Site icon Hallocy

Ευρωεκλογές: Ποιοι υποψήφιοι απέφυγαν τους ΛΟΑΤΙ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 1η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου, με σύνθημα «Ίδια Αγάπη – Ίσα Δικαιώματα». Η πορεία διοργανώθηκε από την Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας και υποστηρικτές πολλούς επίσημους φορείς, Λευκωσία 31 Μαΐου 2014.

Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, τεκνοθεσία και πολιτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών. Λίγες μόνο από τις ερωτήσεις που έθεσε η Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου για να τοποθετηθούν είτε υπέρ είτε κατά 36 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών/Κίνημα Οικολόγων και ΔΗΠΑ. «Σήμερα στην Ευρώπη βλέπουμε την αναβίωση ακροδεξιών ομάδων και κομμάτων που επιχειρούν τη συνένωση και την κατάληψη όσο το δυνατόν περισσότερων εδρών στο ΕΚ με αποτέλεσμα να απειλούνται τα δικαιώματα που έχουν κερδηθεί σε πολλούς τομείς» σημειώνει η Accept, η οποία με το ερωτηματολόγιο επιχειρεί να ενημερώσει τα μέλη της για τις θέσεις των υποψηφίων που αφορούν τα ΛΟΑΤΙ άτομα.

Επιβεβαιώνοντας τη δυστοκία υποψηφίων αλλά και κομμάτων (κατά αντίστοιχο τρόπο που έγινε και στο ερωτηματολόγιο του «Π», το οποίο περιλάμβανε την ερώτηση για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια) να τοποθετούνται με τόλμη είτε υπέρ είτε κατά σε ζητήματα για τα οποία οι απόψεις της κοινωνίας διίστανται ενώ η όποια απάντηση δημιουργεί δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, μόλις 10 υποψήφιοι ανταποκρίθηκαν και έστειλαν τις απαντήσεις τους στην Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου.

Μάλιστα από τους 10 οι έξι είναι οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ που απαντούν ομόφωνα υπέρ σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν. Από τον ΔΗΣΥ ούτε ένας υποψήφιος δεν τόλμησε να τοποθετηθεί. Σημειώνεται πως στο ερωτηματολόγιο του «Π», το οποίο απάντησε εκ μέρους όλων ως κόμμα ο ΔΗΣΥ ότι τάσσεται κατά της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, αιτιολόγησε την απάντηση με το ότι «χρειάζεται προσεκτική μελέτη». Το ίδιο ισχύει και για τους υποψηφίους του ΔΗΚΟ αφού στο ερωτηματολόγιο της Accept εκπροσωπούνται μόνο από την Ελένη Θεοχάρους, πρόεδρο της Αλληλεγγύης. Τη δεκάδα συμπληρώνουν ο Ανδέας Θεμιστοκλέους της Συμμαχίας, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου των Οικολόγων (υπέρ σε όλα και οι δύο) και ο Γιάννος Λακκοτρύπης της ΔΗΠΑ.

«Θεωρήστε ότι στο πρόσωπό μου έχετε έναν σταθερό σύμμαχο, ανεξάρτητα εκλογών. Εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους του οργανισμού σας» το σχόλιο του κ. Θεμιστοκλέους που συνοδεύει τις απαντήσεις του. Την ίδια ώρα η κ. Θεοχάρους που απάντησε αρνητικά σε κάποιες ερωτήσεις εξηγεί γιατί: «Για την υιοθεσία παιδιών πιστεύω ότι δεν είναι ακόμη ώριμη η κυπριακή κοινωνία και αυτό θα αποβεί σε βάρος των παιδιών. Για παρένθετη μητέρα και ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, υπάρχει το δικαίωμα μεμονωμένου ατόμου να το πράξει. Συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα αλλά η απάντηση είναι συνυφασμένη και με την προηγούμενη τοποθέτηση. Για τα ίντερσεξ παιδιά, ως παιδοχειρουργός – παιδοουρολόγος, που έχω χειρουργήσει δεκάδες παιδιά με αυτή τη γενετική διαφοροποίηση, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, σας λέγω ότι είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση που πρέπει να εξετάζεται ανάλογα με την περίπτωση. Θα χαρώ να απαντήσω τις ερωτήσεις ξανά σε δέκα χρόνια. Όπως γνωρίζετε είμαι το πρώτο μέλος από την Κύπρο και για πολλά χρόνια το μοναδικό στην Επιτροπή του ΕΚ για Δικαιώματα ΛΟΑΤΙ ατόμων». Τέλος ο κ. Λακκοτρύπης σημειώνει πως: «Πεποίθησή μου είναι ότι η δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης και η σύσταση εθνικής επιτροπής για θέματα ΛΟΑΤΙ είναι εκ περισσού. Προέχει, από τα υφιστάμενα φόρα, η προώθηση ενεργειών που θα έχουν στόχο την άρση των διακρίσεων και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ, χωρίς προκαταλήψεις και κοινωνικό αποκλεισμό. Στη βάση όσων ενστερνίζεται και προάγει η ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δεν διαχωρίζει εθνοτική, πολιτισμική ή κοινωνική προέλευση, γλώσσα, ηλικία ή σεξουαλικό προσανατολισμό».

Οι θέσεις ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ έστειλε σχόλια για το θέμα ως κόμμα (ενδέχεται να λειτούργησε όπως και στο ερωτηματολόγιο του «Π» απαντώντας εκ μέρους όλων των υποψηφίων) για να τονίσει μεταξύ άλλων πως αναφορικά με τη νομική αναγνώριση φύλου «είναι επιτακτική ανάγκη η υιοθέτηση μιας διαδικασίας γρήγορης, διαφανούς και προσβάσιμης, χωρίς να θέτει οποιεσδήποτε προϋποθέσεις για χειρουργικές επεμβάσεις αλλαγής φύλου, αναγκαστική στείρωση ή ’ψυχιατρικοποίηση’ της διαδικασίας. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να επισημανθεί ότι η νομική διόρθωση φύλου από μόνη της δεν λύνει τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά, ένεκα -πρωτίστως- κοινωνικών και θεσμικών συμπεριφορών». Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της θέσπισης νομοθετικού πλαισίου που να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα των intersex και να διασφαλίζει ότι κανένα παιδί δεν θα υπόκειται σε μη αναγκαία ιατρική ή χειρουργική θεραπεία κατά τη διάρκεια της βρεφικής ή της παιδικής ηλικίας, να εγγυηθεί τη σωματική ακεραιότητα, την αυτονομία και τον αυτοπροσδιορισμό των παιδιών που αφορά και να παρέχει στις οικογένειες με intersex παιδιά κατάλληλες συμβουλευτικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

politis.com.cy

Exit mobile version