Τετάρτη, Ιούνιος 26

Δάκρυσε η Παναγία της Χρυσοσπηλιώτισσας – Βίντεο

Έκπληκτοι έμειναν οι πιστοί που πήγαν να προσκυνήσουν σήμερα στην Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα στην Δευτέρα, όταν είδαν την εικόνα της Παναγίας να δακρύζει.

Το νέο μαθεύτηκε σε χρόνο ρεκόρ και αρκετός κόσμος έσπευσε για να δει από κοντά την εικόνα και να προσκυνήσει.
Το Σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας βρίσκεται στην κοινότητα Κάτω Δευτέράς και είναι λαξευμένο σε απόκρημνο βράχο σε ύψος 40 περίπου μέτρων στην αριστερή όχθη του ποταμού Πηδιά.

Το σπήλαιο λειτούργησε στο παρελθόν (γύρω στον 8ον — 9ον αιώνα), ως ασκητήριο με μικρό αριθμό μοναχών, το οποίο μετά από χρόνια ξεχάστηκε. Εκκλησιαστικά ανήκει στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Κάτω Δευτέράς της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής.

Ιστορικοί βυζαντινολόγοι ισχυρίζονται ότι το σπήλαιο πιθανόν να αποτέλεσε κατά τον Ιο αιώνα τον χώρο άσκησης του Αγ. Ηρακλειδίου, πρώτου επισκόπου Ταμασού.

Δείτε το βίντεο από την Παναγία τη Χρυσοσπηλιώτισσα:

Η ονομασία του ασκητηρίου οφείλεται στην εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, η οποία σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο μέσα στο σπήλαιο. Από τότε το σπήλαιο ονομάστηκε «χρυσό σπήλαιο» και το εικόνισμα της Παναγίας, «Χρυσοσπηλιώτισσα» .

Σημαντικό ιστορικό στοιχείο είναι οι τοιχογραφίες μέσα στο ιερό βήμα που σώθηκαν και χρονολογούνται τον 12° με 13° αιώνα. Ει’αυτό τον λόγο το Σπήλαιο έχει κυρηχτεί σε αρχαίο μνημείο και προστατεύεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

reporter.com.cy

Διαβάστε επίσης