Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου

Επτά φορές δια βίου φυλάκιση στον Νίκο Μεταξά

Επτά φορές διά βίου φυλάκιση επέβαλε σήμερα το Κακουργιοδικείο στον Νίκο Μεταξά για τις δολοφονίες των Μαρί Ρόουζ, Μαρικάρ Βαλδέζ, Σιέρα, Αριάν Παλάνας, Κάχτα Ανού, Λίβια Φλορεντία και Έλενα Μπουνέα.

Την μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ από δικαστήριο στην Κύπρο έλαβε σήμερα ο 35χρονος serial killer, Νίκος Μεταξάς, για την δολοφονία επτά ανθρώπων.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Μεταξά και στις 12 κατηγορίες, 7 φόνους και 5 απαγωγές.

Ο 35χρονος οδηγήθηκε σήμερα στο Κακουργιοδικείο υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας και χωρίς τη συνοδεία δικηγόρου, παραδεχόμενος και τις επτά δολοφονίες.

Σε δήλωσή του στο δικαστήριο απολογήθηκε για τα ειδεχθή, όπως τα χαρακτήρισε, εγκλήματά του και ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, την κυπριακή κοινωνία, αλλά και από την ίδια του την οικογένεια.

Με την επιβολή της ποινής από το Κακουργιοδικείο γράφτηκε ο επίλογος μίας υπόθεσης που προκάλεσε σοκ στην κυπριακή κοινωνία.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Μεταξά:

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη των πράξεων μου και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τις συνέπειες. Η στάση μου αυτή δεν ανατρέπει τις τραγικές συνέπειες των πράξεών μου. Δεν μπορώ να πάω πίσω στον χρόνο. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βοηθήσω στη διαλεύκανση των εγκλημάτων μου και να μην καθυστερήσω τη διαδικασία στο δικαστήριο.

Ένα μεγάλο συγγνώμη στα θύματα και στους συγγενείς τους για τον άδικο πόνο που τους προκάλεσα. Η απονομή δικαιοσύνης ας είναι ένα ελάχιστο βάλσαμο. Ένα μεγάλο συγγνώμη στα παιδιά μου και στους γονείς μου για τη στενοχώρια που τους προκάλεσα.Ένα μεγάλο συγγνώμη στην κυπριακή κοινωνία που διερωτάται πως ένας άνθρωπος μέλος της έφτασε σε αυτό το σημείο.
Με βασανίζει και μένα το ερώτημα.

Σε κομμάτια των αναμνήσεων μου προσπαθώ να βρω κάποιους λόγους σε οδυνηρές αναμνήσεις.
Αλλά δεν έχω βρει ακόμα την απάντηση. Είμαι στη διάθεση επιστημονικής ομάδας για να διεξαχθεί ενδελεχής μελέτη για την περίπτωσή μου».

Απόσπασμα από την απόφαση για πενταπλό φονικό:

«Πρόκειται για πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα υπόθεση στην οποία δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα. Παρουσιάζει κάποια ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία που μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δικαστικά δεδομένα αφού το πλείστο μέρος της μαρτυρίας στην οποία στηρίζεται η Κατηγορούσα Αρχή προέρχεται από λήψεις βίντεο που εξασφαλίστηκαν από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης (CCTV) που ήταν εγκατεστημένα σε πολλά υποστατικά στην ευρύτερη περιοχή».

«Δεν διατηρούμε την παραμικρή αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος 1 (Δημήτριος Μαμαλικόπουλος) πυροβόλησε και φόνευσε και τα πέντε θύματα. Η επιλογή του χώρου αναμονής, η επί μακρόν παραμονή των κατηγορουμένων στο χώρο, ο συγχρονισμός της κίνησης του κατηγορουμένου 1 με αυτές του αυτοκινήτου των θυμάτων και η μεταφορά και χρήση πυροβόλου όπλου (του πιστολιού Glock) δεικνύει τον προσχεδιασμό αλλά και την πρόθεση του κατηγορουμένου 1 να επιφέρει το θάνατο όλων των θυμάτων».

«Η γνώση και συμμετοχή του κατηγορουμένου 2 (Αναστάσιου Τσεχιλίδη) εξάγεται από τα περιστατικά της υπόθεσης. Το γεγονός ότι συνόδευε τον κατηγορούμενο 1 αλλά ιδιαίτερα οι ενέργειες του μετά τους φόνους μας πείθουν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας για την ενοχή του. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην παροχή συνδρομής στον κατηγορούμενο 1 για να διαφύγει με το να οδηγήσει το αυτοκίνητο σε στάση διαφυγής, να του ανοίξει την πόρτα του συνοδηγού και να οδηγήσει με μεγάλη ταχύτητα ούτως ώστε να απομακρυνθούν από τη σκηνή το συντομότερο δυνατό».

Διαβάστε επίσης