Site icon Hallocy

Cobalt Air: Τι προβλέπεται με αποζημιώσεις και επαναπατρισμούς – Υπ. Μετ/ρων: Και 2η κυπριακή αεροπορική εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα

– Η μεγάλη είδηση μετά το κλείσιμο της Cobalt είναι ότι και δεύτερη κυπριακή αεροπορική εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα, αν και όχι ακριβώς παρόμοια με της Cobalt Air – Ο Γ. Δ/ντης του Υπουργείο ανέφερε ότι αυτή έχει σήμερα κληθεί ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Υπ. Μεταφορών – Τι αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης για τις αποζημιώσεις και τους επαναπατρισμούς επιβατών της Cobalt, ενώ όσοι είχαν πληρώσει με πιστωτική εισιτήρια θα λάβουν πρώτοι και τα χρήματά τους πίσω – Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η εταιρεία παρακολουθείτο στενά εδώ και 6 μήνες, όταν και απελύθη ο Γενικός Δ/ντης της, ενώ ουδείς έχει πεισθεί, ανέφερε, ότι το πρόβλημα προερχόταν από Κινέζους επενδυτές που η Cobalt ισχυριζόταν ότι σταμάτησαν την χρηματοδότηση, λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ Τραμπ – Πεκίνου.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία Cobalt Air τερμάτισε τις εργασίες της, καθώς το απόγευμα ναύαγησαν οι διαπραγματεύσεις με ευρωπαίο επενδυτή, οπότε έπεσαν στο κενό και οι τελευταίες προσπάθειες διάσωσής της. Στο αεροδρόμιο Λάρνακας επικράτησε χάος με επιβάτες προς Τελ Αβίβ και Βηρυτό να έχουν ήδη δώσει αποσκευές για τις δύο προγραμματισμένες πτήσεις που δεν έγιναν ποτέ, ενώ πολλοί δεν είχαν που να μείνουν ή είχαν ξεμείνει από χρήματα. Σε απόγνωση εξάλλου τελούσε και το προσωπικό της εταιρείας που παραλάμβανε επιστολές απόλυσης.

Εξάλλου σήμερα, συνεδριάζει η Αρχή Αδειοδότησης Αερομεταφορών για εκτίμηση της κατάστασης και λήψη οριστικών αποφάσεων, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης που έλαβε αυτή και το Υπ. Μεταφορών για τις εξελίξεις από την ίδια την Cobalt. Η Υπ. Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδη, αργά χθες το βράδυ, κατόπιν ευρείας σύσκεψης ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων 24ώρων θα δοθούν τηλέφωνα ταξιδιωτικών γραφείων, τα οποία θα διαθέσουν εισιτήρια μονής διαδρομής στους επηρεαζόμενους επιβάτες, για επαναπατρισμό, το κόστος των οποίων θα καλύψει το Κράτος, όχι επειδή έχει νομική υποχρέωση, αλλά για να μην ταλαιπωρηθούν περισσότερο οι επιβάτες.

Υπενθυμίζεται πως η Cobalt Air διακινούσε 2,500 επιβάτες ημερησίως, με προσωπικό 280 ατόμων.

Παράλληλα, ο Γεν. Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Αλέκος Μιχαηλίδης, διαβεβαίωσε ότι ουδείς εκ των επιβατών που είχαν αγοράσει εισιτήρια δεν πρόκειται να μείνει «ξεκρέμαστος». Τόνισε δε, πως η αποζημίωση των επιβατών της Cobalt οι οποίοι θα επαναπατρισθούν μέσω άλλων αεροπορικών εταιρειών, θα καταβληθεί από το Κράτος. Αναφερόμενος σε όσους έχουν προπληρώσει εισιτήρια για μελλοντικές πτήσεις της κλειστής πλέον εταιρείας, αυτοί θα καθοδηγηθούν το προσεχές διάστημα ως προς το πως θα αποζημιωθούν. Παράλληλα, η εταιρεία θα κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα προπληρωμένων εισιτηρίων μελλοντικών δρομολογίων, ενώ όσοι έχουν πληρώσει με πιστωτική κάρτα θα αποζημιωθούν σχετικά άμεσα, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Τι λέει ο Μιχαηλίδης για τους Κινέζους μέτοχους και οι υποψίες του Υπουργείου μετά την απόλυση του Γεν. Δ/ντη

Εξάλλου, αναφέρε ο Γεν. Δ/ντης του Υπουργείου Μεταφορών πως το καλοκαίρι εκλήθη εκπρόσωπος των Κινέζων μετόχων, ο οποίος και διαβεβαίωσε το Υπουργείο ότι η χρηματοδότηση της εταιρείας θα συνεχιζόταν κανονικά, ακόμα κι αν εξακολουθούσε να καταγράφει ζημιές. Ο κ. Μιχαηλίδης επίσης αποκάλυψε πως υπάρχουν πληροφορίες και για ακόμα μια κυπριακή αεροπορική εταιρεία που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όχι όμως ακριβώς ίδια με της Cobalt και η οποία σήμερα έχει κληθεί ενώπιον της Αρχής Αδειοδότησης Αερομεταφορών προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις και να ενημερώσει για το τι συμβαίνει. Παράλληλα, ο τρόπος αποζημιώσεων και επανατρισμού θα ανακοινωθεί μετά την σημερινή σύσκεψη, που διεξάγεται σήμερα στις 10:00 π.μ. στο Υπ. Μεταφορών. Θα δοθούν τηλέφωνα και ονόματα για τους επιβάτες που έχουν ξεμείνει στο εξωτερικό, αλλά και θα καθοδηγηθούν όσοι ήταν να πετάξουν για σήμερα.

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης εμφανίσθηκε δύσπιστος αναφορικά με την εκδοχή της Cobalt Air ότι δεν υπήρχε ρευστότητα από τους Κινέζους επενδυτές, λόγω του εμπορικού πολέμου Ουάσιγκτον-Πεκίνου που οδήγησε σε «πάγωμα» των κινεζικών επενδυτικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, κατόπιν φερόμενης κυβερνητικής οδηγίας από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι πλέον η εταιρεία θα έχει όλο το χρόνο στην διάθεσή της προκειμένου να εξεύρει ενδιαφερόμενους επενδυτές, κι ας ελπίσουμε ότι θα τους βρει σύντομα.

Επίσης, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το Υπουργείο παρακολουθούσε στενά πλέον την εταιρεία εδώ και περίπου 5-6 μήνες, από όταν απέλυσε αυτή τον Γενικό της Διευθυντή, ήτοι σε μια περίοδο λίγο πριν το καλοκαίρι.

Δείτε ρεπορτάζ τι δήλωσε στην «Πρώτη Ενημέρωση» του ΡΙΚ ο Γεν. Δ/ντης του Υπουργείου Μεταφορών:

newsit.com.cy

Exit mobile version