Τετάρτη, 10 Αυγούστου

Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας – Γιατρός ειρωνεύεται ασθενή με συμπτώματα εγκεφαλικού (βίντεο)

Η δημόσια υγεία στην Κύπρο είναι ο μεγαλύτερος «ασθενής». Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε οι Κύπριοι πολίτες – ασθενείς που είχαν την ατυχία να επισκεφθούν ή να νοσηλευτούν σε κάποιο από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Μπορεί η γραφειοκρατία, οι ατέλειωτες ουρές και οι καθυστερήσεις να είναι τα πλέον «γνωστά συμπτώματα», ωστόσο δεν είναι και τα μοναδικά. Η έλλειψη επαγγελματισμού, η αδιαφορία, η προχειρότητα και οι απάνθρωπες συμπεριφορές προς τους ασθενείς, που πολλές φορές αγγίζουν τα όρια της εγκληματικότητας, είναι μερικές μόνο από τις πληγές των δημόσιων νοσοκομείων, για τα οποία οι Κύπριοι πολίτες πληρώνουν τόσο ακριβά και στα οποία όταν ασθενήσουν υφίστανται τόσα πολλά.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ιατρικής αναλγησίας και απάνθρωπης συμπεριφοράς γιατρού προς ασθενή φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το philenews.

Το περιστατικό έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη γύρω στις 10 το βράδυ στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, το οποίο επισκέφθηκε ηλικιωμένος άνδρας συνοδευόμενος από τους οικείους του με συμπτώματα εγκεφαλικού.

Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα πως ο μεσήλικας άνδρας ενώ σφαδάζει από τους πόνους έχει να αντιμετωπίσει και την απαράδεκτη συμπεριφορά του επί καθήκοντι ιατρού, ο οποίος τον ειρωνεύεται και τον χλευάζει.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στο philenews, ο άνδρας περίμενε στο κρεβάτι του πόνου για περίπου μία ώρα χωρίς να του δίνει κανείς σημασία. Όταν τελικά ο ασθενής άρχισε να φωνάζει και να καλεί σε βοήθεια ο επί καθήκοντι ιατρός ειρωνεύτηκε κι αυτόν και τους οικείους του. Στο βίντεο ακούγεται ξεκάθαρα ο γιατρός να ρωτά τους οικείους του αν έχει ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ σε υπόδειξη της συζύγου του ασθενή ότι ο άντρας της πάσχει από κόλπο, ο γιατρός απάντησε «κόλπο έχουν μόνο οι γυναίκες».

Σε άλλο σημείο του βίντεο ο γιατρός ακούγεται να φωνάζει σε άλλο ασθενή και να του λέει «Να με καταγγείλεις όπου θέλεις κι αν θέλεις να σου δώσω εγώ το τηλέφωνο του Υπουργού».

Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ασθενείς περίμεναν για ώρες ολόκληρες στο κέντρο διαλογής για να πάρουν νούμερο και να εξεταστούν. Πολλοί από αυτούς τελικά δεν άντεξαν την αναμονή και κατέφυγαν στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να εξυπηρετηθούν, αφού κανείς δεν τους έδινε την πρέπουσα σημασία.

Το βίντεο αποτελεί τρανή απόδειξη του τεράστιου χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στις εξαγγελίες των αρμοδίων για αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και της καθημερινής πραγματικότητας με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι Κύπριοι ασθενείς. Στα κρατικά νοσοκομεία ανακαλύπτει κανείς ότι ο «φάκελος Υγεία» μπορεί να έχει εκσυγχρονιστεί στα λόγια, στην πραγματικότητα όμως παραμένει ένας φάκελος με τεράστια προβλήματα και ζοφερές προοπτικές.

Η.. κακιά στιγμή

Σε επικοινωνία που είχε το philenews με τον Διευθυντή του ΤΑΕΠ, Δρ. Ανδρέα Ηλιάδη μας λέχθηκε ότι τέτοια φαινόμενα είναι απαράδεκτα και καταδικαστέα.

Ο Δρ. Ηλιάδης σε καμία περίπτωση δεν θέλησε να δικαιολογήσει το περιστατικό, ωστόσο ανέφερε πως καθημερινά οι γιατροί δέχονται επιθέσεις από ασθενείς, οι οποίοι τους εξυβρίζουν και τους χτυπούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γιατρός που μίλησε άσχημα στον ασθενή αντιλήφθηκε το λάθος του, δήλωσε μετανιωμένος και ήδη έχει απολογηθεί στους οικείους του.

http://www.philenews.com

Διαβάστε επίσης