους θα διώξεις και βάρος θα χάσεις. Τέλος, οι φυτικές ίνες θα ανακουφίσουν και το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας που σε ταλαιπωρεί.

Στον παρακάτω πίνακα θα βρεις μερικές τροφές που θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις το σύνδρομο αποτελεσματικά:

– Τέλος, δεν θα πρέπει να περιορίζεσαι στα 3 γεύματα τη μέρα! Μην αμελείς ποτέ τα ενδιάμεσα σνακ, ανεβάζοντας τον αριθμό των γευμάτων σου μέσα στην ημέρα σε 5 με 6.

Τσέκαρέ το!
O διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς συστείνει ένα τεστάκι για να εξακριβώσεις ποιες είναι εκείνες οι τροφές που μπορεί να σε ενοχλούν:

Κράτησε ημερολόγιο για τουλάχιστον μία εβδομάδα! Κατέγραψε ποιες τροφές σε ανακουφίζουν και ποιες ενδεχομένως πέραν των άνωθεν οδηγιών σού προκαλούν δυσφορία λόγω των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Είναι η καλύτερη λύση να μάθεις ποιες τροφές σε ενοχλούν και έτσι να ανακουφίσεις το έντερό σου και κατ’ επέκτασιν και τον οργανισμό σου.

Διαβάστε επίσης