Κυριακή, 16 Μαΐου

Σταμάτα να το τρως αυτό(!) Η τροφή που προκαλεί κατάθλιψη!

Η κατάθλιψη δεν σχετίζεται μόνο με κληρονομικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής, αλλά και με τις διατροφικές μας συνήθειες.

Αμερικανοί και αυστραλοί επιστήμονες θέλησαν να μελετήσουν τη σχέση ανάμεσα σε μια διατροφή που ευνοεί τις φλεγμονές, όπως αυτή που περιλαμβάνει κρέας, και τον κίνδυνο κατάθλιψης. Διαβάστε παρακάτω…

Για να το πετύχουν ανέλυσαν την διατροφή 6.000 γυναικών από την Αυστραλία, ηλικίας 52 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίες συμμετείχαν σε μεγάλη έρευνα υγείας (Australian Longitudinal Study on Women’s Health). Οι ερευνητές παρακολούθησαν αυτές τις γυναίκες επί 12 χρόνια, από το 2001 ως το 2013.

bigstock Cut Burger 103623908

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η μεγάλη κατανάλωση κρέατος και ραφιναρισμένων σιτηρών (λευκό ψωμί και άλευρα) ευνοεί την κατάθλιψη.

Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί, αν το καθημερινό φαγητό περιέχει τρόφιμα που καταπολεμούν τις φλεγμονές, τότε ο κίνδυνος κατάθλιψης μειώνεται. Οι γυναίκες που ακολουθούσαν τέτοια διατροφή έχουν 20% μικρότερο κίνδυνο να υποφέρουν από την νοητική διαταραχή.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι τροφές που ευνοούν τις φλεγμονές δημιουργούν ή επιδεινώνουν μια φλεγμονώδη κατάσταση σε όλο το σώμα, ακόμη και στον εγκέφαλο.

Η φλεγμονή του εγκεφάλου είναι αυτή που εξηγεί την κατάθλιψη. Ο εγκέφαλος ενός ατόμου που υποφέρει από κατάθλιψη παρουσιάζει 30% περισσότερες φλεγμονές από ένα άτομο σε καλή υγεία.

Για να μειώσει κάποιος τον κίνδυνο πρέπει να καταναλώνει φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, πλήρη σιτηρά, καρύδια και ξηρούς καρπούς καθώς και ορισμένα έλαια.

Αντίθετα, πρέπει να μειώσει το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, τα τηγανητά, τα ευγενή άλευρα, τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα ποτά με ζάχαρη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition.

Διαβάστε επίσης