Τετάρτη, 10 Αυγούστου

Σήμερα κηδεύεται ο άτυχος Σταύρος ενώ οι ευθύνες παραμένουν «μπαλάκι» – Μεσίστιες σημαίες και στάση εργασίας από την «εύθικτη» ΠΑΣΥΚΙ

– Εγκρίθηκε το αίτημα για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δύο γιατροί – Υπουργός Υγείας: «Δεν πρόκειται για εκδικητική κίνηση, αλλά για ενέργεια που προβλέπεται» – Δημοσία δαπάνη τελείται στις 14:30 από τον Ιερό Ναό Αγίου Επιφανίου στο Αλεθρικό η κηδεία του 10χρονου μαθητή – Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες σε όλα τα δημόσια εκπαιδευτήρια – Αύριο εξάλλου η ΠΑΣΥΚΙ κατέρχεται σε δίωρη στάση εργασίας καθότι κρίνει ότι στοχοποιήθηκαν ιατροί, ενώ παραπέμπει σε ελλείψεις προσωπικού οι οποίες καθίστανται αιτίες τραγωδιών

Σήμερα κηδεύεται το άτυχο αγγελούδι που έχασε την ζωή του την περασμένη Παρασκευή από χτύπημα στο κεφάλι ενώ έπαιζε μπάσκετ στο μάθημα της γυμναστικής, στο Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού. Η κηδεία του σήμερα τελείται, δημοσία δαπάνη, στις 14:30 από τον Ιερό Ναό Αγίου Επιφανίου στο Αλεθρικό. Αντί στεφάνων θα γίνονται εισφορές για την οικογένεια, η οποία επίσης δεν θα δεχθεί συλλυπητήρια.

Εξαιρετικά ατυχές, το γεγονός ότι τόσες ημέρες μετά και παρότι οι δύο επί καθήκοντι ιατροί συνελήφθησαν, οι «ανευθυνοϋπεύθυνοι» συνεχίζουν να ερίζουν για τις ευθύνες, οι οποιες σίγουρα είναι πολλές και σαφέστατα επεκτείνονται και εκτός νοσοκομείων, ενδεικτικά αξίζει φερειπείν να αναφέρουμε το τι υλικά χρησιμοποιούνται για το δάπεδο στα σχολικά γήπεδα. Παράλληλα όμως, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η αντίδραση της ΠΑΣΥΚΙ, η οποία για λόγους ευθιξίας ανακοίνωσε ότι κατέρχεται αύριο Τετάρτη σε δίωρη στάση εργασίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «επιθέσεις» που δέχθηκαν οι ιατροί συλλήβδην τα τελευταία 24ωρα, καταταλαιπωρώντας, τα συνήθη υποζύγια, τους απλούς πολίτες, οι οποίοι θα προσέρχονται στα νοσοκομεία…

Εγκρίθηκε το αίτημα για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δύο γιατροί εναντίον των οποίων «τρέχει» ποινική διαδικασία για τον θάνατο του 10χρονου Σταύρου Γεωργαλλή.

Η ΕΔΥ έδωσε το πράσινο φως για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δύο γιατροί, με τον Υπουργό Υγείας να αναφέρει σε δηλώσεις του στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι» ότι δεν πρόκειται για εκδικητική κίνηση, αλλά για ενέργεια που προβλέπεται.

Στο μεταξύ, δημοσία δαπάνη θα τελεστεί σήμερα Τρίτη (15.5.2018) η κηδεία του 10χρονου μαθητή, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή, αφότου κτύπησε στο κεφάλι, ενώ έπαιζε μπάσκετ κατά την ώρα του μαθήματος της φυσικής αγωγής, στο σχολείο όπου φοιτούσε.

Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, πως το Υπουργικό αποφάσισε την κάλυψη των εξόδων για την κηδεία του μικρού Σταύρου Γιωργαλλή, η οποία τελείται σήμερα, ενώ πρόσθεσε πως αποφασίστηκε επίσης οι σημαίες σε όλα τα δημόσια εκπαιδευτήρια να κυματίζουν μεσίστιες.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αναφορικά με την κηδεία του μαθητή Σταύρου Γιωργαλλή, αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η κηδεία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη ενώ αποφασίστηκε επίσης ότι, σε ένδειξη πένθους, σήμερα Τρίτη, ημέρα τέλεσης της κηδείας, οι σημαίες στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας, στις Υπηρεσίες και τα σχολικά κτήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (Δημοτικής, Μέσης, Τεχνικής) θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ στεφάνι θα κατατεθεί από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει, για άλλη μια φορά, τη θλίψη και την οδύνη του για το συμβάν και στέλνει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους μαθητές και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου Αλεθρικού.

ΠΑΣΥΔΥ: Διερεύνηση αλλά και σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας

Τον σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας που αναντίλεκτα περιλαμβάνεται στην αρχή της δίκαιης δίκης και αποτελεί εγγύηση της σωστής απονομής της δικαιοσύνης, ζητά ο κλάδος ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, με αφορμή το θάνατο του 10χρονου αγοριού στη Λάναρκα.

«Αναμφίβολα η σοβαρότητα του περιστατικού επιβάλλει την πλήρη διερεύνηση του, μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες και εάν και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο κλάδος των ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ.

Σημειώνει ωστόσο ότι το τεκμήριο της αθωότητας είναι θεμελιώδης αρχή σε κάθε δημοκρατικό πολίτευμα, «το οποίο παύει να ισχύει μόνο μετά τη διαπίστωση της ενοχής του κατηγορουμένου από το δικαστήριο».

Ζητά τέλος υπευθυνότητα από όλους τους αρμόδιους φορείς, είτε δημόσιες αρχές, είτε πολιτικά πρόσωπα και μέσα ενημέρωσης, όπως αναφέρει.

Δίωρη στάση εργασίας από ΠΑΣΥΚΙ

Για «πρωτοφανή διαπόμπευση ιατρικών λειτουργών στην προσπάθεια των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας να αποσείσουν τις ευθύνες τους για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια», κάνει λόγο η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) με αφορμή τη σύλληψη δύο ιατρών του δημοσίου σε σχέση με τον θάνατο 10χρονου μαθητή από την επαρχία Λάρνακας.

Με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΚΙ καλεί τα μέλη της σε δίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη 16 του Μάη από τις 10 μέχρι και τις 12 το πρωί κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν τοπικές συνελεύσεις της ΠΑΣΥΚΙ για συζήτηση περεταίρω μέτρων, που αφορούν την ασφάλεια των ασθενών μας, αλλά και την επιτακτική ανάγκη για στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Την ίδια μέρα και κατά την ώρα της στάσης εργασίας, η ΠΑΣΥΚΙ και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) θα πραγματοποιήσουν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

Οι ιατροί του δημοσίου αναφέρουν ότι «στόχος μας, με τη δίωρη στάση εργασίας, δεν είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, τους οποίους θέλουμε στο πλευρό μας, αλλά η δημιουργία τέτοιων συνθήκων στα δημόσια νοσηλευτήρια έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνουν και να απολαμβάνουν την περίθαλψη που η πολιτεία τους οφείλει».

«Το είπαμε πριν το λέμε και τώρα: δεν πρόκειται να θρηνήσουμε άλλα θύματα και να είμαστε εμείς κατηγορούμενοι γιατί κάποια απλά δεν κάνουν τίποτα για τον εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων», συνεχίζει η ΠΑΣΥΚΙ.

Δηλώνει ετοιμότητα «να αναλάβουμε τις τυχόν ευθύνες που μας αναλογούν αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε να αναλάβουμε την ευθύνη της εγκληματικής απραξία και αδυναμίας των αρμοδίων αρχών να στηρίξουν τη δημόσια υγεία και την μετακύλιση της ευθύνης αυτής στους ιατρικούς λειτουργούς».

Αναφέρει, επίσης, πως συμφωνεί απόλυτα ότι «ο πέλεκυς πρέπει να πέσει βαρύς», σημειώνει, ωστόσο, ότι ο «πέλεκυς θα πρέπει να πάρει πρώτα τις κεφαλές όσων έχουν την οργανωτική και την πολιτική ευθύνη διαχείρισης των δημοσίων νοσηλευτηρίων επί σειρά ετών και αδρανούν».

«Κατόπιν, εάν θεωρηθεί και κριθεί ότι η ευθύνη βαραίνει άλλους, ας πέσει ο πέλεκυς βαρύς και στους άλλους, τους ιατρούς, οι οποίοι κάτω από δυσβάστακτες και τριτοκοσμικές συνθήκες επί σειρά ετών, αγωνίζονται να καλύπτουν τα πολλαπλά κενά και τις τρύπες του συστήματος», συνεχίζει η ΠΑΣΥΚΙ.

Προσθέτει ότι αυτές τα κενά «οι καθ’ ύλην οργανωτικοί και πολιτικοί αρμόδιοι, προσπαθούν να μπαλώσουν με προσωρινά, ανούσια ημίμετρα, παρόλες τις αμέτρητες προειδοποιήσεις των ιατρών ότι με αυτή την διαχείριση κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές».

Καταλήγοντας, η ΠΑΣΥΚΙ, αναφέρει ότι μετά τα τραγικά γεγονότα του θανάτου του δεκάχρονου αγοριού, «η ανάγκη για την κατά γράμμα τήρηση των κανόνων ασφαλούς ιατρικής πρακτικής, σωστής στελέχωσης, οργάνωσης και εφαρμογής πρωτοκόλλων στα δημοσία νοσηλευτήρια έγιναν πιο επιτακτικές από ποτέ».

www.newsit.com.cy

Διαβάστε επίσης