Site icon Hallocy

Xρήστος Σιμαρδάνης: Τι έλεγε πριν από δύο χρόνια για την κηδεία του

«Σκεφτόμουν προχθές και το έλεγα κάπου και με φτύνανε, ότι αν πεθάνω δεν έχω τίποτα να βάλω. Δεν έχω κοστούμι, φορεσιά, δεν έχω τίποτα σοβαρό», έλεγε δύο χρόνια πριν σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Σοφία Τουντούρη για το Μακεδονία TV. Κανένας δεν μπορούσε τότε να φανταστεί πως αυτή η στιγμή θα ερχόταν τόσο σύντομα, κάνοντας τη βελούδινη φωνή του, αυτή την τόσο οικεία φωνή, να σιγήσει για πάντα.

Τα προβλήματα υγείας ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες, όμως ο ίδιος δεν μίλησε ποτέ δημόσια για όσα περνούσε. Ο σύντροφος και οι στενοί του φίλοι είναι αυτοί που στάθηκαν στο πλευρό του σε αυτόν τον προσωπικό Γολγοθά- μάλιστα για ένα διάστημα χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Αθήνας, χωρίς όμως ποτέ να χάνει το χαμόγελό του. Φύσει αισιόδοξος, πίστευε πως όλα τα πάνε καλά.

Ο Χρήστος Σιμαρδάνης γεννήθηκε το 1957 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου και έζησε μέχρι τα 6 του, όταν ήρθαν οικογενειακώς στην Αθήνα. Τελειώνοντας το σχολείο γράφτηκε κρυφά από τους γονείς του σε δραματική σχολή. Όμως, η οικογένειά του αντέδρασε και επέμενε να φύγει για σπουδές οικονομικών στις ΗΠΑ. Ένα πρόβλημα με τα χαρτιά του δεν του εξασφάλισε την απαραίτητη VISA, έτσι βρέθηκε στο Λονδίνο όπου αποφάσισε πως οι οικονομικές επιστήμες δεν είναι ο δρόμος του. Επιλέγοντας να κυνηγήσει το όνειρό του φοίτησε στο Central School of Speech and Drama.

Ο Χρήστος Σιμαρδάνης ήταν η «φωνή του Mega» και ο άνθρωπος που χάρισε τη φωνή του σε εκατοντάδες διαφημιστικά σποτ. Από την αρχή της διαδρομής του, το 1985, συμμετείχε σε πλήθος τηλεοπτικών σειρών – «Η ζωή του Αττίκ», «Πέτρινα χρόνια», «Η νταντά», Γιούγκερμαν, «Λατρεμένοι μου γείτονες»– κινηματογραφικές ταινίες – «Ο Μελισσοκόμος», «Safe Sex», «Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο», «Ο Ηλίας του 16ου»– και θεατρικές παραστάσεις, με τελευταία του εμφάνιση στην παράσταση ο Αη Βασίλης είναι σκέτη λέρα το 2016.

Ήταν από τους πρώτους Ελληνες καλλιτέχνες που μίλησαν ανοιχτά για τη σεξουαλική τους ταυτότητα, μια δήλωση που αναπαράχθηκε πολύ, σχολιάστηκε και συζητήθηκε σε μια Ελλάδα που δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιες εξομολογήσεις. Μιλώντας σχετικά με το coming out του καιρό μετά δήλωσε «Δεν μετάνιωσα που το έκανα, αλλά τώρα που το σκέφτομαι δεν χρειαζόταν», ενώ είχε ξεκαθαρίσει πως αν και ομοφυλόφιλος δεν συμφωνεί με τα Gay Pride. «Δεν είμαι περήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος. Κανείς δεν μπορεί να είναι περήφανος για το τι κάνει στο κρεβάτι του. Είναι σαν να λες “Είμαι περήφανος που έχω αυτιά”. Δεν μπορείς να είσαι περήφανος επειδή είσαι θηλαστικό ή επειδή έχεις δύο αυτιά. Περήφανος μπορείς να είσαι για χίλια δύο άλλα πράγματα».

Exit mobile version