Site icon Hallocy

Νέο σοκ στην Παιδεία! Μετά τον Δίπλαρο οργανωμένοι γονείς καταγγέλλουν ακόμα δύο σεξουαλικές παρενοχλήσεις από δασκάλους

– Νέο σοκ κατά τη συνέτευξη Τύπου της Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης – Πέραν των ψυχικά ασθενών δασκάλων που έχουν γίνει σωρεία καταγγελιών για διάφορα περιστατικά, γίνεται μνεία σε δύο ακόμα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης μαθητών – Δηλώσεις Μορφάκη Σολομωνίδη ότι η μια περίπτωση έχει καταγγελθεί ήδη στην αστυνομία, ενώ για τη 2η ωθεί τους γονείς όπως υποβάλλουν καταγγελία

Λίγο νωρίτερα σήμερα η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου, καταγγέλοντας σωρεία ευτράπελων στα οποία αρνητικοί πρωταγωνιστές είναι εκπαιδευτικοί, για τους οποίους, όπως καταγγέλλεται δεν υφίσταται καταλογισμός ευθυνών, πέραν ίσως της κατά καιρούς απόσπασής τους σε άλλα σχολεία, υπό την μορφή δυσμενών και μη μεταθέσεων.

Εξάλλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος των οργανωμένων γονέων, Μορφάκης Σολομωνίδης προέβη σε μια σοκαριστική καταγγελία, περί διαπίστωσης δύο επιπρόσθετων, πέραν των καταγγελιών Δίπλαρου, περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης δασκάλων προς μαθητές τους.

Διευκρίνισε εξάλλου πως ήδη η μία περίπτωση έχει ήδη καταγγελθεί στην Αστυνομία, ενώ η δεύτερη βρίσκεται κατά το αρχικό στάδιο διερεύνησης, με τους οργανωμένους γονείς να παροτρύνουν τους γονείς όπως προχωρήσουν σε επίσημη καταγγελία.

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης πραγματοποίησε δημοσιογραφική διάσκεψη τοποθετούμενη για όλα τα θέματα που απασχολούν την παιδεία τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε κατά τη σύσκεψη πως «Πρόσφατα λάβαμε 2 καταγγελίες για παρενόχληση μαθητών στη Δημοτική Εκπαίδευση. Η μία καταγγελία έχει καταγγελθεί ήδη στην Αστυνομία, ενώ η δεύτερη καταγγελία βρίσκεται στα αρχικά στάδια. Παροτρύνουμε τους γονείς να προβούν σε καταγγελία στην Αστυνομία», ανέφερε ο κ. Σολομωνίδης, προσθέτοντας πως «Δεν μπορεί να μην υπάρχουν ευέλικτες διαδικασίες που να μπορούν να απομακρύνουν τέτοιους εκπαιδευτικούς από τα σχολεία και αντί αυτού να μετατίθενται σε άλλα σχολεία χωρίς καμία άλλη επίπτωσή».

Λανθασμένη απόφαση της ΠΟΕΔ για σύσκεψη στις 13 Μαΐου…

Παράλληλα, οι οργανωμένοι γονείς δεν συμφωνούν με την απόφαση της ΠΟΕΔ να συγκαλέσει σύσκεψη την Κυριακή 13 Μαΐου μετά το περιστατικό θανάτου του άτυχου 10χρονου Σταύρου Γεωργαλλή, αναφέροντας πως σε καμία περίπτωση η ΠΟΕΔ ή οποιαδήποτε άλλη οργάνωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ρόλο που διαδραματίζει βέβαια το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

«Οι ενέργειες της ΠΟΕΔ να συγκαλέσει σύσκεψη στο σχολείο, αλλά και να προσέλθει τη Δευτέρα το πρωί με έτοιμες ανακοινώσεις οι οποίες θα δίνονταν στους γονείς, αυτό και μόνο το γεγονός θεωρείται ότι παρενέβησαν στο ρόλο του Υπουργείου και της σχολικής μονάδας. Η ΠΟΕΔ σε παρόμοια σοβαρά περιστατικά δεν τήρησε την ίδια στάση», συμπληρώνει η συνομοσπονδία γονέων στην τοποθέτησή της.

Κόντρα γονέων με ΠΟΕΔ για την καταλληλότητα των εκάστοτε Υπουργών Παιδείας
Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, παράλληλα διερωτάται αν τελικά είναι άπαντες οι Υπουργοί Παιδείας ακατάλληλοι για την υπουργική καρέκλα, σύμφωνα με το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ και τον Φίλιο Φυλακτού, με τους οργανωμένους γονείς να αναφέρονται σε συγκεκριμένα αποσπάσματα δηλώσεων και ενεργειών εκ μέρους των συνδικαλιστών της. Στα όσα δήλωσαν οι οργανωμένοι γονείς για τους συνδικαλιστές της ΠΟΕΔ αναφέρουν χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή των λόγων τους: «Ας μην ξεχνάμε ότι αμέσως μετά την ψήφιση του Νέου Συστήματος Διορισμών θεωρήθηκε ο τότε Υπουργός Παιδείας ως εχθρός της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Αμέσως μετά τη δήλωση του νυν Υπουργού Παιδείας για ανεπαρκείς εκπαιδευτικούς άρχισαν οι καταγγελίες σε σχέση με τις δηλώσεις του». «Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ακόμη ξεπεράσει τα όρια σεβασμού έναντι των θεσμών του κράτους αλλά και των οργανωμένων γονιών. Ως Συνομοσπονδία ενημερωθήκαμε άμεσα από τον Υπουργό Παιδείας για όλες τις ενέργειες οι οποίες προγραμματίστηκαν να γίνουν σε σχέση με το ατυχές περιστατικό (ενημέρωση Γραφείου Ευημερίας, Υπουργείου Υγείας, Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, κλινικών ψυχολόγων, της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού)», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε, από τη στιγμή που το καθ’ όλα αρμόδιο Υπουργείο έλαβε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και τις διαδικασίες για τη διαχείριση του περιστατικού και εν μέσω της έρευνας που ήδη διεξαγόταν, η συνάντηση που συγκάλεσε η ΠΟΕΔ την Κυριακή 13/5/18 στο σχολείο θα έπρεπε να αποφευχθεί.

«Από τη στιγμή που γίνεται μια έρευνα οφείλουμε όλοι να τη σεβαστούμε. Σε καμία περίπτωση ούτε η ΠΟΕΔ αλλά ούτε και οποιαδήποτε άλλη οργάνωση, δεν μπορεί να αναλαμβάνει το ρόλο του Υπουργείου. Οι ενέργειες της ΠΟΕΔ να συγκαλέσει σύσκεψη στο σχολείο αλλά και να προσέλθει τη Δευτέρα το πρωί με έτοιμες ανακοινώσεις, οι οποίες θα δίνονταν στους γονείς, με αυτό και μόνο το γεγονός θεωρείται ότι παρέμβηκαν στο ρόλο του Υπουργείου και της σχολικής μονάδας. Η ΠΟΕΔ σε παρόμοια σοβαρά περιστατικά δεν τήρησε την ίδια στάση. Και ας μην αρχίσουν πάλι να λένε ότι δεν στηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς. Μιλάμε για τη στάση των συνδικαλιστών και όχι του διδασκαλικού κόσμου. Δεν μπορεί η στήριξη τους να απέχει τόσο πολύ σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε.

Αξιολόγηση και προαγωγές εκπαιδευτικών που απουσιάζουν επιδεικτικά
Οι οργανωμένοι γονείς παράλληλα, κάνουν λόγο για άμεση ανάγκη τροποποίησης στις μεθόδους αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου, παραθέτοντας περιστατικά προαγωγών σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι απέχουν επιδεικτικά από το εκπαιδευτικό έργο.

«Είναι αδιανόητο να αξιολογούνται και να προάγονται εκπαιδευτικοί οι οποίοι απέχουν από τη διδασκαλία εδώ και πολλά χρόνια, Περισσότεροι από 10 εκπαιδευτικοί πήραν προαγωγή χωρίς να επιτελούν εκπαιδευτικό έργο. Αυτό είναι γεγονός και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα», ανέφερε καταληκτικά ο Μορφάκης Σολομωνίδης. «Το υπάρχον σύστημα είναι αναχρονιστικό και πολύπλοκο και χρήζει άμεσης αλλαγής. Κατά διαστήματα και στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν φτάσει στα χέρια μας επιστολές από γονείς που καταγγέλλουν πέραν της ανεπάρκειας των εκπαιδευτικών, ανάρμοστες συμπεριφορές ή και παρενοχλήσεις μαθητών, οι οποίες έχουν καταγγελθεί και από τις διευθύνσεις των σχολείων, τόσο στο ΥΠΠ όσο και στην αστυνομία. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν ευέλικτες διαδικασίες που να μπορούν να απομακρύνουν τέτοιους εκπαιδευτικούς από τα σχολεία και αντί αυτού να μετατίθενται σε άλλα σχολεία χωρίς καμία άλλη επίπτωση», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα αλλαγής του τρόπου αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, ο κ. Σολομωνίδης είπε ότι «υπάρχουν, όπως σε όλους τους τομείς, άτομα που είναι ανεπαρκή και με ψυχολογικά προβλήματα διαπίστωση την οποία έχουν όλοι παραδεχθεί, και η ΠΟΕΔ».

Καλές κατά τ’ άλλα οι σχέσεις γονέων και εκπαιδευτικών
Οι σχέσεις των οργανωμένων γονιών και των εκπαιδευτικών είναι στις πλείστες των περιπτώσεων άριστες και φιλικές, και με κανένα τρόπο δεν μηδενίζεται το έργο των εκπαιδευτικών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Μορφάκης Σολομωνίδης, μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε ενώπιον όλων των επαρχιακών προέδρων της δημοτικής εκπαίδευσης.

Σημείωσε πως τις τελευταίες μέρες βλέπουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι οργανωμένοι γονείς βρίσκονται απέναντι στους εκπαιδευτικούς. «Ουδέν αναληθέστερο… θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, ότι αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε το πολύτιμο έργο των μάχιμων εκπαιδευτικών που καθημερινά δίνουν όλο τους το είναι για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Οι δηλώσεις των αξιωματούχων της ΠΟΕΔ μέσω ανακοινώσεων ή αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, εκφοβισμό και ανησυχία τόσο στο διευθυντικό / διδακτικό προσωπικό όσο και στους γονείς και τους μαθητές».

Exit mobile version