Site icon Hallocy

Kόμμα για τα Ζώα: Δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί ζωολογικοί κήποι

Την εναντίωσή του, με τη λειτουργία των ζωολογικών κήπων, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Κόμμα για τα Ζώα. «Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με τον εγκλεισμό και τη δια βίου αιχμαλωσία (η οποία θεωρείται συνώνυμη με την κακοποίηση) των άγριων ζώων μέσα σε τσιμεντένια, άχαρα κλουβιά με φόντο πάντα την απέραντη θλίψη. Τα ζώα θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν φυσιολογική συμπεριφορά και να εκπληρώσουν τον ρόλο, που η ίδια η φύση τους έχει αναθέσει να διαδραματίσουν, μέσα στα φυσικά οικοσυστήματα», αναφέρει το Κόμμα για τα Ζώα μεταξύ άλλων.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

«Με την ευκαιρία της εκδήλωσης – διαμαρτυρίας της οργάνωσης 269life Animal Liberation Cyprus, την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 στην Λεμεσό έξω από τον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού, το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου πέραν από το γεγονός ότι στηρίζει και θα είναι παρών στην διαμαρτυρία θέλει να δώσει και μία άλλη διάσταση σε αυτό το μεγάλο θέμα που αφορά τους ζωολογικούς κήπους και τα δελφινάρια (ή τα οποιαδήποτε άλλα υποστατικά τα οποία φιλοξενούν άγρια ζώα).

Ως πάγια θέση μας όσον αφορά την λειτουργία των ζωολογικών κήπων είναι ξεκάθαρη ότι σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με τον εγκλεισμό και την δια βίου αιχμαλωσία (η οποία θεωρείται συνώνυμη με την κακοποίηση) των άγριων ζώων μέσα σε τσιμεντένια, άχαρα κλουβιά με φόντο πάντα την απέραντη θλίψη.

Τα ζώα θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν φυσιολογική συμπεριφορά και να εκπληρώσουν το ρόλο που η ίδια η φύση τους έχει αναθέσει να διαδραματίσουν μέσα στα φυσικά οικοσυστήματα. Η προστασία των ειδών μπορεί να είναι αποτελεσματική ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ τους ΒΙΟΤΟΠΟ και εφόσον συνοδεύεται παράλληλα από προστασία ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Επίσης είναι πλέον ένας μύθος ότι οι ζωολογικοί κήποι προβάλλονται ως φορείς περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προστασίας των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Τέλος είμαστε όλοι έτοιμοι να αναζητήσουμε τις πραγματικότητες μέσα από το πιο κάτω ερωτηματολόγιο:

Πόσα είδη ζώων φιλοξενούνται στον ζωολογικό κήπο – προορισμό της εκάστοτε προγραμματισμένης επίσκεψης;Πόσα από τα ζώα που φιλοξενούνται στον ζωολογικό κήπο συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των απειλουμένων ειδών;

Πόσες γεννήσεις και πόσοι θάνατοι σημειώθηκαν τα πέντε τελευταία χρόνια;

Ποιες ήταν οι αιτίες θανάτου;

Πόσο τοις εκατό των ετησίων εσόδων του ζωολογικού κήπου δαπανάται για το σκοπό της προστασίας φυσικών βιοτόπων;

Πόσοι εκπρόσωποι απειλουμένων ειδών που γεννήθηκαν στο ζωολογικό κήπο επανεντάχθηκαν στον φυσικό τους βιότοπο τα τελευταία πέντε χρόνια;

Πώς βρέθηκαν στον συγκεκριμένο ζωολογικό κήπο (ένα προς ένα) τα είδη αυτά, και πώς ελέγχεται η προέλευση και η διακίνησή τους;

Τα ερωτήματα αυτά πάνε σε όλους τους διαχειριστές των ζωολογικών κήπων στην Κύπρο στον Υπουργό Γεωργίας και σε όλα εκείνα τα κυβερνητικά τμήματα που ασχολούνται με το περιβάλλον και την φύση».

Πηγή; philenews

Exit mobile version