Site icon Hallocy

Παλαιστίνη: Κοpιτσάκια πωλούνται σε μεγαλύτερους άντρες για 50 πρόβατα λίγο μετά την πρώτη τους περίοδο

Ένας Ρώσος δημιουργός ντοκιμαντέρ έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να σώσει ένα νεαρό κοpίτσι από την κοινωνία της, η οποία ζητά να πωληθεί ως σύζυγος για 50 πρόβατα όταν φτάσει την ηλικία των 11 ή 12 ετών.

Ο πατέρας του παιδιού παρακάλεσε τον 27χρονο Ivan Vdovin, να βοηθήσει την κόρη του, την 7χρονη Zakura, να

ξεφύγει από τον δρόμο που παραδοσιακά παίρνουν τα κοpίτσια στην περιοχή Wadi Qelt, στα σύνορα Ισραήλ – Παλαιστίνης.

Σήμερα, ο Ρώσος αναζητά χρήματα μέσω διαδικτυακών εράνων για να γυρίσει μια ταινία για τα δεινά της μικρής, ελπίζοντας ότι οι επιθυμίες του πατέρα της μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και ότι θα καταφέρει το κοpίτσι να μην πουληθεί για πρόβατα μόλις μπει στην εφηβεία.

Ο πατέρας – ο οποίος ήταν ο οδηγός του Vdovin σε μια προηγούμενη κινηματογραφική εκδρομή – προσέφερε στον Ρώσο την ευκαιρία να πάρει την κόρη του στη Μόσχα και μάλιστα να την παντρευτεί όταν πάει 12 χρονών, κάτι που ο Ρώσος παραγωγός ντοκιμαντέρ αρνήθηκε ευγενικά.

“Η κίνησή του έδειχνε την αγάπη του για το κοpίτσι και επιθυμούσε να την δει να μεγαλώνει σε μια κοινωνία όπου θα μπορεί να εκπληρώσει τις επιθυμίες της,” είπε ο σκηνοθέτης.

Ο Vdovin υποσχέθηκε να επιστρέψει για να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ για τη Zakura και τη ζωή που αντιμετωπίζει, με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορέσει να οδηγήσει στην απόκτηση ευκαιριών μέσα από την εκπαίδευση και στην αποφυγή του γάμου της με έναν κατά πολύ μεγαλύτερό της σύζυγο.

Ο σκηνοθέτης εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο με τον οποίο ο Arafat και τα παιδιά του κοιτούσαν τον έξω κόσμο μέσω του iPhone 5 – το οποίο φόρτιζε με μια γεννήτρια πετρελαίου – στο οποίο παρακολουθούσαν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής στο YouTube.

“Το καλοκαίρι του 2016 πέρασα ένα μήνα στην έρημο στα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης με ένα κινηματογραφικό συνεργείο,” δήλωσε ο Vdovin.

“Έτσι γνώρισα τον Arafat, έναν νησιώτη που ζει στην κοιλάδα του Wadi Qelt μαζί με την οικογένειά του. Ο Arafat ήταν ο οδηγός μας και αργότερα σχεδόν έγινε μέλος του πληρώματός μας.”

“Έφερνε ντόπια παιδιά για το κάστινγκ, έβρισκε σημεία για ταινίες με ζώα και μάλιστα μας οδηγούσε σε επικίνδυνους ορεινούς δρόμους με ένα Toyota του 1984. Σταδιακά οι σχέσεις μας σταμάτησαν να είναι τυπικές και μας γνώρισε στην οικογένειά του.”

“Ο Arafat είχε τρία παιδιά με δύο συζύγους, ο μεγαλύτερος γιος του ήταν 10, ο μικρότερος τριών και η κόρη του πέντε.”

“Η Zakura πόζαρε με ευχαρίστηση στις φωτογραφίες και εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για ξένους όπως εμείς. Ήταν επίσης η μόνη γυναίκα στην οποία μπορούσαμε να μιλήσουμε τον μήνα που κινηματογραφούσαμε την ταινία μας.”

“Αλλά σύμφωνα με τις παραδόσεις του νησιού, ένας πατέρας εμπορεύεται τις κόρες του για τα ζώα της οικογένειας του γαμπρού μόλις τα κοpίτσια αρχίσουν να έχουν περίοδο, γύρω στην ηλικία των 11 ή 12 ετών.”

Ο πατέρας της Zakura εκτιμά την αξία της σε 50 πρόβατα, που θεωρείται αρκετά καλή τιμή δεδομένου ότι ο γαμπρός, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από τη νύφη, θα είναι απόλυτα υπεύθυνος γι ‘αυτήν.

“Αφότου μετακομίσει στο σύζυγό της, η γυναίκα σταματά να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο.”

“Για πολλά χρόνια ο κοινωνικός κύκλος της θα περιορίζεται στις αδελφές του συζύγου της, στη μητέρα της και τα παιδιά της. Θα αρχίσει να κάνει παιδιά πολύ σύντομα μετά το γάμο. Και αυτό συμβαίνει περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο από την Ιερουσαλήμ.”

Ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι αφού εργάστηκε με τον Arafat για τρεις εβδομάδες, ο πατέρας ζήτησε να του μιλήσει «σοβαρά».

“Κάθισαμε στην άμμο δίπλα στο σπίτι του… όπου ζει με τις δύο συζύγους του και τα τρία παιδιά του.”

“Έβαλε ένα βραστήρα σε μια μικρή φωτιά στο έδαφος και στη συνέχεια με ρώτησε στα αγγλικά: “Σου αρέσει η κόρη μου;”

“Ήμουν έκπληκτος και κούνησα το κεφάλι μου καταφατικά.”

Σύμφωνα με τον Vdovin, ο Arafat του είπε: “Πάρε τη Zakura στη Μόσχα, μεγάλωσέ την μέχρι τα 12 και μετά μπορείς να την παντρευτείς αν θέλεις. Το μέλλον της εδώ είναι προκαθορισμένο, τώρα είναι ελεύθερη, αλλά σύντομα θα γίνει ιδιοκτησία κάποιου.”

“Την αγαπώ σαν πατέρας, αλλά δεν βλέπω να μπορώ να σπάσω τις τοπικές μας παραδόσεις. Είσαι καλός άνθρωπος και πιθανότατα θα έχει την ευκαιρία για μια κανονική εκπαίδευση και μια φυσιολογική ζωή σε μια διαφορετική χώρα.”

Ο Vdovin δήλωσε: “Εγώ απέρριψα την πρόταση, αλλά του πρότεινα να κάνει μια ταινία γι ‘αυτόν και την κόρη του. Είναι απολύτως φυσιολογικό να αγαπάς το παιδί σου και να θέλεις ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτό. Ήταν πολύ ενθουσιασμένος με αυτό που του είπα.”

Ο Vdovin ήταν σίγουρος ότι το κίνητρο του πατέρα, αφού είδε τον έξω κόσμο στο YouTube και μέσω συναντήσεων με αλλοδαπούς, ήταν να θέλει το καλύτερο για το έξυπνο και περιπετειώδες παιδί του, γνωρίζοντας ότι αυτό ήταν αδύνατο στην κοινωνία του.

Η μελλοντική ταινία του – για την οποία συγκεντρώνει χρήματα με crowdfunding – θα έχει τίτλο “Zakura, bedouin girl”.

“Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για τον πατέρα και την κόρη που ζουν στον σύγχρονο κόσμο αλλά αναγκάζονται να ακολουθήσουν τους αρχαίους και τρομακτικούς νόμους της φυλής τους.”

Αυτή είναι μια ιστορία για ανθρώπους που έχουν συναισθήματα, αγάπη, φόβο και μερικές φορές δεν ξέρουν τι να κάνουν και τι είναι το σωστό.

“Τον Ιούλιο του 2016 επέστρεψα από το ταξίδι στο Ισραήλ και αποφάσισα να κινηματογραφήσω αυτό το ντοκιμαντέρ όπως και να ‘χει.”

“Και το πιο σημαντικό είναι να το κάνουμε πριν είναι πολύ αργά, διότι κάθε χρονιά οι πιθανότητες για τη Zakura να έχει μια ελεύθερη και ευτυχισμένη ζωή μειώνονται.”

Μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει περίπου 4.000€ και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 12.000€.

Το υπόλοιπο ποσό θα το βάλει από τα δικά του χρήματα και ελπίζει ότι η ταινία θα προβληθεί το επόμενο έτος.

“Το Crowdfunding δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά και μια ευκαιρία να πούμε την ιστορία σε ένα ευρύτερο κοινό. Πολλοί ρώτησαν αν αυτό το ντοκιμαντέρ μπορεί να βοηθήσει πραγματικά αυτούς τους ανθρώπους.”

“Δεν γνωρίζω αν μπορεί να γίνει κάτι μέσω κάποιας οργάνωσης, αλλά συνειδητοποιώ ότι είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε για πράγματα που είναι τρομακτικά και αμήχανα. Και ίσως αυτό να βοηθήσει τους ανθρώπους να δράσουν.”

Exit mobile version