Site icon Hallocy

Γιατί ο Ορέστης θα κλείσει 48 μέρες υπό κράτηση – Τα 3 σενάρια

Προς ανανέωση του διατάγματος προσωποκράτησης του καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου οδεύουν οι ανακριτές την ερχόμενη Τετάρτη. Ο ίλαρχος παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη ενώπιον Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας όπου και ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησής του γι’ άλλες οκτώ μέρες.

Ενώπιον Δικαστηρίου ο ανακριτής της υπόθεσης αναφέρθηκε στη μέχρι σήμερα πορεία των ερευνών μετά την ανεύρεση του πρώτου πτώματος στο φρεάτιο του Μεταλλείου στο Μιτσερό και ακολούθως αποκάλυψε ότι ο 35χρονος προχώρησε σε νέες υποδείξεις στην περιοχή των Χαλεπιανών στο Τσέρι όπου είχε πετάξει διάφορα τεκμήρια τα οποία παραλήφθηκαν για περαιτέρω επιστημονικές εξετάσεις. Σε αναμονή εξάλλου βρίσκονται οι ανακριτές και για τα αποτελέσματα των λοιπών επιστημονικών εξετάσεων, τόσο σε τεκμήρια που παραλήφθηκαν από διάφορες υποδείξεις, όσο και στα πτώματα που εντοπίστηκαν στην Κόκκινη Λίμνη και στο φρεάτιο του μεταλλείου στο Μιτσερό.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι οι αρχές όδευαν προς καταχώρηση της υπόθεσης ενώπιον Κακουργιοδικείου όπως έχει αναφερθεί και αρχικά μάλλον θα ζητηθεί περαιτέρω κράτηση για τον 35χρονο την ερχόμενη Τετάρτη. Όπως προκύπτει, εάν οι ανακριτές ζητήσουν και λάβουν οκταήμερο διάταγμα προσωποκράτησης εναντίον του, τότε ο ίλαρχος θα κλείσει συνολικά 48 μέρες παραμονής στα αστυνομικά κρατητήρια.

Τα σενάρια γύρω απ’ αυτή την κίνηση των ανακριτών είναι όπως εξηγούν στο SigmaLive νομικοί κύκλοι, τρία.

Αρχικό σενάριο είναι αυτό της εξάντλησης όλων των περιθωρίων που υπάρχουν για ανεύρεση των δυο σορών, στην Κόκκινη Λίμνη και στη Λίμνη Μεμή στο Ξυλιάτο. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την Μαρικάρ Βαλντέζ και για την 6χρονη Σιέρα, κόρη της Μαίρη Ρόουζ. Αυτό συνδέεται και με τις δηλώσεις του Μάρκου Τράγκολα σήμερα Δευτέρα. Ο Επικεφαλής των ερευνών και Δ/ντης της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δόθηκε οδηγία όπως εξαντληθούν όλα τα περιθώρια των ερευνών. Γι’ αυτό τέθηκε ένας ορίζοντας 15 επιπλέον ημερών για έρευνες και έλαβε παράταση και η παραμονή των ερευνητών από Ισραήλ, οι οποίοι κατέφθασαν στην Κύπρο την περασμένη βδομάδα, προκειμένου να συνδράμουν τις έρευνες που γίνονται στις δυο λίμνες. Αν λοιπόν «καρποφορήσουν» οι έρευνες και εντοπιστεί η τρίτη βαλίτσα στην Κόκκινη Λίμνη και η σορός της Σιέρα στη Λίμνη Μεμή τότε οι ανακριτές οδεύουν προς καταχώρηση της υπόθεσης με 7 πτώματα. Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό και πάλι οι ανακριτές μπορούν να καταχωρήσουν την υπόθεση, έστω και αν δεν έχουν εντοπιστεί τα δυο πτώματα, αφού ήδη έχουν στην κατοχή τους στοιχεία τα οποία δένουν τον ύποπτο με το έγκλημα και τη διάπραξη 7 δολοφονιών.

Δεύτερο σενάριο για την κίνηση της ανανέωσης του διατάγματος προσωποκράτησης, όπως επισημαίνουν στο SigmaLive νομικοί κύκλοι είναι αυτό της «αλλαγής καθεστώτος» στην κράτηση του 35χρονου. Πιο συγκεκριμένα, αν καταχωρηθεί υπόθεση και ο ύποπτος οδηγηθεί στις Κεντρικές Φυλακές, τότε οι ανακριτές δεν θα μπορούν να του λάβουν κατάθεση αφού θα βρίσκεται πλέον με τους υπόλοιπους κρατούμενους και δεν υπάρχει δυνατότητα για ανάκρισή του.
Οι συνθήκες της αστυνομικής κράτησης όπως εξηγούν στο SigmaLive νομικοί είναι δύσκολες για τον ύποπτο αφού ουσιαστικά δεν έχει επαφή με τίποτα και κανέναν, παρά μόνο με τους ανακριτές. Χαρακτηριστικά ίδιοι νομικοί εξηγούν ότι ίσως οι ανακριτές αντιλαμβάνονται ότι ο 35χρονος ίσως είναι πιο κοντά στο να λυγίσει περαιτέρω και ενδεχομένως να αποκαλύψει πράγματα που δεν είπε μέχρι σήμερα στις ανακρίσεις. Εξάλλου, το ενδεχόμενο της ανανέωσης κράτησης προκειμένου να εξακριβωθεί μαρτυρία που ίσως περιέπεσε σε αντιφάσεις, δεν αποκλείεται.

Τρίτο και τελευταίο σενάριο το οποίο αναφέρουν ίδιες νομικές πηγές στο SigmaLive είναι αυτό του να εντοπίστηκαν ίχνη για άλλες δολοφονίες και γι’ αυτό οι ανακριτές να ζητούν ανανέωση προσωποκράτησης. Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ενδεχόμενο αυτό είναι απομακρυσμένο, μιας και στις εμφανίσεις των ανακριτών ενώπιον Δικαστηρίου δεν αναφέρθηκε οτιδήποτε που να παραπέμπει σε τέτοιο σενάριο.

Exit mobile version