Site icon Hallocy

€500 εξώδικο για οδήγηση χωρίς άδεια

Μουδιασμένα είδαν οι βουλευτές την κατακόρυφη αύξηση των ποινών για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, ωστόσο η Τροχαία θα προχωρήσει σε παρουσίαση στη Βουλή του προβλήματος με τα θανατηφόρα δυστυχήματα για να πείσει τους βουλευτές να προχωρήσουν με την ψήφιση των νομοσχεδίων.

Χθες έγινε η πρώτη επαφή των βουλευτών-μελών της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής με τα νομοσχέδια, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Σαββίδη, να τονίζει την αναγκαιότητα της εισαγωγής νέων ποινών αφού κάποιες από αυτές που υπάρχουν σήμερα καθορίστηκαν πριν από 40 και πλέον χρόνια. Ο ίδιος τόνισε ότι οι υφιστάμενες ποινές είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με άλλες χώρες που θεωρούνται προηγμένες στην προσπάθεια αντιμετώπισης των σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.

Με τα νομοσχέδια μεταξύ άλλων :

• Αυξάνεται το ανώτατο ποσό εξωδίκου που μπορεί να επιβληθεί από €85 σε €500.

• Θεσμοθετούνται νέα αδικήματα τα οποία αποτελούνται από τον συνδυασμό της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης, χρήσης ναρκωτικών, της υπέρβασης του ανώτατου ορίου ταχύτητας και της αλόγιστης οδήγησης.

• Εφαρμόζονται μειωμένα όρια αλκοόλης για οδηγούς που στερούνται της άδειας οδήγησής τους, εφόσον συμπληρώσουν 12 βαθμούς ποινής.

• Παρέχεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο, κατόπιν μονομερούς αίτησης, να εκδώσει διάταγμα απαγόρευσης οδήγησης οποιουδήποτε μηχανοκίνητου οχήματος εκκρεμούσης της διερεύνησης της υπόθεσης.

• Εισάγεται πρόνοια για μετακίνηση αυτοκινήτου στις περιπτώσεις α) που το όχημα είναι σταθμευμένο ή εγκαταλελειμμένο σε οποιαδήποτε οδό παράνομα ή/και επικίνδυνα ή κατά τρόπο που παρεμποδίζει την κυκλοφορία και β) εάν ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να ανευρεθεί ή αρνείται να το μετακινήσει,

• Εισάγεται η κατακράτηση οχήματος στις περιπτώσεις α) που δεν υπάρχει ασφαλιστήριο έγγραφο που αφορά ευθύνη έναντι τρίτου, β) της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, γ) της άρνησης παροχής δείγματος για έλεγχο αλκοόλης, δ) της άρνησης ή αποφυγής μετάβασης στον χώρο που διενεργείται τελική εξέταση. Δύναται να μεταφερθεί από εξουσιοδοτημένο από αστυνομικό πρόσωπο ή κατόπιν οδηγιών του σε κατάλληλο κατά την κρίση του Αρχηγού Αστυνομίας χώρο. Το όχημα παραλαμβάνεται από τον κάτοχό του ή τον ιδιοκτήτη του ή αντιπρόσωπό τους εφόσον αρθεί η παρανομία και καταβληθούν τα έξοδα μετακίνησης και φύλαξης.

• Εισάγεται η απαγόρευση οδήγησης κατόπιν έκδοσης διατάγματος δικαστηρίου, ενόσω ερευνάται μια υπόθεση ή μέχρι να εκδικαστεί από δικαστήριο.

• Θεσμοθετείται η κατηγορία οδηγών υπό επιτήρηση. Συγκεκριμένα εντάσσεται στο άρθρο 5(2)(β) του περί Οδικής Ασφάλειας Νόμου πρόνοια με βάση την οποία για τρία χρόνια, αν κάποιος στερηθεί της άδειάς του ή συγκεντρώνει δώδεκα βαθμούς ποινής ή περισσότερους, εφαρμόζονται οι αυστηρότερες ποινές ή όρια που ρυθμίζονται για τους νέους οδηγούς, π.χ. μειωμένα όρια αλκοόλης και αυξημένες ποινές για αλκοόλ, ναρκωτικά και συνδυασμό αυτών με ταχύτητα.

Επίσης αυξάνονται οι ποινές για:

– την παραβίαση του ανώτατου ή κατώτατου ορίου ταχύτητας –με αύξηση του εξώδικου προστίμου από €1 ανά χιλιόμετρο σε €5 ανά χιλιόμετρο παραβίασης του ανώτατου ή κατώτατου ορίου ταχύτητας, καθώς επίσης και αύξηση των αντίστοιχων βαθμών ποινής και της ποινής που επιβάλλεται από το δικαστήριο,

– την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης –με αύξηση του εξώδικου προστίμου, των βαθμών ποινής και της ποινής που επιβάλλεται από το δικαστήριο,

– την οδήγηση υπό την επήρεια εξαρτησιογόνων ουσιών με αύξηση της ποινής που επιβάλλεται από το δικαστήριο από €3.500 σε €10.000,

– την εγκατάλειψη του τόπου ατυχήματος -με εισαγωγή διαβάθμισης των ποινών ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος και διαχωρισμό της ποινής που αφορά πρόκληση θανάτου με την πρόκληση σωματικής βλάβης,

– εισάγεται η διαφοροποίηση της οδήγησης χωρίς κατοχή άδειας οδήγησης (που ποτέ δεν έχει εκδοθεί) με εξώδικο πρόστιμο €500 και οδήγησης χωρίς ισχύουσα άδεια οδήγησης με εξώδικο πρόστιμο €50.

– την οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας ή κράνος σε €300 από €85,

– την παραβίαση των φώτων τροχαίας σε €300 από €85 που ισχύει σήμερα,

– τη στάθμευση πάνω σε πεζοδρόμιο σε €150 αντί €85 και θέσεις στάθμευσης αναπήρων σε €200 αντί €85.

Οι βουλευτές Ζ. Ζαχαρίου, Ζ. Κουλίας και Α. Φακοντής ανέφεραν ότι η αύξηση των προστίμων δεν συνάδει με τους μισθούς που ισχύουν σήμερα στην Κύπρο και μίλησαν για αστυνομικούς-σερίφηδες στους δρόμους. Ο νέος διευθυντής Τροχαίας, Γιάννης Γεωργίου, τόνισε στην Επιτροπή ότι θ’ αλλάξει η πολιτική που οι αστυνομικοί κρύβονται ή συμπεριφέρονται σαν σερίφηδες και για αυτό θα δώσει τις ανάλογες οδηγίες.

Exit mobile version