Site icon Hallocy

Σταρ Ελλάς 2018: Τα καλλιστεία επιστρέφουν τηλεοπτικά μετά από οκτώ χρόνια

Ένα ρόστερ από 18 μελαχρινές έρχεται να κάνει τη διαφορά (και να διαψεύσει πως οι άντρες προτιμούν τις ξανθές;), με δύο από αυτές να έχουν ήδη αποκλειστεί από το Next Top Model. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως ελάχιστες εστεμμένες ήταν μοντέλα μόδας και πασαρέλας. Οι περισσότερες έκαναν τηλεοπτική καριέρα και πολλά εξώφυλλα… Περισσότερα θα δούμε στο Μακεδονία TV, απ’ όπου θα προβληθεί ζωντανά ο διαγωνισμός ομορφιάς που φιλοδοξεί να κάνει δυναμικό comeback. Θα τα καταφέρει;

Το name dropping από όμορφα κορίτσια που ξεκίνησαν από τα καλλιστεία και στην πορεία κατέκτησαν μια (πολλές φορές περίοπτη) θέση στην ελληνική τηλεόραση ή μόδα είναι ατελείωτη. Πιάνοντας το νήμα από το 1983, 35 χρόνια πριν, ξεκινάμε με τη Β’ Μις Ελλάς Μαίρη Μηλιαρέση, τη Βάνα Μπάρμπα Μις Ελλάς το 1984, την Τάρια Μπούρα Β’ Μις Ελλάς το 1988.

Τα καλλιστεία αρχίζουν να αποκτούν μεγαλύτερη αίγλη όταν ξεκινά η τηλεοπτική κάλυψή τους μέσω του ΑΝΤ1 από το 1990, με την Τζένη Μπαλατσινού να κερδίζει τον τίτλο της Σταρ Ελλάς εκείνη τη χρονιά και τη Μαρίνα Τσιντικίδου να τη διαδέχεται ένα χρόνο μετά. Η Ρέα Τουτουνζή (Σταρ) και η Εύη Αδάμ (Μις) αναδεικνύονται στα καλλιστεία του 1994, η Νίνα Γεωργαλά στέφεται Σταρ Ελλάς 1996 αλλά την έκπληξη κάνει η Μις Ελλάς Ειρήνη Σκλήβα της ίδιας χρονιάς, που κατακτά τον τίτλο της Μις Κόσμος. Η Δήμητρα Αιγινίτη και η Άντζελα Ευριπίδη γίνονται σταρ και αναπληρωματική Σταρ Ελλάς το 1998, η Εβελίνα Παπαντωνίου φεύγει με το λαμπερό στέμμα της Σταρ το 2001, ενώ η Μαριέττα Χρουσαλά είναι η μεγάλη νικήτρια του 2003.

Το 2005 ήταν μια all star χρονιά. Σταρ Ελλάς Ευαγγελία Αραβανή, Μις Ελλάς Κατερίνα Στικούδη, αναπληρωματική Μις Ελλάς η Νικολέττα Ράλλη, που φέτος θα είναι και η παρουσιάστρια των καλλιστείων. Τα καλλιστεία του 2006 είχαν και ίντριγκα, καθώς απασχολούσε για μήνες τα media το γεγονός πως το απόλυτο φαβορί Τζούλια Αλεξανδράτου έχασε το στέμμα (και την ψυχραιμία της), με την Ολυμπία Χοψονίδου να φορά την πολυπόθητη κορδέλα της Σταρ, αφήνοντας στην Τζούλια τον τίτλο της αναπληρωματικής.

Το 2007 η μέχρι τότε άγνωστη κόρη του τραγουδιστή Νίκου Νομικού, Δούκισσα, κέρδισε τον τίτλο της Σταρ Ελλάς – και τις εντυπώσεις. Το 2009 η Ρία Αντωνίου, φαβορί της χρονιάς, παίρνει τον τίτλο της αναπληρωματικής Σταρ, ενώ το στέμμα πηγαίνει στη Διονυσία Κουκίου. Ένα χρόνο μετά, Σταρ Ελλάς στέφεται η εντυπωσιακή κόρη του μπασκετμπολίστα Μπάνε Πρέλεβιτς, Άννα. Εκείνη η χρονιά, το 2010 (κατά την οποία Μις Ελλάς αναδείχτηκε η Μαντώ Γαστεράτου), είναι και η τελευταία που τα καλλιστεία προβάλλονται τηλεοπτικά μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1.

Τα επόμενα δύο χρόνια ο θεσμός χάνει κάτι από τη λάμψη του – αν και η Σταρ Ελλάς 2011 Ηλιάνα Παπαγεωργίου στη συνέχεια κάνει καριέρα στο εξωτερικό και μετακομίζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη, αποδεικνύοντας πως όταν ένα κορίτσι αξίζει, θα δουλέψει, κι ας μην κάνει τηλεοπτικές εμφανίσεις. Την καριέρα στο εξωτερικό άλλωστε, μάλιστα σε εμπορικές ως επί το πλείστον δουλειές και όχι στις πασαρέλες ή τα εστέτ περιοδικά μόδας, εξαργύρωσε φέτος η Ηλιάνα μπαίνοντας στην κριτική επιτροπή της εκπομπής Next Top Model.

Από το 2012 τα καλλιστεία έχουν μόνο online κάλυψη (μέσα από το website της Τατιάνας Στεφανίδουtlife.gr), ενώ το 2016 ο θεσμός για πρώτη φορά μετά το 1929 δεν διεξάγεται καθόλου – παρόλο που η Σταρ Ελλάς 2015, Μικαέλα Φωτιάδη, είχε αναδειχτεί και Μις Ευρώπη.

Τα καλλιστεία επιστρέφουν δειλά και μάλλον αθόρυβα πέρσι (2017), με τη νικήτρια Μαρία Ψηλού να περνά στα (πολύ) ψιλά γράμματα. Κι εκεί που ο θεσμός μοιάζει να αργοπεθαίνει, φέτος επιστρέφει με στοιχεία που του προσδίδουν μια νέα δυναμική.

Το 2018, πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια τηλεοπτικής απουσίας, τα καλλιστεία θα μεταδοθούν ξανά σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση μέσα από τη συχνότητα του Μακεδονία TV την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 21.00 το βράδυ, απευθείας από το Gazi Music Hall.
Ανάμεσα στις 18 φιναλίστ (που επιλέχθηκαν μέσα από 200 συνολικά αιτήσεις και δύο προκριματικές φάσεις) βρίσκονται και δύο κορίτσια που συζητήθηκαν πολύ όταν απορρίφθηκαν από το Next Top Model, που επέστρεψε κι αυτό φέτος τηλεοπτικά μέσα από τη συχνότητα του Star. Η Ιωάννα Μπέλλα (σ.σ. κόρη μεγαλοκρεατέμπορα της Βόρειας Ελλάδας, με μια ιδιαίτερη ιστορία καθώς για ένα διάστημα είχε μείνει σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από αθλητικό τραυματισμό) εντυπωσίασε το κοινό του NTM, όμως οι κριτές του ριάλιτι τη βρήκαν υπερβολικά «πειραγμένη» για να την περάσουν στην επόμενη φάση (παρόλο που ήδη έχει αναδειχτεί σε μικρότερης κλίμακας διαγωνισμούς μοντέλων), με την Ιωάννα να βάζει τα κλάματα on camera, ανεβάζοντας τις θεαματικότητες. Όσο για την Ηρώ Δημητροπούλου που βρίσκεται ανάμεσα στις υποψήφιες για τον τίτλο της Μις Γιανγκ, πρόκειται για τη 18χρονη που έγινε πρώτο θέμα στα blogs όταν ο κριτής του NTΜ, φωτογράφος Δημήτρης Σκουλός επέπληξε με σκληρό τρόπο για τις παρεμβάσεις που έχει κάνει στην εξωτερική της εμφάνιση, με σχόλια που θεωρήθηκαν οριακά σεξιστικά. «Είναι 18 χρόνων, δεν θεωρείτε ότι είναι πολύ νωρίς να πειράζει τον εαυτό της; Στα 30 τι θα κάνει; Εγώ σαν μπαμπάς που έχω κόρη δεν θα το επέτρεπα. Αν πήγαινε 30 και ήταν παντρεμένη, OK, βρες τα με τον άντρα σου. Αλλά σε ηλικία που μένει στο σπίτι μου, δεν θα το επέτρεπα» είχε πει απευθυνόμενος στη μαμά της, αναφερόμενος στην αυξητική στήθους στην οποία είχε υποβληθεί η Ηρώ.

Με όπλο στη φαρέτρα τους την τηλεοπτική κάλυψη (από το Mακεδονία TV, που φέτος ξεκίνησε δυναμικά με ανανεωμένο πρόγραμμα και σειρές όπως το διάσημο Suits με τη Meghan Markle και τα πολυσυζητημένα The Young Pope με τον Jude Law και Shades of Blue με την Jennifer Lopez) και δύο κορίτσια που έχουν στρέψει πάνω τους το ενδιαφέρον του κοινού, τα καλλιστεία μπορεί να ανακτήσουν σταδιακά τη χαμένη τους αίγλη. Ακόμα κι αν η κλασική πόζα με μπικίνι (πόσο μάλλον φλοράλ) είναι λίγο old news. Ακόμα κι αν είναι λίγο «ωμό» να ψηφίζεις την «πιο ωραία» με ένα SMS. Ακόμα κι αν θέλουν ξεσκόνισμα στην εικόνα τους για να γίνουν πιο up to date και να εναρμονιστούν με την εποχή, που θέλει τα social media να είναι η ιδανική πλατφόρμα για να σχολιάσει ή να ψηφίσει κάποιος – και μάλιστα for free. Ίσως είναι η ευκαιρία μέσα από αυτά να αναδειχτεί το νέο πρότυπο της «Ελληνίδας ωραίας». Κι ας μην είναι αναγκαστικά η επόμενη «σταρ παρουσιάστρια», αλλά ίσως η επόμενη «σταρ youtuber».

Exit mobile version