Site icon Hallocy

Θάνατος μικρού Σταύρου: Με βεβαρημένο παρελθόν ο υπό έρευνα δάσκαλος – Γονείς ζητούσαν συνέχεια τη μετάθεσή του

– Σε δάσκαλο με βεβαρημένο παρελθόν, σχετιζόμενο με σειρά “ατυχών” περιστατικών σε δημοτικά σχολεία έχει από χθες στραφεί η έρευνα του ΥΠΠ για τα αίτια θανάτου του 10χρονου Στ. Γεωργαλλή – Η πειθαρχική εις βάρος του έρευνα διετάχθη κατόπιν των ευρημάτων που προέκυψαν από το πόρισμα της Διοικητικής Έρευνας – Καταγγελία για προσπάθεια εκ μέρους της ΠΟΕΔ να “σαμποτάρει” την Διοικητική έρευνα, προκαλώντας μετωπική σύγκρουση με το Υπουργείο Παιδείας.

Σε δάσκαλο που βαρύνεται με ιστορικό από προηγούμενα περιστατικά σε δημοτικά σχολεία στρέφεται η έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για τον θανάσιμο τραυματισμό του 10χρονου Σταύρου Γεωργαλλή. Ο εν λόγω εκπαιδευτικός έφερε την ευθύνη οργάνωσης και διοίησης του τμήματος εν ώρα μαθήματος γυμναστικής

Με βάση τα ευρήματα του πορίσματος της διοικητικής έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε ο μαθητής, ο υπουργός Παιδείας διέταξε την Πέμπτη τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας εναντίον του συγκεκριμένου δάσκαλου, με σκοπό να διερευνηθούν οι πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό συμβάν.

Σύμφωνα δε με τον αρθρογράφο, Άγγελο Νικολάου, για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αξίζει ιδαίτερης προσοχής το γεγονός ότι η συνδικαλιστική οργάνωση των δασκάλων (ΠΟΕΔ) κατά τη φάση διερεύνησης των τραγικών γεγονότων, βάσει των πληροφοριών του δημοσιογράφου, επιχείρησε να παρέμβει προληπτικά σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το υπό πειθαρχική έρευνα μέλος της, κάτι που πυροδότησε την μετωπική σύγκρουση με τον υπουργό Παιδείας.

Μάλιστα βάσει των ιδίων πληροφοριών, κατά τη διάρκεια της διοικητικής έρευνας και ενόσω λειτουργοί του υπουργείου Παιδείας λάμβαναν καταθέσεις από τη διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, επί τόπου έσπευσαν και διάφοροι συντεχνιακοί της ΠΟΕΔ.

Ο υπουργός Παιδείας αφού ενημερώθηκε για το γεγονός αυτό ζήτησε όπως απομακρυνθούν ώστε να υπάρξει επηρεασμός του εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο εκείνες τις ώρες κατέθετε διαδοχικά για τα όσα τραγικά είχαν συμβεί.

Εντούτοις, οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές αρνήθηκαν να αποχωρήσουν με τον Υπουργό Παδείας να καλεί την Αστυνομία, αιτούμενος την σύλληψη των μελών της Συντεχνίας, κάτι που προφανώς έκανε έξαλλη την ΠΟΕΔ. Εξάλλου, το εν λόγω περιστατικό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον «Φ» ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης.

Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», η υπόθεση είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι έχει διαφανεί μέχρι σήμερα σε σχέση με τις ευθύνες του σχολείου.

Όπως προκύπτει κατόπιν μαρτυριών και έρευνας ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός στο δημοτικό του Αλεθρικού, στο μάθημα του οποίου τραυματίστηκε ο Σταύρος Γεωργαλλής, έχει έναν βεβαρημένο και διόλου τιμητικό ιστορικό στην πορεία της καριέρας του εντός σχολικών χώρων, ωστόσο δεν τιμά η πορεία του και όσους είχαν χειριστεί κατά τα παρελθόντα έτη τα σχετιζόμενα με αυτόν περιστατικά σε δημοτικά σχολεία, περιοριζόμενοι απλώς στο να τον μεταθέτουν από το ένα σχολείο στο άλλο μετά από έντονες αντιδράσεις γονέων που ήθελαν διωχθεί από τις εκάστοτε σχολικές μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως κατά κανόνα είθισται όπως οι δάσκαλοι να παραμένουν στο ίδιο σχολείο για μια περίοδο όχι μικρότερη των έξι ετών, ωστόσο στην περίπτωση του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού από το 2012 και μετά που τοποθετήθηκε ως βοηθός διευθυντής μετατίθεται κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα που διδάσκει στο δημοτικό σχολείο Αλεθρικού, ενώ αναφέρεται στο άρθρο πως μια χρονιά είχε τύχει και δυσμενούς μετάθεσης.

Συγκεκριμένα, το 2012 εντοπίζεται να διδάσκει στο δημοτικό σχολείο Βεργίνα στην Αραδίππου, το 2013 μετατίθεται στο σχολείο της Ορμήδειας, ενώ το 2014 εμφανίζεται στην Αθηένου, απ’ όπου μετατέθηκε κατόπιν, στο Αλεθρικό το 2016, ήτοι έχει μετατεθεί σε τέσσερις διαφορετικές σχολικές μονάδες μέσα σε μόλις έξι χρόνια.

Καταγράφεται μάλιστα πως σε όλες τις περιπτώσεις διετυπώθησαν εις βάρος του παράπονα από γονείς των οποίων τα παιδιά τους διδάσκονταν από τον συγκεκριμένο δάσκαλο. Τα παράπονα αφορούσαν σε πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του, ενώ ενημερωνόταν και το υπουργείο Παιδείας. Σε όλες τις περιπτώσεις κατόπιν των αντιδράσεων ο εκπαιδευτικός αυτός μετατίθετο, αλλά μέχρι εκεί και μη παρέκει…

Ενδεικτικώς αναφέρεται συγκεκριμένη περίπτωση που απομακρύνθηκε τόσο ο δάσκαλος, όσο και η διευθύντρια του σχολείου και μάλιστα από την πρώτη χρονιά που είχαν διοριστεί στο σχολείο αυτό. Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα στον «Φ» για τις αντιδράσεις γονέων σε σχέση με το λιγότερο ατυχείς ενέργειες του υπό διερεύνηση εκπαιδευτικού.

Ενδέχεται τα περιστατικά αυτά να μην σχετίζονται με το ατυχές και τραγικό συμβάν με την απώλεια του 10χρονου Σταύρου, ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι απανωτές μεταθέσεις δεν φαίνεται να έχουν επιλύσει τα όποια προβλήματα διαπιστώνονται από τις πράξεις, παραλείψεις ή/και συμπεριφορές του εν λόγω εκπαιδευτικού.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Παιδείας, ο κ. Χαμπιαούρης δεν ξεκαθάρισε τους λόγους που τον οδήγησαν να διατάξει την πειθαρχική έρευνα εις βάρος του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού.

Εξάλλου, ο υπουργός ανέφερε ότι ο εκπαιδευτικός πρόκειται να παραμείνει στη θέση του και η πειθαρχική έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Στο παρόν στάδιο, είπε, η πειθαρχική θα αφορά ένα άτομο αλλά αν ο ερευνών λειτουργός διαπιστώσει ότι πρέπει να πάρει καταθέσεις από άλλα άτομα και ότι έχουν κι άλλοι ευθύνες μπορεί να προχωρήσει, σημείωσε: «Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι έρευνα που γίνεται. Ο εκπαιδευτικός δεν είναι ένοχος, να το ξεκαθαρίσουμε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι εάν προκύψει ανάγκη να απομακρυνθεί ο εκπαιδευτικός, θα γίνει, «προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Να είστε σίγουροι ότι αυτό που έχουμε υποσχεθεί θα το κάνουμε. Θα γίνει αντικειμενική έρευνα και θα βγει στο φως της δημοσιότητας η καθαρή εικόνα πώς έχει συμβεί το περιστατικό που είναι και το καλύτερο μνημόσυνο γι’ αυτό το παιδί».

Στην ερώτηση εάν ο εν λόγω εκπαιδευτικός ήταν παρών κατά την στιγμή του ατυχήματος, απάντησε ότι «εξ όσων δηλώνει ο ίδιος, ναι», ενώ ερωτηθείς εάν και οι λοιποί εκπαιδευτικοί στο σχολείο ακολούθησαν τα προβλεπόμενα εκ του πρωτοκόλλου, ο Υπουργός είπε ότι αυτό θα φανεί από την πειθαρχική έρευνα. Η φύση της υπόθεσης είναι τέτοια, συμπλήρωσε, που ο περαιτέρω σχολιασμός της έκθεσης, στην παρούσα φάση, δεν ενδείκνυται, αφού θα πρέπει να αφεθεί η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα.

newsit.com.cy

Exit mobile version