Κυριακή, 5 Ιουλίου

Είναι το σεξ το «κλειδί» για έναν ευτυχισμένο γάμο;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το σεξ είναι το βασικό στοιχείο ενός ευτυχισμένου γάμου. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η σεξουαλική επαφή έχει ως αποτέλεσμα την ικανοποίηση των δύο συντρόφων που διαρκεί για δύο ημέρες και μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ικανοποίηση από μια μακροχρόνια σχέση. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο «Psychological Science».

Μια σειρά μελετών έχει δείξει ότι το σεξ συμβάλλει στη δημιουργία μακροχρόνιου δεσμού ανάμεσα σε δύο συντρόφους, αλλά οι ερευνητές της νέας έρευνας τονίζουν ότι τα ζευγάρια δεν έχουν σεξουαλικές επαφές κάθε ημέρα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία της Σεξουαλικής Ιατρικής, μόνο το 21% των παντρεμένων ανδρών και το 24% των παντρεμένων γυναικών κάνουν σεξ τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Τι είναι αυτό, λοιπόν, που διατηρεί τον δεσμό στα μεσοδιαστήματα της σεξουαλικής δραστηριότητας;

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η σεξουαλική επαφή ενισχύει τον δεσμό των δύο συντρόφων και ότι το αίσθημα ικανοποίησης που παράγεται διατηρείται και στο ενδιάμεσο των σεξουαλικών επαφών. Με τον τρόπο αυτόν οι δύο σύντροφοι παραμένουν ικανοποιημένοι από τη σχέση τους σε βάθος χρόνου. Για την εξέταση της ερευνητικής τους υπόθεσης οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα δύο άλλων μελετών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 214 νεόνυμφα ζευγάρια.

Για τους σκοπούς της μελέτης ζητήθηκε από τα ζευγάρια να συμπληρώσουν ένα ημερολόγιο καθημερινά για 14 ημέρες. Κάθε μέρα οι σύντροφοι κατέγραφαν εάν είχαν σεξουαλική επαφή το προηγούμενο βράδυ καθώς και το πόσο ευχαριστημένοι είναι από τη σεξουαλική τους ζωή. Τους ζητήθηκε, επίσης, να αξιολογούν σε καθημερινή βάση την ικανοποίησή τους από τη σχέση, τον γάμο και τον σύντροφό τους. Η ικανοποίηση από τον γάμο εκτιμήθηκε στην επαναξιολόγηση που έγινε 4-6 μήνες μετά.

Κατά τη διάρκεια των 14 ημερών η μέση συχνότητα σεξουαλικής επαφής των ζευγαριών ήταν κάθε τέσσερις ημέρες. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η σεξουαλική επαφή όχι μόνο σχετιζόταν με τη σεξουαλική ικανοποίηση την ίδια ημέρα, αλλά και με ικανοποίηση που είχε διάρκεια δύο ημερών. Η σχέση παρέμεινε στατιστικά σημαντική ακόμα και μετά τον έλεγχο άλλων παραγόντων, όπως είναι η ηλικία, το φύλο, η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και η χρονική διάρκεια της σχέσης. Μάλιστα, βρέθηκε ότι οι σύντροφοι που ανέφεραν πιο ισχυρό αίσθημα ικανοποίησης μετά τη σεξουαλική πράξη ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν και υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τον γάμο τους κατά την επαναξιολόγηση.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους είναι πολύ σημαντικά, συμφωνούν με αυτά των προηγουμένων μελετών και αναδεικνύουν τον ρόλο του σεξ στην ανάπτυξη και διατήρηση του δεσμού των συντρόφων.

Πηγή: zougla.gr

Διαβάστε επίσης