Site icon Hallocy

Λεμεσός: Πρόστιμο €3.000 σε 23χρόνη για θανατηφόρο

Πρόστιμο €3.000, πλέον 7 βαθμούς ποινής και στέρηση της άδειας οδήγησης για 12 μήνες, επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού σε 23χρονη, η οποία είχε παραδεχθεί την πρόκληση θανατηφόρου οδικού δυστυχήματος.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στις 29 Απριλίου 2016 γύρω στις 9 το βράδυ στη λεωφόρο Μακαρίου Γ’ στη Λεμεσό, όταν η νεαρή (τότε 21 χρονών) κτύπησε και παρέσυρε με το αυτοκίνητο της γυναίκα την στιγμή που η τελευταία προσπαθούσε να διασταυρώσει το δρόμο. Αξίζει να αναφερθεί ότι κοντά στο σημείο του δυστυχήματος υπήρχε φωτεινή διάβαση πεζών, όμως το θύμα δεν την χρησιμοποίησε.

Η συνήγορος της οδηγού Αναστασία Γρηγορίου, αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής εισηγήθηκε πως οι συνθήκες του δυστυχήματος είναι τέτοιες που δεν εμπεριέχουν κανένα επιβαρυντικό στοιχείο εφόσον η κατηγορούμενη δεν οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών, δεν οδηγούσε καθ’ υπέρβαση του ορίου ταχύτητας η με επικίνδυνη ταχύτητα επίσης δεν οδηγούσε κατά παράβαση οιονδήποτε οδικών σημάνσεων. Δεν εγκατέλειψε την σκηνή του δυστυχήματος και συνεργάστηκε πλήρως με την Αστυνομία. Η συμπεριφορά της αποτελεί εισήγηση ότι δεν συνιστά ούτε εγωιστική ούτε αδιάφορη για την ασφάλεια άλλων προσώπων. Είναι η θέση της υπεράσπισης ότι το δυστύχημα οφείλεται σε στιγμιαίο σφάλμα της κατηγορούμενης αφού παρέλειψε να αντιληφθεί την πεζή που διασταύρωνε το δρόμο έγκαιρα. Τονίζει δε στο σημείο αυτό την ύπαρξη σε απόσταση λίγων μέτρων διάβασης πεζών που το θύμα δεν χρησιμοποίησε. Το θύμα από την άλλη επέλεξε να διασταυρώσει μια από τις κύριες αρτηρίες της πόλης σε σημείο μετά την διάβαση πεζών και όχι πάνω σε αυτή.

Στην επιβολή της ποινής η Δικαστής Ειρήνη Παναγή έλαβε υπόψη τα εξής:

Α) Δεν έχει αναφερθεί και δεν προκύπτει από τα ενώπιον μου τεθέντα γεγονότα ότι η κατηγορούμενη κινείτο με μεγάλη ταχύτητα ή με ταχύτητα πέραν του επιτρεπομένου ορίου. Επίσης δεν έχει αναφερθεί οιαδήποτε παραβατική των κανονισμών οδικής κυκλοφορίας συμπεριφορά της κατηγορούμενης κατά την διάρκεια της οδήγησης της επί της Λεωφόρου είτε παραβίαση φώτων τροχαίας είτε παραβίαση της σήμανσης της διάβασης πεζών που φαίνεται και προκύπτει και από τα γεγονότα να υπάρχει λίγα μέτρα από το σημείο σύγκρουσης. Ούτε έχω οιαδήποτε άλλα γεγονότα που να δεικνύουν την οδηγητική συμπεριφορά της κατηγορούμενης αμέσως πριν την σύγκρουση και τα οποία να καταδεικνύουν εγωιστική συμπεριφορά οδήγησης.

Β) Έχοντας υπόψη μου τα πιο πάνω και τις περιστάσεις που επικρατούσαν στο δρόμο τη δεδομένη στιγμή η κατάληξη μου είναι ότι η κατηγορουμένη υπέπεσε σε μοιραίο στιγμιαίο σφάλμα αφού παρέλειψε να αντιληφθεί έγκαιρα τη παρουσία της πεζής στην πορεία της η οποία επιχειρούσε να διασταυρώσει το δρόμο και αποτελούσε γι αυτήν ορατό και υπαρκτό κίνδυνο. Η στιγμιαία αβλεψία έχει την έννοια της μιας και μόνο λανθασμένης κίνησης της στιγμής. Είναι ένα μεμονωμένο σφάλμα, το οποίο συμβαίνει σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με την αλόγιστη και εγωιστική οδική συμπεριφορά, η οποία υπερβαίνει το στιγμιαίο και καλύπτει περισσότερα χρονικά στάδια.

Γ) Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από το δυστύχημα και από τη διάπραξη του αδικήματος μέχρι σήμερα η κατηγορούμενη ουδεμία παραβατική συμπεριφορά επέδειξε.

Exit mobile version