Site icon Hallocy

Απαγωγή 10χρονων: Τι προβλέπει η κυπριακή νομοθεσία για τον δράστη της διπλής αρπαγής από σχολείο – Ανησυχητικά ευρήματα στον υπολογιστή του 35χρονου

– Χθες ο ύποπτος οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου διατάσσοντας την 8ημερη κράτησή του για την αρπαγή των δύο εξ Ελλάδος 10χρονων μαθητών από το Δημοτικό σχολείο Καμάρων – Εις βάρος του διερευνώνται τέσσερα βασικά αδικήματα, τα οποία επισείουν συγκεκριμένες ποινές – Σε ποια περίπτωση προβλέπονται τα ισόβια – Ο 35χρονος έχει παραδεχθεί την πράξη του κι έδωσε θεληματική κατάθεση, με το δικαστήριο να εκδίδει 8ήμερο διάταγμα κράτησής του για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης – Συνεδρία Κοιν. Επιτροπής για Παιδεία για την απαγωγή ανέφερε την ανάγκη λήψης μέτρων για κάλυψη του κενού ασφαλείας το μισάωρο 7:00 με 7:30, είτε με παιδονόμους είτε με κάμερες.

Συγκλονισμένη η Κύπρος παρακολούθησε την υπόθεση απαγωγής των δύο 10 χρονων εξ Ελλάδος μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο Καμάρων, στην Λάρνακα.

Ο 35χρονος Γιώργος Νικολάου, οδηγήθηκε την Τετάρτη ενώπιον Δικαστηρίου το οποίο διέταξε την 8ήμερη κράτησή του για διευκόλυνση των ανακρίσεων, ενώ ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ως άμεσος προϊστάμενος της έρευνας, ανέφερε ότι αυτή είναι σε πολύ καλό δρόμο.

Παράλληλα, χθες κατά το βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, σε σύνδεση με τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή του Σίγμα, Σωτ. Παπαδόπουλο, αναφέρθηκε ότι το διαμέρισμα επί της οδού Τυρνάβου, αποδεικνύεται ιδιαίτερα πλούσιο σε ευρήματα, τα οποία παραπέμπουν σε διάφορες έκνομες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, ο Σωτ. Παπαδόπουλος έκανε μνεία, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω και σε συγκεκριμένα ανησυχητικά δεδομένα που βρέθηκαν στον υπολογιστή του καθ’ όμολογίαν δράστη, ευρήματα τα οποία ενδεχομένως και να δίνουν μια άλλη διάσταση στην υπόθεση, πέραν της παραδοχής του δράστη ότι η απαγωγή στήθηκε προς απαίτηση λύτρων.

Στην παρούσα φάση σε κάθε περίπτωση, η έρευνα προχωρά με άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων του καθ’ όμολογίαν δράστη και πιθανότατα ακόμα ενός ατόμου, ενώ διερευνώνται εξονυχιστικά όλα τα συλλεχθέντα τεκμήρια από το διαμέρισμα του 35χρονου, τα οποία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ενέχετο σε πλείστες έκνομες δραστηριότητες, ο άνεργος δράστης από την Λευκωσία, ο οποίος όμως διαβιούσε σε πολυτελές διαμέρισμα της Λάρνακας.

Προς το παρόν εις βάρος του 35χρονου διερευνώνται τα εξής παρακάτω αδικήματα:
● απαγωγή
● αρπαγή προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό
● περιαγωγή σε κατάσταση νάρκωσης και
● άδικη απόκρυψη ή περιορισμό απαχθέντος.

Σε άρθρο του Σπύρου Νικολούζο για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρεται ότι στο άρθρο 247 του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου (ΚΕΦ.154) αποδίδεται και ο ακριβής ορισμός της απαγωγής: «Όποιος με βία εξαναγκάζει ή με οποιαδήποτε απατηλά μέσα παρακινεί άλλο να φύγει από κάποιο τόπο, θεωρείται ότι απαγάγει το εν λόγω πρόσωπο».

Αναφορικά με τις ποινές που επισείει κάθε κατηγορία ο περί Ποινικού Κώδικα Νόμος (ΚΕΦ.154) προνοεί τα εξής:

● για την απαγωγή/αρπαγή το άρθρο 248 αναφέρει πως «όποιος αρπάζει πρόσωπο από τη Δημοκρατία ή από νόμιμη κηδεμονία, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση επτά χρόνων και σε χρηματική ποινή».

● για την αρπαγή ή απαγωγή προσώπου με σκοπό κρυφό και άδικο περιορισμό, το άρθρο 250 προνοεί ότι «όποιος αρπάζει ή απαγάγει άλλο, με σκοπό να προκαλέσει τον κρυφό και άδικο περιορισμό αυτού, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση επτά χρόνων».

● για την περιαγωγή σε κατάσταση νάρκωσης με σκοπό διάπραξης κακουργήματος ή πλημμελήματος, το άρθρο 227 αναφέρει τα εξής: «Όποιος, με σκοπό διάπραξης ή διευκόλυνσης της διάπραξης κακουργήματος ή πλημμελήματος ή διευκόλυνσης της διαφυγής του υπαίτιου μετά τη διάπραξη ή την απόπειρα διάπραξης κακουργήματος ή πλημμελήματος, χορηγεί ή αποπειράται να χορηγήσει σε οποιοδήποτε πρόσωπο φάρμακο ή πράγμα ικανό να ναρκώσει ή να εξουδετερώσει τη δύναμη του για αντίσταση, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται στην ποινή της φυλάκισης διά βίου».

● Τέλος, για την άδικη απόκρυψη ή περιορισμό αρπαγέντος ή απαχθέντος, το άρθρο 252 προνοεί ότι «όποιος άδικα αποκρύβει ή περιορίζει οποιοδήποτε πρόσωπο, ενώ γνωρίζει ότι αυτό έχει αρπαγεί ή έχει απαχθεί, είναι ένοχος κακουργήματος και τιμωρείται με τον ίδιο τρόπο ωσάν αυτός είχε αρπάξει ή απαγάγει τέτοιο πρόσωπο με την ίδια πρόθεση ή γνώση ή για τον ίδιο σκοπό με τον οποίο ή για τον οποίο αυτός το αποκρύβει ή το περιορίζει».

Εξάλλου, κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας το χθεσινό συμβάν στο Δημοτικό Σχολείο Καμάρων, και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, υπάρχει κενό σε θέματα ασφάλειας στα σχολεία μεταξύ 07:00-07:30.

Πηγή: Φιλελεύθερος/ΚΥΠΕ

Exit mobile version