Site icon Hallocy

Νάρκοτεστ για οδηγούς σε 15 ημέρες

Δύο σχεδόν χρόνια μετά την ψήφιση της νομοθεσίας, το Κρατικό Χημείο και η Τροχαία είναι καθόλα έτοιμοι για να εφαρμόσουν το νάρκοτεστ στους οδηγούς και αυτό που απομένει τώρα είναι η έκκριση σχετικού διατάγματος από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το διάταγμα θα παρουσιάσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Μεταφορών και αναμένεται ότι θα εγκριθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Μόλις αυτό εγκριθεί τότε θα αρχίσει και η εφαρμογή του νόμου, αφού τα αρμόδια τμήματα είναι έτοιμα για τη λήψη γενετικού υλικού και την εργαστηριακή εξέτασή του. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε αυτή την περίπτωση, ο οδηγός θα καλείται να δώσει δεύτερο δείγμα σάλιου το οποίο θα αποστέλλεται στο Κρατικό Χημείο για ανάλυση.

Ήδη, το Κρατικό Χημείο έχει εξοπλιστεί με δύο μηχανήματα τελευταίου τύπου για επιστημονικό έλεγχο του είδους των ναρκωτικών που χρησιμοποίησε ένας οδηγός. Μέλη της Τροχαίας και λειτουργοί του Χημείου έχουν εκπαιδευτεί τους τελευταίους μήνες ώστε να είναι έτοιμοι για την εφαρμογή του νάρκοτεστ που θα λειτουργεί στο πρότυπο του άλκοτεστ. Το Χημείο αναμένεται ότι θα δίνει τα αποτελέσματά του εντός 15 ημερών και ανάλογα θα σχηματίζεται ποινικός φάκελος για προώθησή του στο δικαστήριο.

Η νομοθεσία, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016, προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια ή χρηματική ποινή €3.500, στέρηση άδειας οδήγησης και επιβολή 3 ώς 6 βαθμών ποινής, σε οδηγούς που θα εντοπιστούν να βρίσκονται στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών. Επίσης, ποινικό αδίκημα θα θεωρείται όταν ο οδηγός αρνείται να δώσει δείγμα σάλιου. Τα έσοδα, που θα προέρχονται από καταδίκες λόγω οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών, θα κατατίθενται σε ειδικό ταμείο για σκοπούς απεξάρτησης ουσιοεξαρτώμενων ατόμων. Για την εξέταση δεν θα επιβαρύνεται ο ελεγχόμενος. Όσον αφορά στα ναρκωτικά που θα ανιχνεύονται, το Χημείο θα ελέγχει τις κύριες ομάδες ναρκωτικών ουσιών, δηλαδή την κάνναβη, την κοκαΐνη, τα οπιοειδή και τις αμφεταμίνες.

Exit mobile version