Παρασκευή, 12 Αυγούστου

Τι ζητάει η Αστυνομία και η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης σχετικά με το φόνο στο Στρόβολο – Βίντεο

Το άγριο φονικό στο Στρόβολο με θύματα έναν 60χρονο και μία 59χρονη, έχει συγκλονίσει την Κύπρο και οι αρχές είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στη δημοσίευση των πληροφοριών.

Η Αστυνομία με ανακοίνωση της στο Twitter τονίζει το εξής:

“Στο πλαίσιο διερεύνησης του διπλού φόνου, η Αστυνομία Κύπρου, προτρέπει όλα τα ΜΜΕ, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, όσον αφορά τη μετάδοση πληροφοριών, σε σχέση με την εν λόγω υπόθεση. Καλούνται επίσης όλοι, να είναι πολύ προσεκτικοί, με τη δημοσιοποίηση ονομάτων καθώς επίσης και πληροφοριών σχετικά με το οικογενειακό περιβάλλον των θυμάτων, ενώ για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών  για την υπόθεση να ακολουθούν την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία Κύπρου”

 

Την ίδια ώρα η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης με κατεπείγουσα ανακοίνωση, προειδοποιεί για τη νομοθεσία σχετικά με τη δημοσιοποίηση πληροφοριών.

Κατεπείγουσα ανακοίνωση και από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης:

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου επισύρει την άμεση προσοχή σας στα άρθρα 29(1) και 29(3) του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμου 7(Ι)/98 (όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα) και στους Κανονισμούς 24(2)(δ), 24(2)(ε) και 22(5) των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 (Κ.Δ.Π 10/2000), σύμφωνα με τους οποίους:

Άρθρο 29(1): Οι τηλεοπτικοί οργανισμοί έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι οι εκπομπές τους δεν περιλαμβάνουν προγράμματα τα οποία ενδέχεται να βλάψουν σοβαρά τη σωματική, την πνευματική ή την ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων και ιδίως προγράμματα που περιέχουν πορνογραφικές σκηνές ή σκηνές αδικαιολόγητης βίας.

Άρθρο 29(3): Για τα αναφερόμενα στα εδάφια (1) και (2) προγράμματα που μεταδίδονται σε μη κωδικοποιημένη μορφή, οι τηλεοπτικοί οργανισμοί έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι προηγείται ακουστική προειδοποίηση ή να αναγνωρίζονται από την παρουσία ενός οπτικού συμβόλου καθ’ όλη τη διάρκειά τους.
Κανονισμοί:

24(2) Οι πιο κάτω κανόνες ισχύουν στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές:

(δ) μετάδοση τυχόν σκηνών ακατάλληλων για ανήλικους ή που πιθανόν θίγουν τις ευαισθησίες των τηλεθεατών, είναι σύντομες και υπάρχει οπτική ή ηχητική προειδοποίηση (λεκτική).

(ε) λαμβάνεται ειδική πρόνοια για ρεπορτάζ με θέμα τη βία εναντίον παιδιών, γυναικών ή ηλικιωμένων, που πιθανόν να προκαλέσουν φόβο, ώστε αυτά να προπαρασκευάζονται με ευαισθησία.

22(5)  Οι ίδιες προειδοποιήσεις ισχύουν και στην περίπτωση των αναγγελιών για προσεχείς τηλεοπτικές εκπομπές και για διαφημίσεις κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλουν οι κινηματογράφοι.

Η Αρχή αναμένει άμεση και πλήρη συμμόρφωση όλων των οργανισμών με τα πιο πάνω.

Παράλειψη συμμόρφωσης των οργανισμών με τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας, συνεπάγεται τη λήψη μέτρων και την πιθανή επιβολή των ανάλογων κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης