Site icon Hallocy

Πότε η βραχνάδα στη φωνή μπορεί να γίνει επικίνδυνη

 

 Το σύνηθες πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα τις γυναίκες, αυτό της βραχνής φωνής.

Μπορεί η βραχνάδα στη φωνή να θεωρείται γοητευτική, όμως κάποιες φορές ενδέχεται να προδίδει κάποιο πρόβλημα υγείας. Το όργανο που παράγει τη φωνή λέγεται λάρυγγας και συμμετέχει σε τρεις βασικές λειτουργίες: τη φώνηση, την κατάποση και την αναπνοή. Το κύριο ανατομικό στοιχείο του λάρυγγα είναι οι φωνητικές χορδές, δύο λευκές ταινίες που πάλλονται και έρχονται σε πλήρη επαφή μεταξύ τους ώστε να έχει κανείς μια δυνατή και καθαρή φωνή.

Ποια είναι τα αίτια που επηρεάζουν τη χροιά της φωνής;

Κάθε φλεγμονή του φάρυγγα ή και της μύτης μπορεί να επηρεάσει τη φωνή προκαλώντας βραχνάδα. Μια πολύ συχνή κατάσταση είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία προκαλεί μια χημικού τύπου λαρυγγίτιδα επηρεάζοντας κάποιες φορές τη χροιά της φωνής, όπως το κάπνισμα, είτε ενεργητικό είτε παθητικό, ο κλιματισμός, η εισπνοή ερεθιστικών ουσιών και πολλοί ακόμα εξωγενείς παράγοντες. Επίσης, η έντονη ομιλία, ιδιαίτερα σε χώρους με θόρυβο, τραυματίζει τις φωνητικές χορδές, με αποτέλεσμα βραχνάδα, ξηρό βήχα και άλλα συμπτώματα, όπως σπάσιμο της φωνής και αίσθημα κόμπου.

Ποια είναι τα προβλήματα που προκύπτουν στις φωνητικές χορδές;

Τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στις φωνητικές χορδές είναι οι πολύποδες, οι κύστεις, οι κάλοι, η πολυποειδής εκφύλιση ή οίδημα του Reinke, το κοκκίωμα και, πιο σπάνια, ο καρκίνος.

Πως γίνεται η διάγνωση της παθολογίας του Φάρυγγα;
Σήμερα διαθέτουμε τα ενδοσκόπια, εύκαμπτα ή άκαμπτα, τα οποία σε σύνδεση με το monitor μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της βλάβης που υπάρχει. Μάλιστα, έχουμε ακόμη μια ειδική εξέταση, τη στροβοσκόπηση, με την οποία ελέγχεται η δόνηση του ελεύθερου χείλους των χορδών και αποκαλύπτονται έτσι παθολογικά ευρήματα που δε θα εντοπίζονταν στην απλή λαρυγγοσκόπηση. Η ολοκληρωμένη διάγνωση καθορίζει τη σωστή θεραπευτική στρατηγική.

Ποια είναι η θεραπεία αυτών των προβλημάτων;

Συνήθως η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική αγωγή και, αν αυτό δεν αποδώσει, τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Για τη σωστή απόφαση χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής πριν το χειρουργείο;

Το χειρουργείο μπορεί να γίνει είτε με τα κλασικά εργαλεία είτε με διάφορες μορφές laser, που είναι πολύ πιο ατραυματικές για τον ευαίσθητο βλεννογόνο των φωνητικών χορδών.

Μάλιστα ένα σημαντικό πλεονέκτημα του laser ειδικά όταν πρόκειται για καρκίνο, είναι ότι στη διάρκεια της επέμβασης ο γιατρός μπορεί να στείλει ταχεία βιοψία και ανάλογα με το αποτέλεσμα να προχωρήσει άμεσα στη ριζική αφαίρεσή του.

Πρόσφατα η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται με επιτυχία στη θεραπεία αρχικών σταδίων καρκίνου του λάρυγγα. Στις επεμβάσεις για καλοήθη βλάβη η αφωνία για πέντε μέρες είναι καθοριστική για τη σωστή επούλωση, ενώ καλό είναι να συστήνεται λογοθεραπεία προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά.

Η σωστή διατροφή και η αποφυγή καπνού, αλκοόλ και γενικότερα ερεθιστικών παραγόντων εξασφαλίζουν το ιδανικό αποτέλεσμα μετά το χειρουργείο. Η παρακολούθηση του ασθενούς με λαρυγγοσκόπηση και στροβοσκόπηση μετά την επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο της υποτροπής είτε πρόκειται για καλοηθή είτε για κακοήθη βλάβη.

Exit mobile version