Site icon Hallocy

Cobalt Air: «Έπεσαν από τα σύννεφα» οι 280 εργαζόμενοι – Ψέμματα μέχρι την υστάτη και ο εφιάλτης της ανεργίας [vid]

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία Cobalt Air τερμάτισε τις εργασίες της, καθώς το απόγευμα ναύαγησαν οι διαπραγματεύσεις με ευρωπαίο επενδυτή, οπότε έπεσαν στο κενό και οι τελευταίες προσπάθειες διάσωσής της, ωστόσο φαίνεται πως η εταιρεία, σύμφωνα και με τον Γεν. Δ/ντη του Υπ. Μεταφορών, Αλέκο Μιχαηλίδη, δεν φαίνεται να έπεισε ότι το πρόβλημα προερχόταν από κινεζικό επενδυτικό fund το οποίο αρνείτο να συνεχίσει την χρηματοδότηση, ενώ και δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά ήταν μέχρι τέλους και τα ψέμματα προς τους 280 υπαλλήλους της εταιρείας.

Όπως ενημερώνεται το SigmaLive από ασφαλείς πηγές, οι εργαζόμενοι της εταιρείας όχι μόνο δεν ανέμεναν μια τέτοια τραγική εξέλιξη, αλλά πήγαν στους προορισμούς τους έχοντας προηγουμένως ενημερωθεί ότι «τα πράγματα για την εταιρεία» οδεύουν προς το καλό, όπως εξάλλου η ίδια η εταιρεία είχε διαρρεύσει χθες και στους δημοσιογράφους, με τα περί επικείμενης συμφωνίας με ευρωπαίο επενδυτή γνωστό και καταξιωμένο στον κλάδο της αεροπλοΐας.

Πληρώματα εδάφους και καμπίνας όδευσαν προς τις δουλειές και τους προορισμούς τους όπως κάνουν κάθε ημέρα, πέφτοντας οι περισσότεροι από τα σύννεφα, παρά τους γενικευμένους ψίθυρους των τελευταίων εβδομάδων.

Οι εργαζόμενοι μάλιστα όπως αναφέρει το SigmaLive πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ για το κλείσιμο της εταιρείας χθες τα μεσάνυχτα, αναφέροντας ότι δεν είχαν τύχει καμίας πρότερης ενημέρωσης εκ μέρους της εταιρείας, που όπως εξάλλου αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του ΡΙΚ, στην Λάρνακα, Αργυρούς Ζουπανιώτου, χθες αργά άρχισαν να αποστέλλονται οι επιστολές απόλυσης του προσωπικού της Cobalt Air.

Οι εργαζόμενοι από χθες βράδυ άρχισαν να λαμβάνουν δύο μισθούς μαζί με ένα ενημερωτικό e-mail, ενώ παράλληλα καλούνται να προσέρχονται στα γραφεία της εταιρείας προκειμένου να παραδώσουν εξοπλισμό, έγγραφα και λοιπά υπηρεσιακά είδη.

Σύμφωνα εξάλλου και με το ρεπορτάζ του ΡΙΚ η ίδια η Διοίκηση της εταιρείας χθες, υπό τον φόβο γενικευμένων επεισοδίων που θα προέρχονται είτε από εργαζομένους είτε από δυσαρεστημένους επιβάτες, είτε και από τις άνωθεν κατηγορίες, είχε καλέσει αστυνομικούς να περιφρουρήσουν τα γραφεία της, ωστόσο ουδέν ευτράπελο έλαβε χώρα.

Στις τάξεις των 280 εργαζομένων πλέον κυριαρχεί η οργή και η απόγνωση, καθώς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι μετά από το κλείσιμο της Eurocypria τώρα καθίστανται για δεύτερη φορά πάλι άνεργοι, όταν οι Κυπριακές Αερογραμμές έβαλαν λουκέτο.

Υπενθυμίζεται πως η Cobalt Air διακινούσε 2,500 επιβάτες ημερησίως, με προσωπικό 280 ατόμων.

Τι λέει ο Μιχαηλίδης για τους Κινέζους μέτοχους και οι υποψίες του Υπουργείου μετά την απόλυση του Γεν. Δ/ντη

Εξάλλου, αναφέρε ο Γεν. Δ/ντης του Υπουργείου Μεταφορών πως το καλοκαίρι εκλήθη εκπρόσωπος των Κινέζων μετόχων, ο οποίος και διαβεβαίωσε το Υπουργείο ότι η χρηματοδότηση της εταιρείας θα συνεχιζόταν κανονικά, ακόμα κι αν εξακολουθούσε να καταγράφει ζημιές. Ο κ. Μιχαηλίδης επίσης αποκάλυψε πως υπάρχουν πληροφορίες και για ακόμα μια κυπριακή αεροπορική εταιρεία που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όχι όμως ακριβώς ίδια με της Cobalt και η οποία σήμερα έχει κληθεί ενώπιον της Αρχής Αδειοδότησης Αερομεταφορών προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις και να ενημερώσει για το τι συμβαίνει. Παράλληλα, ο τρόπος αποζημιώσεων και επανατρισμού θα ανακοινωθεί μετά την σημερινή σύσκεψη, που διεξάγεται σήμερα στις 10:00 π.μ. στο Υπ. Μεταφορών. Θα δοθούν τηλέφωνα και ονόματα για τους επιβάτες που έχουν ξεμείνει στο εξωτερικό, αλλά και θα καθοδηγηθούν όσοι ήταν να πετάξουν για σήμερα.

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης εμφανίσθηκε δύσπιστος αναφορικά με την εκδοχή της Cobalt Air ότι δεν υπήρχε ρευστότητα από τους Κινέζους επενδυτές, λόγω του εμπορικού πολέμου Ουάσιγκτον-Πεκίνου που οδήγησε σε «πάγωμα» των κινεζικών επενδυτικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, κατόπιν φερόμενης κυβερνητικής οδηγίας από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι πλέον η εταιρεία θα έχει όλο το χρόνο στην διάθεσή της προκειμένου να εξεύρει ενδιαφερόμενους επενδυτές, κι ας ελπίσουμε ότι θα τους βρει σύντομα.

Επίσης, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το Υπουργείο παρακολουθούσε στενά πλέον την εταιρεία εδώ και περίπου 5-6 μήνες, από όταν απέλυσε αυτή τον Γενικό της Διευθυντή, ήτοι σε μια περίοδο λίγο πριν το καλοκαίρι.

Δείτε ρεπορτάζ τι δήλωσε στην «Πρώτη Ενημέρωση» του ΡΙΚ ο Γεν. Δ/ντης του Υπουργείου Μεταφορών:

Exit mobile version