Site icon Hallocy

Λευκωσία: Θάνατος από ιατρική αμέλεια: Αντί χειρουργείου, ψυχοφάρμακα

Με αμέλεια συγκεκριμένων ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας συνδέεται ο θάνατος, τρεις μέρες μετά από τοκετό, της 34χρονης Δήμητρας Μαναριώτη από το Κίτι Λάρνακας στις 11 Νοεμβρίου 2013, σύμφωνα με το πόρισμα (ημερ. 8/4/2019) του θανατικού ανακριτή, δικαστή Παύλου Κυριακίδη. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής της, η άτυχη μητέρα είχε γεννήσει στο ΓΝ Λευκωσίας στις 8 Νοεμβρίου 2013. Νωρίτερα την ίδια μέρα εισήχθη στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας με ζαλάδες. Παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα της γυναικολόγου του ΓΝ Λάρνακας δρος Βασιλείου προς το Μακάρειο Νοσοκομείο και το ΓΝ Λευκωσίας, η μεταφορά της άτυχης γυναίκας στη Λευκωσία αποφασίστηκε μόνο μετά από παρέμβαση του τότε υπουργού Υγείας Πέτρου Πετρίδη στον τότε διευθυντή του ΓΝ Λευκωσίας Πέτρο Μάτσα. Την παρέμβαση είχε επιβεβαιώσει με δήλωσή του στον «Π» ο κ. Πετρίδης στις 12/11/2013, και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στον υπουργό είχε παρενέβη υπέρ της μεταφοράς της ασθενούς στο ΓΝ Λευκωσίας τότε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Μπες-βγες στη ΜΕΘ

Η άτυχη μητέρα ήταν στην 35η εβδομάδα κύησης, όταν εισήχθη στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών του ΓΝ Λάρνακας υποβασταζόμενη από τον σύζυγό της. Περιμένοντας παθολόγο να εξετάσει πιθανό νευρολογικό πρόβλημα, οι αναλύσεις αίματος της Μαναριώτη παρέπεμψαν σε σύνδρομο αιμόλυσης εγκυμοσύνης, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την επί καθήκοντι ιατρό των Πρώτων Βοηθειών στη Λάρνακα ως «υπερεπείγον γυναικολογικό περιστατικό». Τα σύνδρομα αιμόλυσης εγκυμοσύνης είναι δύο και αμφότερα επιβάλλουν άμεσα καισαρική, ενώ το ένα εκ των δύο επιβάλλει μετά τον τοκετό και χειρουργείο για πλασμαφαίρεση. Καθώς το πιθανότερο σύνδρομο αιμόλυσης εγκυμοσύνης από το οποίο θεωρήθηκε ότι έπασχε η 34χρονη (λόγω της εμφάνισής του στο τέλος του τοκετού) ήταν το λιγότερο επικίνδυνο που δεν χρειαζόταν χειρουργείο μετά τον τοκετό, στις 10 Νοεμβρίου 2013 (μιάμιση μέρα μετά τον τοκετό) η αποβιώσασα οδηγήθηκε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΛ πίσω στους θαλάμους της Αιματολογικής Κλινικής του ίδιου νοσοκομείου. Στις έξι το απόγευμα η αποβιώσασα πήρε εξιτήριο από τη ΜΕΘ και λίγο πριν τις δέκα το βράδυ εισήχθη εκ νέου εσπευσμένα στη ΜΕΘ λόγω «διέγερσης και ανησυχίας» της. Μέχρι τα ξημερώματα της 11ης Νοεμβρίου 2013 απεβίωσε κατόπιν τριών επεισοδίων καρδιακής ανακοπής.

«Παραλείψεις τρίτων»

Σύμφωνα με το πόρισμα του θανατικού ανακριτή, μετά την καισαρική τομή, η γυναικολόγος του ΓΝ Λάρνακας δρ Βασιλείου κατέθεσε ότι μίλησε με τον επί καθήκοντι αναισθησιολόγο-εντατικολόγο του ΓΝ Λευκωσίας δρα Μηνά, αναφέροντάς του την ανάγκη για πλασμαφαίρεση στην ασθενή «για να μην τη χάσουν». «…Αν ήμουν στη θέση σας δεν θα κοιμόμουν τη νύκτα» κατέθεσε ότι ανέφερε στον δρα Μηνά, η δρ Βασιλείου λίγο πριν επιστρέψει στη Λάρνακα. Αντί χειρουργείου, η 34χρονη οδηγήθηκε σε νέες εξετάσεις αίματος, οι οποίες διαπίστωσαν την πιθανότητα των ίδιων συνδρόμων αιμόλυσης εγκυμοσύνης. Η επί καθήκοντι αιματολόγος στο ΓΝ Λευκωσίας δρ Τσιτσκάρη κατέθεσε στον θανατικό ανακριτή ότι δεν αποφασίστηκε πλασμαφαίρεση διότι «είναι μια θεραπεία που από μόνη της μπορεί να είναι επικίνδυνη». Στην ίδια κατάθεση η δρ Τσιτσκάρη παραδέχτηκε ότι δεν ήταν σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο η ασθενής να έπασχε από το δεύτερο σύνδρομο αιμόλυσης εγκυμοσύνης, που απαιτούσε χειρουργείο. Σημειώνεται ότι ιδιώτης γιατρός που είχε δει τις αναλύσεις αίματος της 34χρονης, κατέθεσε ότι οι αναλύσεις έδειχναν την πάθηση που ήθελε χειρουργείο και πως είχε μεταφέρει τη διάγνωσή του στη γυναικολόγο του ΓΝ Λάρνακας δρα Βασιλείου. Τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων μετά τη νεκροψία, σύμφωνα με την κατάθεση του ιατροδικαστή του κράτους στον θανατικό ανακριτή, συνδέουν τον θάνατο της 34χρονης με την ίδια πάθηση. Τις σχεδόν δύο μέρες που παρέμεινε η 34χρονη στη ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας δεν αξιολογήθηκε η αιματολογική της κατάσταση, ενώ όταν εσπευσμένα το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου 2013 επανεισήχθη στη ΜΕΘ, ούτε τότε αποφασίστηκε χειρουργείο, αλλά προτιμήθηκε η χορήγηση ψυχοφαρμάκων, τα οποία σύμφωνα με το εργαστήρι δικανικής χημείας του Γενικού Χημείου, μπορούν να προκαλέσουν ταχυκαρδία που συνδέεται με τα καρδιακά επεισόδια που οδήγησαν στον θάνατό της. Σύμφωνα με την ίδια κατάθεση, ακόμα και μορφίνη δόθηκε εκείνο το βράδυ στην αποβιώσασα πριν να επέλθει το μοιραίο. Καταλήγοντας, ο θανατικός ανακριτής διαπιστώνει ότι στον θάνατο της Δήμητρας Μαναριώτη μπορεί «έχουν συμβάλει πράξεις ή παραλείψεις τρίτων».

politis.com.cy

Exit mobile version