Σάββατο, 22 Ιανουαρίου

Για ποιο λόγο τρίζει τα δόντια του ο σκύλος σου;

Είναι συχνό φαινόμενο οι σκύλοι να τρίζουν τα δόντια τους. Είναι ενδεχομένως και σύμπτωμα πολλών συνθηκών και συναισθημάτων. Θα μπορούσε να προκληθεί από ενθουσιασμό πάνω από μία νέα μπάλα ή θα μπορόυσε να είναι και κάτι πιο σοβαρό, συμπεριλαμβανομένου πόνο από το στόμα ή ένα πιο
σοβαρό νευρολογικό πρόβλημα. Αυτά χρειάζεται να ξέρεις εάν τρίζει τα δόντια του ο σκύλος σου.

Για ποιο λόγο τρίζει τα δόντια του ο σκύλος σου;

Ορισμένοι σκύλοι τρίζουν τα δόντια τους όταν είναι ανήσυχοι ή ενθουσιασμένοι, τονίζει χαρακτηριστικά ο Δρ.Audrey Wystrach, συνιδρυτής ενός νοσοκομείου κατοικίδιων ζώων. Επιπλέον, όταν μαγειρεύεις ενδέχεται ο σκύλος να ανυπομονεί για κάποιο κομμάτι γι’αυτό χτυπάει τα δόντια του. Επιπλέον όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά τρέμουν από το κρύο.

Αλλά και οι πιο ειδικοί συμφωνούν πως η συνηθισμένη αιτία του πόνου των δοντιών των σκύλων είναι ο πόνος από το στόμα. Ο πόνος στα δόντια των σκύλων μπορεί επίσης να προκληθεί από απώλεια σμάλτου, γεγονός που καθιστά τα δόντια πιο ευαίσθητα.

Ο πόνος στα δόντια είναι ένα πολύ σύνηθες σύμπτωμα του στοματικού πόνου, λέει ο Fink καθώς ακόμη και υπό αναισθησία θα πονέσουν.

Διάγνωση και θεραπεία

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού του σκύλου σου, ο κτηνίατρος θα επιθεωρήσει τα δόντια και το στόμα του, ψάχνοντας για κατάγματα, σημεία νόσου και εκτεθειμένα νεύρα, λέει ο Fink. Εάν ο φυσικός έλεγχος είναι αδιευκρίνιστος, ο κτηνίατρος μπορεί επίσης να έχει αναισθητοποιημένο σκύλο για ακτινογραφίες και μία πιο εμπεριστατωμένη εξέταση.

Να είσαι έτοιμος να απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόσφατη συμπεριφορά του σκύλου σου. Ο κτηνίατρός σου μπορεί να σε ρωτήσει εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει παρουσιάσει άλλα σημάδια από πόνο στο στόμα, συμπεριλαμβανομένης μιας παράξενης οσμής ή αίματος που προέρχεται από το στόμα, λέει ο Wystrach. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν την αποφυγή παιχνιδιών ή τροφής, παραγωγή υπερβολικού σάλιου ή εμφάνιση συμπτώματα ντροπής και αποφυγή χαδιών στο πρόσωπό του.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα τρυπημένα δόντια μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής νευρολογικής κατάστασης, λέει ο Fink. Αλλά συνήθως θα υπάρξουν πρόσθετα προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι είναι σοβαρό λάθος, όπως παράλυση ή παράλυση του προσώπου, λέει ο Wystrach. Ο σκύλος μπορεί να έχει πρήξιμο βλεφάρου ή να εμφανίζει αφύσικες περιστροφές στα μάτια. Τα σκυλιά με νευρολογικές καταστάσεις μπορεί επίσης να μην μπορούν να κρατήσουν το κεφάλι τους ίσια. Καλέσε αμέσως τον κτηνίατρό σου εάν παρατηρήσεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες περιπτώσεις των δοντιών προκαλούνται από πόνο από το στόμα, αυτή είναι μια από εκείνες τις περιπτώσεις όπου η ίχνος πρόληψης αξίζει. Το καλύτερο που μπορείς είναι να φέρεις το σκύλο σου για κανονικές εξετάσεις, όπως συνιστά ο κτηνίατρός σου. Αυτό θα βοηθήσει τον κτηνίατρό σου να βρει και να διορθώσει τυχόν προφορικά θέματα προτού να γίνει αρκετά οδυνηρή για να προκαλέσει τα δόντια του κατοικίδιου ζώου σου σε φλυαρία, λέει ο Fink.

Συνεπώς εάν τρίζει τα δόντια του ο σκύλος σου και έχει κάποια από τις παραπάνω ενδέιξεις καλό θα ήταν να το ελέγξεις άμεσα.

Διαβάστε επίσης