Κυριακή, 7 Αυγούστου

Tips για να έχετε υγιή θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στο λαιμό και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Όταν ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της υγείας σας και ειδικότερα το βάρος, την συναισθηματική σας κατάσταση και τα επίπεδα ενέργειας.

Από άγνωστες αιτίες τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να αυξήσουν δραματικά τον κίνδυνο για παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη, άγχος, απώλεια μαλλιών, σεξουαλική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα και μια σειρά άλλων συμπτωμάτων και προβλημάτων υγείας. Για να λειτουργήσει καλά ο θυρεοειδής σας δείτε τα παρακάτω.

Ιώδιο

200 μικρογραμμάρια ιώδιο (mcg) είναι μια λογική δόση για τη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργίας του θυρεοειδούς. Εάν όμως δεν λειτουργεί καλά επισκεφτείτε το γιατρό σας και μπορεί να σας συστήσει να λαμβάνετε 06.25 – 12.05 χιλιοστόγραμμα (12.500 mcg) ιωδίου καθημερινά, για ένα με δύο μήνες.

Φαρμακευτική αγωγή

Εάν έχετε λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται και παρόλα αυτά ο θυρεοειδής σας συνεχίζει να μη λειτουργεί σωστά, τότε η λύση είναι η συνθετική ορμόνη του θυρεοειδούς. Κανείς δεν έχει ανακαλύψει έναν τρόπο για να κάνει το θυρεοειδή σας να λειτουργήσει κανονικά και πάλι. Η κατάσταση όμως αντιμετωπίζεται πλήρως, καθώς η ορμόνη υπάρχει διαθέσιμη σε χαπάκι.

Ελαχιστοποίηση των περιττών χημικών τοξινών

Πολλοί πιστεύουν ότι οι συνθετικές χημικές ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον μπορεί να επιτεθούν στο θυρεοειδή ή απλά να μπλοκάρουν την παραγωγή των ορμονών του. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές τοξίνες έχουν παρόμοια χημική δομή με τις θυρεοειδικές ορμόνες και συγχέουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Άρα καλό είναι να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση προϊόντων κουζίνας και φαγητών που έχουν χημικές τοξίνες.

Προσοχή στα τρόφιμα που επηρεάζουν τη φαρμακευτική αγωγή του θυρεοειδούς και τη λειτουργία του

Οι παρακάτω τροφές δεσμεύουν το ιώδιο, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας. Μπορείτε να πάρετε το φάρμακο για το θυρεοειδή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας – απλά να είστε συνεπείς με το τι θα φάτε εκείνη τη στιγμή. Καλό είναι καταναλώνετε τα παρακάτω τρόφιμα, αρκετές ώρες πριν ή μετά από το φάρμακο του θυρεοειδούς σας:

Φαγόπυρο

Λάχανο

Τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, (χυμοί, δημητριακά, κλπ)

Κάρδαμο

Λάχανο

Φακή

Λιναρόσπορος

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, κρέμα γάλακτος, τυρί cottage, γιαούρτι)

Βρώμη

Σίκαλη

Σόγια (τόφου, γάλα σόγιας, πρωτεΐνη σόγιας, γιαούρτι σόγιας, κ.λπ.)

Διαβάστε επίσης