Site icon Hallocy

Aυτά είναι τα δικαιώματα του Νίκου Μεταξά στις Κεντρικές Φυλακές (ΒΙΝΤΕΟ)

Για την πρόθεση του Νίκου Μεταξά να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση μιας ενδελεχούς μελέτης, έτσι ώστε με τη βοήθεια επιστημόνων μίλησε μεταξύ άλλων ο ποινικολόγος Γιάννης Πολυχρόνης στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση.

Ο κ. Πολυχρόνης ανέφερε πως εντός των Κεντρικών Φυλακών λειτουργεί παράρτημα του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο ένας κρατούμενος μπορεί να επισκεφθεί για ιατρικούς λόγους είτε για ψυχιατρικούς.

“Η διαδικασία που είναι θεσμοθετημένη στην Κύπρο είναι πολύ ευρεία και δεν υπάρχει ειδικός κανονισμός, ή νομοθεσία να συνεργάζονται υποχρεωτικά τα αρμόδια τμήματα. Πρακτικά, εντός των Κεντρικών Φυλακών λειτουργεί παράρτημα του Υπουργείου Υγείας, σε θέματα ιατρικά και ψυχιατρικά. Υπάρχει εκεί ο ψυχίατρος που ο κρατούμενος μπορεί να επισκεφθεί”.

Πρόσθεσε πως εναπόκειται στην Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών εάν ο Μεταξάς κρατηθεί σε ειδική πτέρυγα,

“πλέον έφυγε από την Αστυνομία και τη δικαιοσύνη, ο συγκεκριμένος παραβάτης βρίσκεται στα χέρια του Τμήματος των Κεντρικών Φυλακών. Όλες οι αποφάσεις που αφορούν τη διάγνωση των προβλημάτων και γενικά τη διαβίωσή του αφορούν το Τμήμα των Κεντρικών Φυλακών”.

Σχολιάζοντας την δίκη “express” του Νίκου Μεταξά, ο κ. Πολυχρόνης είπε πως αυτή είναι η πρώτη φορά που μέσα σε μια ημέρα, ο κατηγορούμενος παραδέχεται τα εγκλήματα, το δικαστήριο έχει έτοιμα τα γεγονότα και απαγγέλλει την απόφαση.

“Δεν έχω υπόψη μου άλλη υπόθεση να λάβει χώρα τέτοια διαδικασία. Ήταν επιθυμία του ίδιου κατηγορούμενου, εάν γίνεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία προκειμένου να μην διαπομπεύεται στα δικαστήρια. Η κατηγορούσα αρχή ορθώς εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία, τέλειωσε την υπόθεση σε μια μέρα, παραδέχτηκε εφτά φόνους και αποφεύχθηκε η κατάθεση του ογκοδέστατου μαρτυρικού υλικού, το δικαστήριο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική η ποινή που επιβάλει”.

Ποια είναι τα δικαιώματα του Μεταξά;

Σύμφωνα με τον Γιάννη Πολυχρόνη, μετά τα δυο διαδοχικά ισόβια ο κάθε κρατούμενος έχει το δικαίωμα για αίτημα αποφυλάκισης στα 25 συνεχή έτη έκτισης της ποινής του.

Το Συμβούλιο Αποφυλάκισης Επ’ αδεία κρίνει τον δείκτη επικυνδινότητας του κρατουμένου όπως:

την αναμορφωτική πορεία του κρατουμένου
την πειθαρχία στους νόμους των φυλακών
την συμπεριφορά του προς στους άλλους κρατουμένους
τα σχέδια για την κοινωνική επανένταξη του κρατουμένου
Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο ποινικολόγος Γιάννης Πολυχρόνης.

 

 

alphanews.live

Exit mobile version