Παρασκευή, 12 Αυγούστου

Σε πίεση η Αστυνομία για το διπλό φονικό του Στροβόλου

Την ώρα που οι έρευνες για το διπλό φονικό του Στροβόλου συνεχίζονται, με άγνωστο τον παράγοντα χρόνου που θα ολοκληρωθούν, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής πράξης προκαλούν έντονη πίεση στις διωκτικές αρχές που ψάχνουν να βρουν την άκρη του νήματος με τη δολοφονία του ζεύγους.

Πίεση που εντάθηκε μετά και το δεύτερο φονικό, αυτή τη φορά στην Αγλαντζιά. Η απουσία ορατών αποτελεσμάτων, μια εβδομάδα μετά, βάζει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου την Αστυνομία, ιδιαίτερα μετά τη σύσκεψη της Νομικής Υπηρεσίας όπου εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι το έργο που υπολείπεται είναι μεγάλο.

Οι πιέσεις που ασκούνται πηγάζουν και από το κλίμα ανασφάλειας, που εκ των πραγμάτων έχουν προκαλέσει οι δύο εγκληματικές ενέργειες, ενώ ο συγκλονισμός της κοινής γνώμης δεν περνά απαρατήρητος και σε πολιτικό επίπεδο με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε θέματα διαχείρισης. Κοινή συνισταμένη όμως των παρενεργειών που προκαλούνται, παραμένουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εγκλήματος άγνωστα για την κυπριακή κοινωνία.

Έντονη ανησυχία

Το πρωινό της περασμένης Πέμπτης, όταν η γειτονιά στην οδό Ζαλόγγου ξυπνούσε, δεν μπορούσε να πιστέψει τα όσα διαδραματίσθηκαν μέσα στη νύχτα στην οικία με το νούμερο 7. Πρόσωπα που ζούσαν χρόνια δίπλα από το ζευγάρι αδυνατούσαν να συνειδητοποιήσουν τόσο κοντά τους εκτυλίχθηκεαυτό το τραγικό περιστατικό.

Συγκλονισμός που πήγαζε, όπως μας έλεγαν, από την απουσία οικογενειακών εντάσεων που να ήταν ορατές στη γειτονιά. Η ανησυχία ήταν έκδηλη στα βλέμμα τους αλλά και μέσα από τα λεγόμενά τους, αναζητώντας εναγωνίως πληροφορίες από δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία για το τι ακριβώς συνέβη εντός της οικίας. Το κλίμα ανησυχίας εντάθηκε μετά το δεύτερο φονικό στην Αγλαντζιά με θύμα μια ηλικιωμένη και με προφανή κίνητρα τη ληστεία.

Πρόσωπα που κινούνται στην αγορά της Λευκωσία μας έλεγαν ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια ασυνήθιστη αύξηση στη ζήτηση συστημάτων ασφαλείας αλλά και παροχής υπηρεσιών επιτήρησης οικιών και προστασίας ατόμων που χρήζουν βοήθειας. Σε πολιτικό επίπεδο αλλά και αρχών, οι δύο εγκληματικές πράξεις δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για ενδεχόμενη εκκόλαψη φαινομένων μιμητισμού. Φόβοι που φαίνεται να έχουν εκφραστεί ήδη από ειδικούς στην αντιμετώπιση και διαχείριση παρόμοιων περιστατικών.

Καθυστέρηση

Οι επικρίσεις που στρέφονται κατά της Αστυνομίας έχουν να κάνουν, αφενός με τα απτά αποτελέσματα των 7ημερων ερευνών και αφετέρου με τα όσα λέγονται για τον χειρισμό του διπλού φονικού τις πρώτες ώρες.
Δεν είναι λίγες οι φωνές που ακούγονται πλέον ότι η Αστυνομία απώλεσε το στοιχείο του αιφνιδιασμού με τον τρόπο που χειρίσθηκε το περιστατικό δολοφονίας, δύο προσώπων, με αποτέλεσμα να χαθεί, όπως λέγεται, πολύτιμος χρόνος που ενδεχομένως να επενεργούσε καταλυτικά στις έρευνες. Βεβαίως την ίδια ώρα δεν περνά απαρατήρητη η πίεση που ασκήθηκε προς την πλευρά της Αστυνομίας, προκειμένου να προστατευθεί ο ανήλικος γιος του ζευγαριού.

Πίεση που επιβράδυνε, όπως λέγεται, τον ρυθμό των ερευνών με την Αστυνομία και τους ανακριτές να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί με το τι λέγεται προς τα έξω αλλά και τις κινήσεις που γίνονται σε επίπεδο ερευνών.

Ανασταλτικός παράγοντας στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Αστυνομία και οι ιατροδικαστικές έρευνες, με τις ευθείες βολές κατά της Αστυνομίας από πλευράς του Μάριου Ματσάκη. Τα όσα καταλογίζονται στην Αστυνομία εντάθηκαν μετά τη σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία και τις διαπιστώσεις από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα ότι το έργο που υπολείπεται από πλευράς ερευνών είναι μεγάλο.

Τα ερωτήματα

Μέσα στο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί τα ερωτήματα που τίθενται πλέον ανοιχτά είναι πολλά:

-Οι αρχικές έρευνες στη σκηνή του εγκλήματος έδωσαν σαφή εικόνα για την ώρα διάπραξης του εγκλήματος, ναι ή όχι;

-Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ότι οι ανακριτές δεν είχαν ένδειξη για την ώρα διάπραξης του εγκλήματος όταν στη σκηνή πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επιστημονικές έρευνες;

-Γιατί πέρα από την αναζήτηση τεκμηρίων στη σκηνή του εγκλήματος δεν αναζητήθηκαν έγκαιρα μαρτυρίες από το συγγενικό περιβάλλον των δύο θυμάτων;

Η Αστυνομία αισθανόμενη την πίεση που της ασκείται βγήκε μπροστά με μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση στην οποία απορρίπτει τα περί καθυστερήσεων και παραλείψεων. Αποφεύγοντας να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες τονίζει «ότι διερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση με σοβαρότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία και ανακριτική διαδικασία».

Με γνώμονα την προστασία των ερευνών η Αστυνομία κάνει μόνο λόγο για σημαντικό αριθμό καταθέσεων που έχουν ληφθεί, ενώ εκτιμά πως το έργο που υπολείπεται θα είναι μεγάλο λόγω της φύση και πλοκή της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης