Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου

Τι πίστευε ο Χόκινγκ για τον Θεό και τη μετά θάνατον ζωή

Η είδηση του θανάτου του Στίβεν Χόκινγκ κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς ο 76χρονος φυσικός ήταν μια από τις εμβληματικότερες φιγούρες της σύγχρονης επιστήμης.

Πέρα από το επιστημονικό του έργο, ο Χόκινγκ είχε γίνει γνωστός και πέρα από τα όρια της επιστήμης, τόσο μέσω εμφανίσεων σε τηλεοπτικές εκπομπές, όσο και μέσω βιβλίων, συνεντεύξεων κ.α.

Το 2011 εμφανίστηκε στη σειρά “Curiosity” του Discovery Channel, όπου διερωτήθηκε για την προέλευση του σύμπαντος και απέρριψε την πιθανότητα ύπαρξης τόσο του Θεού, όσο και της μεταθανάτιας ζωής- την οποία κάποτε είχε χαρακτηρίσει ως «παραμύθι για αυτούς που φοβούνται το σκοτάδι».

Μόνο αντιμετωπίζοντας την ίδια την οριστική φύση του θανάτου, είχε πει, εκτιμούμε την ομορφιά της ζωής στο σήμερα. «Πιθανότατα δεν υπάρχει παράδεισος, ούτε μεταθανάτια ζωή» είχε πει. «Έχουμε αυτή τη ζωή για να εκτιμήσουμε το σύμπαν, και για αυτό είμαι εξαιρετικά ευγνώμων».

Στο βιβλίο του Grand Design το 2010, έγραφε πως δεν χρειαζόταν Θεός για να συνεχίζει το σύμπαν να υπάρχει. Σε συνέντευξή του στον Guardian, έναν χρόνο μετά, είχε πει πως θεωρεί τον εγκέφαλο ως υπολογιστή που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν χαλάσουν τα εξαρτήματά του.

«Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή για χαλασμένους υπολογιστές» είχε πει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στον θάνατο, είχε πει πως «έχω ζήσει με την προοπτική ενός πρώιμου θανάτου για τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Έχω τόσα πολλά που μπορώ να κάνω πρώτα».

 

Διαβάστε επίσης

Comments are closed.